Πόσες φορές δεν ευχήθηκες να ανοίξει η γη να σε καταπιεί όταν η μητέρα σου άνοιξε το στόμα της μπροστά στο πιο «ακατάλληλο άτομο» για να διηγηθεί μια προσωπική σου εμπειρία που της φάνηκε αστεία; Ποιος δεν ξέρει πως οι γονείς δεν κατανοούν από σκουντήγματα κάτω από το τραπέζι, όταν από μέσα σου τους εκλιπαρείς να σταματήσουν τη συζήτηση που σε φέρνει σε δύσκολη θέση;

Οι γονείς μας, ανεξάρτητα με τη σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί τους, μα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Ήταν παρόντες στα πρώτα μας βήματα, στάθηκαν δίπλα στις χαρές και τις λύπες μας κι αν τους ρωτήσεις, έχουν να διηγηθούν πολλά. Το θέμα είναι πως συχνά το κάνουν, χωρίς να ερωτηθούν. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή την αμήχανη στιγμή, που οι γονείς μας ευθύνονται γι’ αυτή κι όπου η μόνη επιθυμία που έχουμε είναι να γίνουμε αόρατοι. Δεν το κάνουν επίτηδες φυσικά, κανένας γονιός δε θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση το παιδί του. Τις περισσότερες φορές δε συνειδητοποιούν καν το πόσο άβολα νιώθουμε κι αν τους το αναφέρεις αργότερα εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται τη θέση μας. Οι τρόποι που μπορούν να μας φέρουν οι γονείς μας σε δύσκολη θέση είναι αρκετοί, ας δούμε δέκα από αυτούς.

 

1. Ντροπιαστικές ιστορίες από την παιδική μας ηλικία

Είναι μια από τις αγαπημένες συζητήσεις των γονέων όταν γνωρίσουν λίγο καλύτερα την παρέα σου. Ίσως θεωρούν απαραίτητη πληροφορία ότι στα πέντε σου το όνειρο της ζωής σου ήταν να γίνεις αστροναύτης για να εξασφαλίσεις την επαγγελματική σου αποκατάσταση. Βήξε όσο θες, θα πει όλη την ιστορία ακόμη και σε άτομα που βρέθηκαν τυχαία εκείνη την ώρα στην παρέα, όλοι γελάνε με τη συγκεκριμένη ιστορία εκτός από εσένα.

 

2. Συναντήσεις με γνωστούς- άγνωστους

Οι γονείς συχνά νομίζουν ότι τη θεία που γνωρίσαμε όταν ήμασταν οχτώ, στο γάμο ενός ξαδέρφου, όχι μόνο τη θυμόμαστε μα θέλουμε να αναπτύξουμε κι επικοινωνία μαζί της. Τη συγκεκριμένη θεία τη συναντάς συνήθως στο δρόμο κι όταν αρχίζουν οι επεξηγήσεις της ταυτότητάς της, η απάντησή σου είναι μονόδρομος «Μα ναι, κατάλαβα ποια είναι». Στην πραγματικότητα παίζει και η ίδια η θεία να μη θυμάται εσένα, μα πρέπει να επικοινωνήσετε οικεία, για χάρη των γονιών σου.

 

3. Το παιδάκι που σε φίλησε στο στόμα

Ό,τι πιο ατυχές σε αυτή τη ζωή είναι να βρεθείς στο ίδιο τραπέζι με οικογενειακούς φίλους που έχεις να δεις χρόνια και να υπάρχει άνθρωπος με τον οποίο φιλήθηκες στο στόμα όταν ήσουν στο προνήπιο. Εσείς μπορεί να μην το θυμάστε, μα οι γονείς μπορούν να μιλούν για το σκηνικό μέχρι να φτάσετε στο σημείο που δεν μπορεί να κοιτάξει ο ένας τον άλλο στα μάτια.

 

4. Υπερβολές για τα προσόντα σου

Που να ήξερες πως τη στιγμή που έκανες επανεκκίνηση στο ρούτερ, η μητέρα σου θα σου έδινε το πτυχίο της εφαρμοσμένης πληροφορικής; Κι αυτή την πληροφορία φυσικά θα τη μοιραστεί με οποιονδήποτε μοιραστεί τον προβληματισμό του για κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή του και θα του προτείνει να σε καλέσει να το δεις. Ας πρόσεχες.

 

5. Κακό styling

Καμιά φορά οι γονείς «ρίχνουν πάνω τους» ένα παλιό, δικό σου μπλουζάκι, για να κυκλοφορήσουν στη γειτονιά. Είναι κάπως άβολο να συνειδητοποιείς πως η μητέρα σου κυκλοφορεί με μπλουζάκι με στάμπα «I’m not short, I’m hobbit”.

 

6. Χρησιμοποιούν το υποκοριστικό σου δημόσια

Καλό είναι να ενημερώνουμε τους γονείς πως «στον έξω κόσμο» χρησιμοποιούμε το πραγματικό μας όνομα. Είναι αρκετά ντροπιαστικό να συναντάς τυχαία τον πατέρα σου και να σε αποκαλεί με το παρατσούκλι του σπιτιού, μπροστά σε άλλους.

 

7. Μαλώνουν δημόσια

Όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ με τους γονείς σου, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Δεν ξέρεις πότε θα έρθει η ώρα που θα διαπληκτιστούν δημόσια για άχρηστα πράγματα που έβαλαν στο καλάθι, ούτε θα τους νοιάξει που έχεις κοκκινίσει με αυτή τους τη συμπεριφορά. Κάνε deal από νωρίς.

 

8. Σε «εκθέτουν» στα social

Αν οι γονείς σου έχουν facebook και είστε φίλοι, καταλαβαίνεις απολύτως. Δεν ξέρεις τι μπορεί να ανεβάσουν στον τοίχο σου, ποιες ευχές μπορεί να γράψουν στα γενέθλιά σου κι από πού μπορούν να ξετρυπώσουν φωτογραφίες σου. Είναι ένα μόνιμο άγχος είναι η αλήθεια.

 

9. Ακατάλληλες ερωτήσεις στο τηλέφωνο

Ενώ γνωρίζουν πως είσαι έξω με παρέα και πως όλοι ακούν τη συνομιλία σας, δε θα διστάσουν να σε ρωτήσουν κάτι για κάποιο άτομο που είναι εκεί, τι έφαγες και τι ώρα θα γυρίσεις. Είναι ερωτήσεις που απλά δε θέλεις να απαντήσεις μπροστά σε άλλους και ψάχνεις τις πιο ουδέτερες λέξεις για να χρησιμοποιήσεις.

 

10. Απαντάνε αντί για σένα

Είστε σε οικογενειακό τραπέζι και κάποιος συγγενής σε ρωτά πως πάει η νέα σου δουλειά. Κι εκεί που ετοιμάζεσαι να απαντήσεις ένα ξερό «καλά», οι δικοί σου έχουν ήδη προλάβει να παραπονεθούν για το μισθό σου και τις συνθήκες εργασίας. Δεν υπάρχουν μυστικά στις οικογένειες αφού.

 

Τα παραπάνω κι άλλα πολλά, μπορούν να σε φέρουν σε απίστευτα δύσκολη θέση, να σε κάνουν να συγχιστείς, ακόμη και να μαλώσεις μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι το αλατοπίπερο στη σχέση σας, ξέρεις πως δεν έχει νόημα να θυμώνεις κι ότι φορές και να παραπονεθείς, είναι συνήθειες που όλοι έχουν και δε θα πάψουν να έχουν. Γι’ αυτό, δες το όσο πιο χαλαρά μπορείς, το ζούμε όλοι.

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου