Έχει ξοδευτεί πολύ μελάνι και πολλές σελίδες για να απαντηθεί το ερώτημα «Γουστάρω τον καλύτερο μου φίλο ή φίλη, τι να κάνω;». Είναι λίγο όμως αυτά που έχουν ειπωθεί για την απέναντι μεριά. Για τους ανθρώπους εκείνους που έχουν την υπόνοια ή ακόμη και τη βεβαιότητα πως ο καλύτερος τους φίλος τους βλέπει ερωτικά.

Μπορεί να είναι φίλοι δύο άνθρωποι και κάποια στιγμή να νιώσει έλξη ο ένας, να το αφήσει να περάσει, μετά να νιώσει το ίδιο ο άλλος και να το αφήσει να περάσει και τελικά να μείνουν φίλοι. Υπάρχουν και οι φίλοι- αδέρφια που δεν μπορείς να δεις τον άλλον ερωτικά για κανένα λόγο και οριακά το θεωρείς αιμομιξία.

Τι κάνουμε όμως όταν νιώθουμε κάποιον φίλο μας κι αυτός μας βλέπει αλλιώς; Μπορεί να μην το καταλάβουμε αρχικά και να θεωρήσουμε πως τα βραδινά μηνύματα και η οικειότητα είναι στα πλαίσια της φιλίας μας. Όντως μπορεί να είναι έτσι; Επειδή κι εσύ μιλάς αργά και πολύ με τους φίλους σου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τους γουστάρεις κιόλας. Θα έρθει ένας τρίτος λοιπόν, συνήθως και θα σου βάλει τη φιτιλιά και είσαι σε φάση «Βρε λες; Όχι αποκλείεται, είμαστε φίλοι».

Υπάρχουν τρεις επιλογές τότε: ή θέλεις κι εσύ, ή δε θέλεις, ή κάνεις λάθος. Πρώτα προσπάθησε να βεβαιωθείς πως είναι σωστές οι υπόνοιές σου. Δύσκολο κομμάτι γιατί οι άνθρωποι ερχόμαστε στον κόσμο χωρίς οδηγίες χρήσης. Δεν μπορείς να σιγουρευτείς απόλυτα κάνοντας εικασίες.

Αν σιγουρευτείς για τα αισθήματα του άλλου και θέλεις κι εσύ το ίδιο, τέλεια! Μπορείς να είσαι με έναν άνθρωπο που γνώρισες πρώτα σαν φίλο, χωρίς να προσπαθήσει να το παίξει κάποιος και να δείξει κάτι που δεν είναι, που σε έχει δει στα χάλια σου και στα καλύτερά σου και θέλει να είναι μαζί σου. Τι καλύτερο; Άντε με το καλό. Προσοχή, αν -χτύπα ξύλο- χωρίσετε, δε θα μπορείτε να επανέλθετε στην αρχική κατάσταση.

Αν δε θέλεις όμως, τι κάνεις; Πώς το εξηγείς χωρίς να πληγώσεις έναν άνθρωπο που αγαπάς, απλά με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι εκείνος. Αν δε θέλεις να τον χάσεις πρέπει να σκεφτείς πόσο καλό του κάνει η παρουσία σου στη ζωή του. Ίσως χρειαστεί να ξεκόψεις για λίγο καιρό, να απομακρυνθείς διακριτικά για να του αφήσεις χώρο να αναπνεύσει. Μπορεί απλά να είναι single εκείνη την περίοδο και να ήσουν η εύκολη λύση για να σκέφτεται τα βράδια, μπορεί να είσαι και ο μεγάλος του έρωτας. Δεν είναι να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα.

Αν δε σου έχει ξεκαθαρίσει τα αισθήματά του μη βιαστείς να κρίνεις γιατί πολύ απλά θα πει πως παρεξήγησες και θα είναι άβολο και για τους δυο σας. Ακόμη, μην τον πετάξεις από τη ζωή σου αν βρεις μια νέα σχέση. Να σέβεσαι το πώς νιώθει αλλά να μην κάνεις πως δεν υπάρχει το ταίρι σου απλά και μόνο για να μην το πληγώσεις αλλά ούτε και να σαλιαρίζεις μπροστά του. Γενικά μην προσπαθήσεις να του κάνεις προξενιό. Είναι λάθος πρόταση και θα απογοητευτεί πολύ. Τέλος, η πιο λανθασμένη κίνηση απ’ όλες: Αφού δε θέλεις, μην ενδώσεις σε μια βραδιά μαζί του. Ούτε το ποτό, ούτε η μοναξιά ούτε η νύχτα μπορεί να μας δικαιολογήσει σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Για σένα μπορεί να είναι απλά το σεξ της μιας βραδιάς αλλά για τον άλλον είναι αυτό που προσδοκούσε εδώ και μήνες, ίσως και χρόνια.

Προσπάθησε απλά να του δώσεις να καταλάβει πώς για σένα είναι το φιλαράκι σου, πώς είσαι εκεί για ό,τι χρειαστεί, ακόμα κι αν πρέπει να κάτσεις στην άκρη για λίγο ή και για πολύ. Δείξ’ του πως τον αγαπάς και τον θέλεις στη ζωή σου και μάλιστα, όχι σαν μια σχέση που μπορεί να τελειώσει αύριο, αλλά ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους σου που τα inside jokes σας τα ζηλεύουν ακόμα και τα πιο δεμένα ζευγάρια. Άλλωστε, χωρίς σύντροφο ζει ο άνθρωπος, χωρίς φίλους όμως;

 

Συντάκτης: Ζωή Χατζησαλάτα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου