Αν κάποιος δικός σου άνθρωπος δεν αισθάνεται καλά, έχει μια χάλια μέρα κι εσύ το γνωρίζεις, αναρωτήθηκες ποτέ πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις, για κάνεις την ημέρα του καλύτερη; Με απλές κινήσεις και βήματα, θα μεταδώσεις μια θετικότητα σε άτομα που σε έχουν ανάγκη. Σου συγκέντρωσα εδώ λοιπόν πράγματα που μπορείς να στείλεις ή να κάνεις με κάποιον που περνά μια χάλια μέρα.

 

1. «Τηλεφώνησέ μου, ίσως νιώθω έτσι κι εγώ»

Το έχει τραγουδήσει ο Βασίλης Καρράς κι είχε μεγάλη επιτυχία, πόσο μάλλον να το στείλεις σε κάποιον για να του φτιάξεις και τη δική του ημέρα. Μια κλήση στο κινητό ή ακόμη και στο messenger είναι αρκετά για να φτιάξουν και τη δική σου μέρα, αλλά και του φίλου σου, που, σ’ έχει ανάγκη. Η προσφορά για να μιλήσετε μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε κάποιον από απόσταση. Είστε εκεί ακόμη και νοητά επειδή σας έχουν ανάγκη.

 

2. «Να ξέρεις ότι σε σκέφτομαι και ότι είμαι εδώ για σένα»

Το να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου, είναι η καλύτερη μέθοδος για να υποστηρίξουμε ένα άτομο. Είναι βασικό κομμάτι η ενσυναίσθηση για τη δημιουργία δεσμών. Όταν κάποιος έχει μια κακή μέρα, θέλει ν’ ακούσει ότι κάποιος τον σκέφτεται, ακόμη κι αν είναι άγνωστοι μεταξύ τους και γνωρίστηκαν ακόμα και μέσα απ’ το Instagram. Υπενθυμίστε τους με κάθε τρόπο ότι είστε εκεί γι’ αυτούς και ότι θέλετε να τους βλέπετε να χαμογελούν.

 

3. «Αν θέλεις μια συμβουλή, μπορώ να την προσφέρω»

Το να μπορούμε να δώσουμε σ’ έναν άνθρωπο μια συμβουλή αποτελεί αρετή. Αρετή αποτελεί επίσης να μην την πετάμε αβίαστα αλλά να περιμένουμε πότε κι αν θα μας ζητηθεί. Δε χρειάζεται οι δικοί μας άνθρωποι να προσπαθούν πάντα να βρουν μόνοι τους λύση, όμως είναι σημαντικό να είναι δική τους επιλογή το αν θα ζητήσουν συμβουλή με εμάς να είμαστε ανοιχτοί να την προσφέρουμε.

 

4. «Είσαι ο δικός μου σουπερ σταρ!»

Ένα κομπλιμέντο είναι αρκετό για να ανυψώσει το ηθικό κάποιου που μας έχει ανάγκη. Είναι πολύ όμορφο να κάνουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν στον εαυτό τους και να τους βοηθάμε να τον βρουν κιόλας. Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση- σε υγιή πλαίσια που αυτή ορίζεται. Έτσι ένα κομπλιμέντο στον καλύτερό σου φίλο, είναι αρκετό για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα, όταν έχει μια χάλια μέρα.

 

5. Στείλε ένα χιουμοριστικό GIF

Πόσες φορές αυτό που θέλουμε να πούμε σ’ έναν άνθρωπο δεν αποτυπώνεται με λόγια και στέλνουμε αστεία emojis και gifs για να κάνουμε κάποιον να χαμογελάσει; Έτσι και σε αυτή την περίπτωση όταν κάποιος έχει μια χάλια μέρα, το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τον κάνουμε να γελάσει μέχρι δακρύων. Τα χιουμοριστικά gif είναι έξυπνα και σύντομα και θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη πράξη αποσυμφόρησης για να χαλαρώσει μια διαδικτυακή συνομιλία.

 

6. «Θέλεις να μου μιλήσεις γι’ αυτό;»

Ο τρόπος που επικοινωνείς μια διάθεσή σου είναι πολύ σημαντικός και χρειάζεται διπλωματία, έτσι ώστε όταν το ζήτημα απαιτεί λεπτότητα να το χειριστούμε αναλόγως χωρίς να πιέσουμε καταστάσεις. Δηλώνεις τη διάθεσή σου να ακούσεις και περιμένεις να σου μιλήσει και να ανοιχτεί.

 

7. Στείλε ένα δώρο ή άφησε ένα post it αγάπης

Δείξε στον άλλον την αγάπη σου στέλνοντας ένα συμβολικό δώρο ή άφησέ του ένα post it αγάπης. Και τα δύο είναι κινήσεις που είναι έξυπνες και μπορούν να φτιάξουν μια χάλια μέρα σε κάποιον. Ένα συμβολικό δώρο είναι ικανό για να φτιάξει την ψυχολογία σε κάποιον, όσο δύσκολη κι αν είναι η μέρα του. Ένα post it αγάπης μ’ ένα όμορφο μήνυμα είναι αρκετά και δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον.

 

Τρόποι υπάρχουν για να φτιάξεις την ημέρα κάποιου. Αρκεί να έχεις φαντασία. Από προτάσεις ταινιών έως επιπλέον κομπλιμέντα, όλα είναι θεμιτά γιατί όλοι έχουμε κακές μέρες στη ζωή μας. Αλλά κάθε μέρα γίνεται καλύτερη, λαμβάνοντας ένα αστείο μήνυμα ή meme, ή λαμβάνοντας το πιο απλό και γνήσιο ενδιαφέρον. Τα απλά είναι που μετράνε.

 

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου