Θέλεις να γίνεις ιχνηλάτης της ζωής σου; Τότε δοκίμασε το journaling -ή μάλλον ξεκίνα το!
Από σήμερα θα κρατάς σημειώσεις για τα συναισθήματα και τις παρατηρήσεις της μέρας σου. Μοιάζει με το τέλειο boost στο mindfulness που κρύβει τους πολυτιμότερους θησαυρούς. Το journaling αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμα διατροφής σε μια εποχή γρήγορου και πρόχειρου φαγητού.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα ερευνών που έχουμε ως τώρα για την εν λόγω συνήθεια. Καλύτερες επικοινωνιακές ικανότητες, ποιοτικότερος ύπνος, βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δυνατότερη μνήμη κι υψηλότερο ΙQ. Απίστευτο; Κι όμως, αποφασίζοντας να δώσουμε λίγη σημασία στον εαυτό μας, εκείνος μας ανταμείβει απλόχερα!

Δεν είναι τρομερά παράδοξο πως, ενώ συμβιώνουμε μ’ εμάς κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου, δεν έχουμε σύνδεση; Νιώθουμε περισσότερο άνετα με τις εξωτερικές εκφράσεις της ζωής παρά με το μέσα μας. Για να το πούμε καλύτερα με μια εικόνα, είναι σαν να ‘χουμε στον κήπο μας ένα λυγερό και μεγάλο δέντρο που ενώ βρέχει, τα φύλλα του παραμένουν ξερά. Πού πάει το νερό; Έτσι ακριβώς συμβαίνει και μ’ εμάς. Τα φύλλα μας, δηλαδή η συνείδησή μας, παραμένουν αφυδατωμένα. Τα κανάλια που θα ενεργοποιήσουν την επαφή του «είναι» μας με εμάς είναι η θέλησή μας να το κάνουμε! Το journaling, δε, μπορεί να γίνει ένα εργαλείο σ’ αυτή μας την απόφαση, ένα μέσο.

Το οδοιπορικό, όταν θα ξεκινήσεις να γράφεις, θα ‘ναι άβολο. Μη σταματήσεις! Κατάγραφε τι νιώθεις, με τον τρόπο που σου βγαίνει ελεύθερα κι αυθόρμητα. Αυτό που ξεχωρίζει το journaling ή αλλιώς το no rules writing είναι η μοναχικότητα. Δε γράφεις για να εντυπωσιάσεις κανέναν, γιατί δεν επικοινωνείς λεκτικά με κάποιον. Βρες, λοιπόν, μια ήσυχη γωνιά μόνος, και κατάγραφε εσένα, για σένα. Αφέσου. Γράψε απενοχοποιημένα τι συναισθήματα βίωσες σήμερα, τι παρατήρησες και τι σου ψιθυρίζει ο εσωτερικός οδηγός σου.

Θα νιώσεις λες και μέσα από ‘σένα οργανώνεται ξανά όλο το σύμπαν, κι αυτό δε θα ‘ναι τυχαίο. «Όταν γράφουμε, το χάος αποκτά τάξη κι οι λέξεις αποκτούν δύναμη και νόημα, παύουν να είναι αφηρημένες έννοιες, οργανωνόμαστε εκ νέου» λέει ο James W. Pennebaker, κοινωνικός ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Τέξας που ασχολείται με το θέμα του journaling.

Ένα θαύμα συμβαίνει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα καταγραφής σκέψεων και συναισθημάτων. Στην αρχή, θέλεις να σταματήσεις γιατί το κεφάλι σου σού προκαλεί μια αντίσταση. Είναι το πρώτο κρακ, που πρέπει προσπεράσεις για να συνεχίσεις. Νιώθεις βλάκας καθώς διαβάζεις τις σημειώσεις. Μετά, αρχίζεις να σε αντέχεις. Αργότερα, αρχίζεις να αναρωτιέσαι. Σιγά-σιγά, η αντίσταση εξασθενεί. Ύστερα, αρχίζεις να αναλύεις αυτά που γράφεις με πολύ λιγότερη κριτική. Έπειτα, αρχίζεις δειλά-δειλά να ακούς την εσωτερική σου φωνή μέσα απ’ τις μουτζούρες του τετραδίου σου. Αρχίζεις να σε πιστεύεις.

Η αντίσταση αρχίζει να φοβάται. Αρχίζεις πια να σε αποζητάς. Εκτιμάς την προσοχή και τη φροντίδα που σου προσφέρεις μέσα απ’ την πένα. Αρχίζεις και σε απολαμβάνεις, γιατί καταλαβαίνεις πως δεν μπορείς πια να αγνοείς τις επιθυμίες σου! Κάνεις κηδεία στην αντίσταση ενώ παράλληλα γελάς.  Δε φοβάσαι πια εσένα, είσαι άνετος. Δεν έχουμε ιδέα τι κρύβει το μυαλό μας, ώσπου να το ψαχουλέψουμε…

Καλώς ήλθες στον πραγματικό κόσμο. Τον δικό σου.

 

Συντάκτης: Πάολα Ανδριωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη