Σε μια παρέα φοιτητών είναι δύσκολο να διακρίνεις ποιος σπουδάζει τι κι αυτό επειδή η κάθε σχολή δε διαθέτει προδιαγραφές εμφάνισης ή χαρακτήρα. Ωστόσο, στις επαρχιακές, κυρίως, περιοχές είναι αρκετά εύκολο να μαντέψεις –ακόμη κι από την εμφάνιση- σε ποια σχολή σπουδάζει ο κάθε φοιτητής. Στις μεγαλουπόλεις όπου οι φοιτητές ενσωματώνονται στους ρυθμούς του τόπου ίσως μια τέτοια διάκριση να μην περνά καν από το μυαλό των κατοίκων ή των άλλων φοιτητών. Σε μικρότερες όμως πόλεις οι φοιτητές υιοθετούν συχνά το στιλ και την κουλτούρα της σχολής στην οποία έχουν περάσει, εάν δεν την έχουν ήδη από το σχολείο.

Παρατηρώντας στο δρόμο μπορεί να συναντήσεις φοιτητή να πηγαίνει στη σχολή φορώντας επίσημο ένδυμα και κρατώντας χαρτοφύλακα. Σε μια γρήγορη και επιφανειακή υπόθεση, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα θεωρήσουν πως σπουδάζει στο πολυτεχνείο. Όχι πως οι φοιτητές του πολυτεχνείου ακολουθούν διαφορετικό dress code, μα είναι θαρρείς στοιχείο της προσωπικότητάς τους ένα πιο casual ντύσιμο για τη σχολή. Κι ο χαρτοφύλακας αχρείαστος αφού κατά καιρούς καλούνται να κουβαλήσουν ένα σωρό εργαλεία για το κάθε μάθημα.

Μα και τα πάρτι του πολυτεχνείου, είναι διαφορετικά. Ακόμη κι αν δεν είσαι φοιτητής, σίγουρα έχεις ακούσει γι’ αυτά. Είναι τα πάρτι που κάθε φοιτητής, ακόμη κι ο πιο ξενέρωτος, θα πάει και θα περάσει τέλεια. Δεν είναι ο χώρος, τα ποτά και η μουσική –φυσικά μετράνε κι αυτά! Είναι η ιδέα και η οργάνωση από τα συγκεκριμένα άτομα που κάνουν αυτά τα πάρτι να φαίνονται τόσο «κουλ». Στα πάρτι αυτά είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, φοιτητές και μη, δε χρειάζεσαι φίλο σε φοιτητική παράταξη να σε καλέσει και πολύ πιθανό να μην ακούσεις καν όνομα παράταξης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γιατί οι παρατάξεις σε αυτά τα πάρτι δε χωράνε κι αν χωράνε είναι παρέες που τη βρίσκουν μεταξύ τους και καμία όρεξη δεν έχουν να προσελκύσουν κόσμο τη συγκεκριμένη ώρα, ζούνε απλά τη στιγμή.

Εάν έχεις φίλο που σπουδάζει στο πολυτεχνείο, μπορείς να καταλάβεις την ουσία ύπαρξής του στην παρέα. Τα άτομα που πέρασαν από επιλογή σε αυτές τις σχολές είναι επειδή το πολυτεχνείο τους εκφράζει τόσο επαγγελματικά όσο και σαν κουλτούρα. Άτυπη μεν αλλά δεν παύει να διατηρεί τη δική του κουλτούρα το πολυτεχνείο καθώς σπάνια θα συναντήσεις χαρακτήρες γλυκανάλατους, άτομα με χλιαρή προσωπικότητα, ανθρώπους μη συνειδητοποιημένους. Σε ένα τμήμα με συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων, οι διαφορετικές έντονες προσωπικότητες που θα συναντήσεις είναι όσες και οι εισαγωγές του κάθε έτους.

Δεν είναι πως τα άτομα του πολυτεχνείου είναι καλύτερα από φοιτητές άλλων σχολών μα μια δόση διαφορετικότητας την έχουν. Μια δόση χαρακτηριστικών που μόνο κάποιος που τους συναναστράφηκε μπορεί να διακρίνει. Οι φοιτητές του πολυτεχνείου συχνά μοιάζουν σαν να έχουν κατανοήσει το πλήρες νόημα της φοιτητικής ζωής και με ωριμότητα ζουν την κάθε στιγμή της στο έπακρο. Είναι τα άτομα που μετά από δώδεκα ώρες μαθήματος, με μάτια κατακόκκινα και εγκέφαλο «καμένο» από την υπερπληροφόρηση και τη σκέψη, θα βγουν για τσίπουρα και θα γυρίσουν για ύπνο τα χαράματα.

Στην πλειονότητά τους, επιλέγουν κουτούκια για να φτάσουν στο ξημέρωμα και πιο σπάνια θα τους συναντήσεις στα clubs. Η εμφάνισή τους δεν είναι το πρώτο μέλημά τους μόλις ξυπνήσουν, αφού το ένστικτο του καφέ κατακλύζει λίγο πριν ξυπνήσουν μέσα τον εγκέφαλό τους. Και λογικό, αφού τα μαθήματά τους είναι απαιτητικά και η ζωή που επιλέγουν να κάνουν με το πέρας αυτών, ακόμη πιο απαιτητική.

Σε μια παρέα φοιτητών από διάφορες σχολές, εάν χρειαστείς μια συμβουλή, καλύτερα να ρωτήσεις τον πολυτεχνίτη. Όχι πως θα σου πει το σωστό, ούτε και το ξέρει.  Το πιο πιθανό όμως είναι να σε καθοδηγήσει ώστε να κάνεις αυτό που εσύ πραγματικά θέλεις, δίχως να σκεφτείς τις επιπτώσεις. Γιατί οι φοιτητές του πολυτεχνείου διακρίνονται συχνά για τον αυθορμητισμό και την τόλμη τους. Είναι σαν να ζουν τα πάντα στα άκρα. Η σύνεση και η προσαρμοστικότητα δεν είναι στα βασικά προτερήματά τους.

Εάν έχεις φίλο πολυτεχνίτη, καταλαβαίνεις όλα τα παραπάνω. Γνωρίζεις επίσης πως είσαι τυχερός που στην περίοδο αυτή της ζωής σου έτυχε να γνωρίσεις τέτοια άτομα. Έμαθες πολλά μαζί τους, τους δίδαξες και τα δικά σου. Γιατί είναι άτομα ανοιχτά, δέχονται τις αλλαγές και δε θα φέρουν αντίρρηση σε ένα διαφορετικό από το δικό τους τρόπο διασκέδασης. Εάν κερδίσεις την εμπιστοσύνη και το σεβασμό σου θα σε ακολουθήσουν παντού, ακόμη κι αν τα μέρη που θα τους πας δε τους εκφράζουν. Σημασία έχει η παρέα. Σημασία έχει η διασκέδαση. Σημασία έχουν οι άνθρωποι και οι σχέσεις. Οι πολυτεχνίτες είναι λίγο από όλα αυτά.

Συντάκτης: Ολίνα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου