Οργή. Κάποια στιγμή όλοι την έχουμε αισθανθεί. Για σημαντικούς ή ακόμα και για ασήμαντους λόγους. Στην ψυχολογία αναφέρουν πως η οργή είναι το συναίσθημα του θυμού που προκαλεί το ξέσπασμά του. Αρχικά δείχνει πως επιζητεί το καλό και το δίκαιο. Από την άλλη, ωστόσο, επικεντρώνεται στο πώς θα κάνουμε κακό σ´ αυτός που μας αδίκησαν. Κάπου εκεί, γεννιέται η εκδίκηση με αποτέλεσμα να χάνεται η λογική και να μη σου φανερώνεται το όποιο δίκιο έχεις.

Στην πραγματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη που λειτουργεί ως εμπόδιο μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων. Απ’ την άλλη μεριά, η ηρεμία είναι αυτή που επιβάλλεται να πάρει τον έλεγχο της ζωής σου. Ίσως αυτό ανά στιγμές να φαντάζει ανέφικτο. Δεν είναι, όμως. Πρόκειται για μια διαδικασία που ζητά να υπάρξει αυτογνωσία. Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε ακραίες καταστάσεις που πιθανότατα να μη σου συμβούν ποτέ.

Το πρώτο και το κυριότερο βήμα για να έρθεις πιο κοντά στη νηφαλιότητα και ν´ αντιμετωπίσεις τις άσχημες καταστάσεις είναι να μην πεις τίποτα που θα μετανιώσεις αργότερα. Ν´ αποστασιοποιηθείς λίγο απ´ το πρόβλημα ακούγοντας φυσικά τι έχει να σου πει η άλλη πλευρά. Όσο πιο ήρεμα φέρεσαι, τόσο πιο κοντά έρχεσαι στη λύση. Χαλαρώνεις τις σκέψεις σου και μετράς προσεκτικά τα λόγια σου.

Σίγουρα έχεις έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος στο δρόμο με την αγένεια. Θυμήσου πώς αντέδρασες τις περισσότερες φορές. Με την αδιαφορία. Αυτή πολλές φορές είναι κι η καλύτερη απάντηση σε ό,τι σε υποτιμά. Το ίδιο πρέπει να σκέφτεσαι κι όταν συμβεί κάτι αντίστοιχο στην προσωπική σου ζωή. Είτε στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, είτε με τους φίλους, τον άνθρωπό σου, την οικογένειά σου. Το να τη χρησιμοποιείς για καλό σκοπό σε ωφελεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όταν θυμώνεις κι εσύ, έχεις την τάση να εμμένεις στο ερώτημα αντί να ψάχνεις τους τρόπους που θα μπορούσε να βρεθεί η κατάλληλη απάντηση. Να θυμάσαι πως υπάρχει πάντα μια λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άπειρες οπτικές γωνιές αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης, το μόνο που μένει είναι να διαλέξεις από ποια πλευρά θα κοιτάξεις τελικά.

Είμαι βέβαιος πως έχεις ακούσει για το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις, ώστε να βγεις απ´ το τέλμα. Ναι, αφορά  τις περιβόητες βαθιές ανάσες. Απλώς ανέπνευσε κι άφησε τους συλλογισμούς σου να χαλαρώσουν. Μπορείς να εξασκηθείς σε διάφορες τεχνικές διαλογισμού για να επαναφέρεις την αισιοδοξία και να διώξεις μακριά την απογοήτευση. Οι συγκεκριμένες τεχνικές όχι μόνο θα φροντίσουν το μυαλό σου και θα καθαρίσουν την αρνητικότητα, αλλά θα σου φέρουν και τη σύνεση, ώστε να κρίνεις τις πράξεις και τις λέξεις σου αποφασιστικά.

Επίσης, η ένταση μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τη σωματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την επιστήμη η άσκηση και άλλες φυσικές δραστηριότητες παράγουν ενδορφίνες- μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που δρα ως φυσικό παυσίπονο- ενώ βελτιώνει την ικανότητα ύπνου που με τη σειρά του μειώνει το άγχος. Ένας περίπατος στην πόλη ή έξω από αυτή μπορεί να σου δώσει τη διαύγεια που αναζητάς.

Αυτό που μπορεί να μη σου έχει περάσει απ´ το μυαλό, αλλά βοηθά παρά πολύ είναι το χιούμορ. Λειτουργεί άμεσα όταν θέλεις να ελαφρύνεις μια αγχωτική κατάσταση. Μέσα από κάτι αστείο που θα θυμηθείς ή θα πεις θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης. Άλλωστε, αυτό επιθυμείς, για να επέλθει και μια σχετική ισορροπία. Να βγουν από μέσα σου αυτά που σε βασανίζουν. Το γέλιο θα αποδειχτεί ωφέλιμο σε όλες τις περιπτώσεις.

Βρισκόμαστε σ´ αυτή τη ζωή, για ν´ απολαύσουμε ολοκληρωτικά ό, τι μας χαρίζει. Μέσα σε όλα θα υπάρξουν και στιγμές όπου μας φαίνεται αδύνατον να τις ελέγξουμε. Εκείνες που όλοι θέλουμε ν´ αποφύγουμε. Δε γίνεται αυτό, ωστόσο. Το μόνο που μπορείς να πραγματοποιήσεις είναι να εξασκηθείς κατάλληλα, για να ξεφεύγεις όσο πιο γρήγορα γίνεται απ´ τη μιζέρια. Κι όταν την αφήσεις πίσω σου, δε θα υπάρξει γυρισμός σ’ αυτήν γιατί πολύ απλά θα γνωρίζεις ποιον δρόμο να μην ακολουθήσεις ποτέ ξανά.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου