Είναι κάποιοι τύποι ωραίοι, με τους οποίους βγαίνεις για καφέ και σε κοιτάνε στα μάτια, μιλάνε μαζί σου κι ούτε που πιάνουν το κινητό τους. Δεν τσεκάρουν τα μηνύματά τους γιατί ξέρουν ότι δεν έχουν, αφού έχουν ξεκαθαρίσει σε φίλους και γνωστούς πως δεν πρόκειται να τα διαβάσουν. Δεν ξέρουν τι παίζει από μάρκες τεχνολογίας εκεί έξω γιατί δεν ενδιαφέρονται για κάποια αγορά για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Είναι οι τύποι που θα κανονίσετε για καφέ στις οχτώ κι αν ζητήσεις να σε πάρουν τηλέφωνο όταν ξεκινήσουν, θα σε αγριοκοιτάξουν και θα σου πουν «στις οχτώ να είσαι εκεί». Είναι οι τύποι, που εσύ απέχοντας αυτή τη στιγμή λιγότερο από μισό μέτρο από το κινητό ή το λάπτοπ σου, ίσως ενδόμυχα θαυμάζεις, μα δε θα μπορούσες να είσαι στη θέση τους. Και γιατί να είσαι άλλωστε;

Πολλοί θα σου πουν πως αυτοί ξέρουν να ευχαριστιούνται την κάθε στιγμή με φυσικές παρουσίες κι όχι μέσα από οθόνες. Λες κι εμείς που χρησιμοποιούμε τις οθόνες καθημερινά δεν περνάμε καλά όταν βρισκόμαστε από κοντά και δεν ανυπομονούμε να έρθει η μέρα που θα αγκαλιαστούμε από κοντά κι όχι μέσα από τα emojis. Θα σου πουν πως η οθόνη αποξένωσε την κοινωνία μας και πως το φλερτ έχει εξαφανιστεί από τα μπαρ γιατί τη θέση τους πήρε το FaceBook, το Instagram και το Tinder. Λες κι απαγορεύεται να πλησιάσεις πλέον για φλερτ κάποιον σε εξωτερικό χώρο, έχει καταργηθεί. Θα σου πουν ότι είναι πιο ήρεμοι χωρίς τόσα ερεθίσματα λες κι εμείς ξυπνάμε και κοιμόμαστε με νεύρα εξαιτίας του κινητού μας και μόνο. Ήρθε η ώρα να μάθουν όλοι αυτοί, πως δεν είναι το κινητό μας που μας εκνευρίζει αλλά οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε -αναγκαστικά ή από επιλογή- και που τα ίδια νεύρα θα μας προκαλούσαν με ή χωρίς κινητό.

Είναι και το άλλο, που σου λένε «δε θα χρησιμοποιήσω οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, θα ακολουθήσω τον παραδοσιακό τρόπο γιατί όλη αυτή η τεχνολογία μας έκανε να ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να χάσουμε την ταυτότητά μας». Και πολύ καλά θα κάνεις! Γιατί να μη μουλιάσουν τα χέρια σου πλένοντας ρούχα καθημερινά, γιατί να μην κινδυνέψει η ζωή σου ζεσταίνοντας νερό στο γκαζάκι, γιατί να μη γίνεις ένα όρθιο «γάμα» δίπλα στη σκούπα του χεριού; Γιατί, στην τελική, δεν παίρνεις μια λάμπα πετρελαίου και δε συντηρείς τα τρόφιμα στο σιτάρι ή το αλάτι σε χοντρά βαρέλια στο κελάρι;

Καταλαβαίνεις πως τα πράγματα δεν είναι τόσο μονοκόμματα όσο δείχνουν στη θεωρία. Όλοι αυτοί οι κουλ τύποι που θαυμάζεις, δε στέκουν και εντελώς στα λογικά τους και δεν το εννοώ με διάθεση να προσβάλλω, όμως μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου δυσκολεύοντας οι ίδιοι τη ζωή τους, φοβούμενοι κάτι που η διαχείριση είναι το κλειδί του. Η τεχνολογία δεν ήρθε στη ζωή μας για να μας αποξενώσει- άλλη σκασίλα δεν είχε! Ήρθε για να μας διευκολύνει, εφόσον βέβαια είμαστε νοήμονες και γνωρίζουμε πώς να την αξιοποιήσουμε και δεν καταλήξουμε να ανατιναχτούμε βάζοντας το γκαζάκι πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας νομίζοντας πως έτσι θα μαγειρέψουμε πιο γρήγορα. «Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι, οι οποίοι αν θες να ξέρεις είχαν υδραυλικές πόρτες πολύ πριν τις ανακαλύψουμε εμείς!

Όλη αυτή η αποχή από την τεχνολογία, ή μάλλον η άρνηση να τη χρησιμοποιήσεις όταν μπορείς, προς όφελός σου, δε σε κάνει εναλλακτικό, ανόητο σε κάνει. Γιατί είναι οκ να μη χρησιμοποιείς το ασανσέρ για να γυμναστείς ανεβαίνοντας τις σκάλες, όταν όμως σπάσεις το πόδι σου και πρέπει να ανέβεις στον τέταρτο, θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Κι αν επιμένεις πως τα το πλυντήριο βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον, μάθε πως υπάρχουν πλέον προγράμματα πλύσης φιλικά προς αυτό κι ενεργειακής απόδοσης Α+ κι αυτό επειδή εξελισσόμαστε ως κοινωνία κι όχι επειδή είναι ένα ακόμα ύπουλο σχέδιο που θέλει να σε κάνει Αμερικανάκι.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ευχηθείς να μπορούσες να ζεις χωρίς την εξάρτησή σου από την τεχνολογία, σκέψου σε πόσα κομμάτια σε έχει εξελίξει κι αν συνειδητοποιήσεις πως κάνεις υπέρμετρη χρήση αυτής, κάνε απλώς σωστότερο διαχωρισμό κι αντικατάστησε κάποιες τεχνολογικές συνήθειές σου που δε σε ωφελούν, με κάτι πιο παραδοσιακό που σου ταιριάζει. Μην είσαι όμως τεχνοφοβικός διότι δε θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα. Για την ακρίβεια καθόλου.

 

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου