Τα παλιά τα χρόνια υπήρχε μία έννοια που λεγόταν «ραντεβού στα τυφλά». Συνήθως προέκυπτε από κάποιο προξενιό, καταλήγοντας να βγαίνεις για καφέ με κάποιον που δεν είχες συναντήσει πότε. Έψαχνε κιόλας το wanna be ζευγάρι κάτι ξεχωριστό για να μπορέσει να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλον.

Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία μπήκε στις ζωές μας κι εξελιχθήκαμε μαζί της σε όλους τους τομείς, σαφώς και σ’ αυτόν του φλερτ. Υπάρχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορείς να προσεγγίσεις κάποιον άγνωστο που τυχαία ανακάλυψες ή να εντοπίσεις ένα φίλο φίλου σου, ζητώντας του να σας γνωρίσει. Ακόμα, υπάρχουν εφαρμογές για γνωριμίες με ξεκάθαρο ερωτικό περιεχόμενο.

Ξεκινάς να μιλάς, λοιπόν, με κάποιον, μέσω social media, απολαμβάνετε την κουβέντα και κανονίζετε να βρεθείτε. Η σύγχρονη εκδοχή του «ραντεβού στα τυφλά». Πριν ευχηθούμε «καλή επιτυχία», υπάρχουν και κάποια tips που καλό θα ήταν να ακολουθήσεις πριν από αυτήν την πρώτη συνάντηση, για να πετύχει:

1. Μην αργήσεις

Η πρώτη εντύπωση μετράει. Όχι να φτάσεις και μισή ώρα πριν, αλλά να ‘σαι όσο πιο συνεπής γίνεται. Μη στήσεις τον άνθρωπο απ’ το πρώτο ραντεβού, κι ας είσαι από εκείνους που φτάνουν πάντα μισή ώρα μετά. Αυτό ισχύει για τους φίλους σου που σ’ αγαπάνε ήδη με τα ελαττώματά σου.

2. Προτίμησε να βρεθείτε σε δημόσιο χώρο

Απόφυγε απόμερα μαγαζιά, τα σπίτια σας ή απομονωμένα στενάκια για να φτάσετε μαζί στον προορισμό σας. Μία πλατεία ή ένα μαγαζί κάπου κεντρικά αποτελεί εξαιρετική και πάντα ασφαλή επιλογή. Βγαίνεις με κάποιον που δεν ξέρεις, οπότε καλύτερα να μην είστε μόνοι σας από το «καλημέρα».

3. Ενημέρωσε κάποιον δικό σου για το πού θα είσαι

Να ξέρουν (χτύπα ξύλο) άμα συμβεί κάτι πού ήσουν ή πού μπορούν να σε βρουν. Ακόμη, ας είναι κάποιος σε ετοιμότητα να σε πάρει ένα τηλέφωνο περίπου μία ώρα απ’ τη στιγμή της συνάντησης, για να σε γλυτώσει σε περίπτωση που θέλεις να φύγεις. Παλιό κόλπο αλλά πάντα αποτελεσματικό.

 4. Να πας μόνος/η

Για κάποιους είναι αυτονόητο, όχι όμως για όλους. Είναι blind date για δύο. Μη σκάσεις μύτη με κανένα φιλαράκι σου μαζί. Τεράστιο λάθος, που άνετα ξενερώνει τον άλλον. Βγαίνετε για να γνωριστείτε, να δείτε αν θα προχωρήσετε, δε χωράει τρίτος στην κουβέντα, ακόμα κι αν απλά σε συνοδέψει στο σημείο συνάντησης.

 5. Φρόντισε την εικόνα σου χωρίς υπερβολές

Μην περάσεις όλη τη μέρα μπροστά απ’ τον καθρέφτη σου. Φόρα κάτι δοκιμασμένο, κάτι που να σε κάνει να νιώθεις άνετα και να ξέρεις ότι σου ταιριάζει. Μη βάλεις κάτι καινούριο, γιατί θα νιώθεις έξω απ’ τα νερά σου. Αν δεν ξέρεις πού θα καταλήξετε για την έξοδό σας, βάλε κάτι ασφαλές, που να ταιριάζει σε διάφορες περιστάσεις. Κυρίως, όμως, φόρα το πιο αληθινό σου χαμόγελο.

6. Ξεκινά τη γνωριμία απ’ το μηδέν

Ξέχνα τα λόγια που έχουν ειπωθεί μεταξύ σας ως τώρα. Πίσω από μια οθόνη μπορούμε να κρυφτούμε όλοι και να πλασαριστούμε σαν ιδανικοί σύντροφοι. Προσπάθησε να μάθεις όσο περισσότερα μπορείς για τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου σε live χρόνο. Να δεις πώς λάμπουν τα μάτια του όταν σου μιλάει για τα χόμπι του ή αν κατεβάζει το βλέμμα όταν η κουβέντα γυρνάει στη δουλειά του.

7. Συστήσου κι εσύ απ’ το μηδέν

Προσπάθησε να δείξεις τον αληθινό σου εαυτό, χωρίς φανφάρες κι εντυπωσιακά περιτυλίγματα. Πες πράγματα που μπορεί να ‘χετε αναφέρει κι online, αν ισχύουν, αφού από κοντά θα δεις και τις αντιδράσεις του άλλου. Δώσ’ του να καταλάβει τι άνθρωπος είσαι, τι σε ενδιαφέρει και τι όχι.

8. Μην πιεις πολύ

Μπορεί να ‘σαι γερό ποτήρι και να σηκώνεις το αλκοόλ, οκ. Εκείνη τη μέρα, όμως, προσπάθησε να συγκρατηθείς όσο γίνεται για να ‘χεις το μυαλό σου καθαρό. Ιδανικό θα ήταν να βγείτε για έναν καφέ αρχικά και μετά αν κυλάει το πράγμα το συνεχίζετε. Απόφυγε, όμως, να πιεις πολύ, δε χρειάζεται να ρίξεις τις άμυνές σου ή να πεις πράγματα που ίσως αργότερα να μετανιώσεις.

9. Ξέχνα ταμπού και στερεότυπα

Αν θέλετε κι οι δύο να συνεχιστεί η βραδιά σας τόσο ώστε να καταλήξετε μαζί στο κρεβάτι, μην έχεις στο μυαλό σου ότι δεν κάνει επειδή είναι το πρώτο ραντεβού, πως δε θα δώσεις καλή εντύπωση ή μήπως ο άλλος δε σε πάρει στα σοβαρά. Αν νιώθετε εσείς καλά μ’ αυτό κι είστε σίγουροι, go on. Αν θέλεις και θέλει να ‘στε μαζί, το πότε το κάνατε πρώτη φορά δεν παίζει κανένα ρόλο.

10. Αν δεις πως δεν προχωράει, μην το βάλεις στα πόδια

Εντάξει, κι αν δεν έχετε χημεία ως μελλοντικό ζευγάρι και τι έγινε; Δεν είναι σωστό να σηκωθείς να φύγεις και να μείνει ο άνθρωπος με το ποτήρι στο χέρι. Άλλωστε, ούτε εσένα θα σου άρεσε αυτό.  Μείνε μέχρι το τέλος της βραδιάς κι αποχαιρέτησε με σεβασμό. Αν συνεχίσει να σε πολιορκεί κι εσύ βλέπεις πως δεν τραβάει, προσπάθησε να το κόψεις όσο πιο ευγενικά γίνεται.

Γενικά να ‘χεις καλή διάθεση, ανοιχτό μυαλό, μεγάλο χαμόγελο και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Κανείς από τους δύο σας θα ήταν εκεί, αν δεν το ήθελε.

 

Συντάκτης: Ζωή Χατζησαλάτα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη