Ο έρωτας με κάποιον μικρότερο μπορεί να είναι αληθινός; Ή μήπως είναι ένας απλός ενθουσιασμός καθώς έχουμε κι εμείς την ανάγκη να αισθανθούμε μικρότεροι;

Παρά το γεγονός πως ακούγεται πολύ κλισέ, ο έρωτας λογική δεν έχει και κατά συνέπεια χρόνια δεν κοιτά. Από μόνο του αποτελεί αίσθημα ενθουσιασμού. Εξαρτάται από το χαρακτήρα του καθενός αν θα έλκεται από μικρότερους ή μεγαλύτερους. Σχετίζεται –σχεδόν πάντα– με το τι είναι αυτό που μας λείπει και τι είναι εκείνο που αναζητούμε.

Πάρα πολλές φορές έχει διαπιστωθεί πως οι γυναίκες με μικρότερο σύντροφο δυσκολεύονται να αποδεχτούν το γεγονός πως έχουν μεγαλώσει και τείνουν να παίρνουν ρόλο μητρικό στη σχέση.

Αλλά πέρα από όλα αυτά, όλοι έχουμε φτάσει σε κάποια φάση της ζωής μας που νιώσαμε την ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας σε κάποιον μικρότερο –ηλικιακά– έρωτα. Κι όχι επειδή είχαμε αυτήν την ανάγκη, αλλά γιατί ξέραμε πως εκεί θα βρούμε αυτό που ψάχνουμε. Αυτό που μας λείπει από τη σχέση με συνομήλικο ή ακόμα και μεγαλύτερο.

Το να ερωτεύεσαι κάποιον άνθρωπο μικρότερο σε κάνει αυτόματα να νιώθεις και να είσαι πιο ώριμος από την ηλικία σου. Μπαίνεις σε μια σχέση με ανοιχτό μυαλό κι είσαι έτοιμος να προσφέρεις τον καλύτερο εαυτό σου. Και το καλό είναι πως ο μικρότερος ηλικιακά αναγνωρίζει την πείρα που έχει ο μεγαλύτερος του, για αυτό και μετριάζει κάπως τον εγωισμό του.

Επίσης, πολύ θετικό είναι η ενέργεια που έχουν οι ηλικιακά μικρότεροι. Σε παρασύρουν σε πιο έντονους ρυθμούς ζωής. Σε κρατούν μακριά από τον καναπέ κι από το σπίτι. Έχουν περιέργεια να τα ζήσουν όλα. Και μαζί τους ζεις κι εσύ μια υπέροχη κι έντονη ζωή. Μια ζωή που σου έλλειπε και την ξαναβρήκες μέσα από τα βήματά τους.

Γενικότερα, ο νεότερος σύντροφος σε έχει συνεχώς στην πρίζα. Σε κάνει να θέλεις να προσπαθείς για τον εαυτό σου, τη φυσική σου κατάσταση, την ομορφιά σου. Με λίγα λόγια, είναι ένα πολύτιμο ελιξίριο νεότητας. Μαζί τους θα αργήσεις πολύ να γεράσεις.

Κι εκτός αυτού, η σχέση με κάποιον νεότερο, σε βοηθάει να κρατιέσαι πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή. Στη νέα μουσική, στη μοντέρνα σκέψη, στη μόδα, στην τεχνολογία. Η σκέψη κι η ψυχή σου διατηρούνται νέες. Κι αυτό σε βοηθάει σε κάθε τομέα της ζωής σου, στη δουλειά σου, τη διάθεσή σου και τις σχέσεις σου με τους γύρω σου.

Και το καλύτερο; Όταν είσαι με κάποιον νεότερο, ο οποίος σου έχει δείξει με σαφήνεια την προτίμησή του σε μεγαλύτερούς του, τότε δε σου δημιουργεί αγωνία για το αν κάποια στιγμή θα θελήσει να είναι με κάποιον μικρότερο. Και κατ’ επέκταση, μαθαίνεις να μη ζηλεύεις. Σίγουρα υπάρχει η ανάγκη της διεκδίκησης του συντρόφου σου, αλλά ποτέ δεν αφήνεις τον εαυτό σου να ζηλεύει άρρωστα. Εκπαιδεύεσαι να έχεις μια πιο ανάλαφρη φιλοσοφία σε μια σχέση.

Ένα ακόμη καλό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πως ο μεγαλύτερος λαμβάνει αυτόματα και το ρόλο του δασκάλου. Όχι μόνο στο κρεβάτι, όχι μόνο στις εμπειρίες στο σεξ και τον έρωτα, αλλά, γενικότερα, σε διάφορα πράγματα στην καθημερινότητα. Εσύ μπορείς να είσαι εκείνος που θα τους καθοδηγήσει στο σωστό δρόμο μια επιλογής, σκέψης ή πράξης. Μπορείς να τους διδάξεις τα μυστικά σου και τον τρόπο σκέψης σου. Και ξέρεις πως τις περισσότερες φορές το απολαμβάνουν.

Το καλό είναι πως δε νιώθουν να τους κάνεις κήρυγμα. Δε σε βλέπουν σαν γονιό ή κήρυκα, αλλά ως εκείνο τον άνθρωπο που μπορεί να τους βοηθήσει στα πιο σημαντικά θέματα της ζωής τους. Εκείνο που μπορεί να τους ηρεμήσεις, χωρίς να τους τη δίνει στα νεύρα και να τους βγάζει από τα νερά τους.

Και πέρα από κάθε άλλο στοιχείο που σου παρέχει η σχέση με κάποιον μικρότερο, πέρα από κάθε άνεση, αποτελούν εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν να σε κάνουν να βρεις μια χαμένη αθωότητα. Εκείνη που σου έλειπε ή εκείνη που έχασες σε κάθε άλλη φάση της ερωτικής ζωής σου. Το αθώο βλέμμα, οι αθώες ερωτήσεις και κινήσεις, η αθώα αφέλεια τους, σε κάνει απλά να νιώθεις ένας άλλος άνθρωπος.

Σε παρασύρει στην αθωότητα τους και στις σκέψεις τους. Και πάλι, όμως, ξέρεις πως εσύ θα είσαι εκεί να τους καθοδηγήσεις και να τους λύσεις κάθε τους απορία, κάθε πρόβλημα, κάθε κατάσταση. Γιατί και πάλι, σε αυτή την περίπτωση εσύ θα είσαι εκείνος που κυριαρχεί στο μυαλό τους και ξέρεις πως εσένα θα εμπιστευτούν λόγω ωριμότητας κι εμπειρίας.

Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο για το ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θα με οδηγούσαν σε μια μικρότερη ηλικιακά γυναίκα. Είναι τόσα πολλά που σίγουρα δε χωράνε μέσα σε ένα κείμενο.

Αλλά για εκείνους που το έχουν περάσει, τότε γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοώ.

Μπορεί στο παρελθόν να ήταν μια απλή συνήθεια η σχέση κι ο γάμος με μικρότερους, αλλά προσωπικά πιστεύω πως στις ημέρες μας έχει πολύ βαθύτερα αίτια. Και πολύ πιο αγνά κι αθώα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Κωνσταντίνου Δρόσου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Δρόσος