Σου ‘χει τύχει να νομίζεις πως βρίσκεσαι κάπου ή με κάποια συγκεκριμένη παρέα για μισή ώρα, ενώ στην πραγματικότητα έχει περάσει τουλάχιστον ένα δίωρο; Σου ‘χει συμβεί μετά από αυτή την αίσθηση, να νιώθεις γεμάτος; Αυτό το χάσιμο επαφής με το χρόνο αποτελεί κι επιβεβαιώνει μία και μόνο αλήθεια: Είσαι εκεί που πρέπει να είσαι, με αυτούς που πρέπει να ‘σαι! Βρίσκεσαι σε απόλυτη αρμονία με την ομορφιά της στιγμής. Έχεις γίνει ένα με αυτό που αφιερώνεις την προσοχή σου. Ο τρόπος που βιώνεις το παρόν είναι ανάλαφρος κι αυθεντικός. Δε ζορίζεσαι, δεν πιέζεσαι και δεν προσποιείσαι!

Ο χρόνος είναι απαραίτητος φίλος μας, όσον αφορά την πρακτική πλευρά της ζωής. Σε επίπεδο εμπειρίας, η μέτρηση αλλάζει κι αντί για ποσότητα, μετρά η ποιότητα. Όταν υπάρχει ποιότητα, ο χρόνος εξαφανίζεται κι εσύ απορροφάσαι απόλυτα από ό,τι κάνεις. Παρατήρησε τον εαυτό σου όταν κάνεις μια κουβέντα με κάποιον για ένα θέμα που σε ενδιαφέρει, όταν διαβάζεις ένα αγαπημένο βιβλίο, όταν βλέπεις μια ταινία που σου αρέσει, όταν δίνεσαι σε ένα δημιουργικό πρότζεκτ ή όταν προπονείσαι για κάποιο άθλημα που λατρεύεις. Κάθε φορά που οι πράξεις σου ευθυγραμμίζονται με αυτά που αγαπάς και σε κάνουν να νιώθεις καλά, ο χρόνος παύει να υπάρχει και να ‘χει σημασία. Φαντάσου πώς θα ήταν να μη βιάζεσαι, να μη βαριέσαι, να μην αναβάλλεις και να μη βολεύεσαι. Με πόσο παραπάνω ενθουσιασμό θα ξύπναγες τα πρωινά; Πόσο νόημα θα αποκτούσε η μέρα σου;

Συνηθίσαμε να διαιρούμε τη μέρα μας σε επαναλαμβανόμενες υποχρεώσεις και δραστηριότητες, αφήνοντας πίσω το πόσο κι το αν αυτές μας γεμίζουν. Από σήμερα ξεκίνα να αναρωτιέσαι τι σε κάνει να χάνεσαι στο χρόνο κι όχι μόνο τι πρέπει να προλάβεις να φέρεις εις πέρας. Σίγουρα, κατά το σχεδιασμό της μέρας σου, θα αντιληφθείς πως πρέπει να αφιερώσεις ενέργεια και σε ορισμένα πράγματα που δε σε ικανοποιούν απόλυτα, όμως το ερώτημα μπορεί να παραμείνει για τον προγραμματισμό των βασικότερων καθημερινών συνηθειών σου. Σημασία έχει να εστιάσεις το φωτογραφικό φακό της ζωή σου σε αυτά που γίνεται να τροποποιήσεις κι είναι πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις!

Ίσως παραδόθηκες στα «πρέπει» τους παραπάνω από ό,τι στα «θέλω» σου. Δημιούργησε νέα ερωτήματα που θα σου ψιθυρίσουν καινούργιες αναζητήσεις. Αντί να προσπαθείς απλά να βγάλεις άλλη μια μέρα, αναρωτήσου αν ό,τι κάνεις σου ταιριάζει. Αυτή η ερώτηση θα παρασύρει σαν οδοστρωτήρας στο πέρασμά της κύριους τομείς της ζωής σου, όπως η δουλειά, η σχέση σου, τα χόμπι, τον ελεύθερο χρόνο σου κι άλλα πολλά. Αν σε ταράξει αυτό το ερώτημα, τότε πολύ απλά υπάρχει η περίπτωση να κοιτάξεις κατάματα τη ζωή σου με βάση την ουσία της και να στρίψεις έγκαιρα το τιμόνι.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που αφέθηκες απόλυτα στη στιγμή και το ρολόι σου απλά εξαφανίστηκε; Θυμήσου όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς και μετά φέρε στη μνήμη σου το γιατί αισθάνθηκες έτσι. Βόλταρε μέσα σου και ξέθαψε όλα αυτά που κάνουν ηλεκτροσόκ στην ψυχή σου. Από σήμερα επιθυμείς να αυξήσεις αυτές τις στιγμές γιατί θέλεις να ‘σαι πιο χαρούμενος κάθε μέρα. Δώσε προτεραιότητα σε ό,τι ποθείς και λαχταράς, ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι το χρόνο μπορεί να σε βοηθήσει…

 

Συντάκτης: Πάολα Ανδριωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη