fuhvufedv

Το μόνο που θυμάσαι από εκείνη την ημέρα είναι ο τρεμάμενος τόνος της φωνής καθώς σου έλεγε το πρώτο σας σ’ αγαπώ. Το όμορφο αυτό συναίσθημα που έρχεται απροσδόκητα και τόσο μαγικά, σχεδόν σε κάνει να αισθάνεσαι πως δεν είσαι παρών στην προσωπική σας αυτή σκηνή, μα ένας παρατηρητής που χαζεύει τα γεγονότα έξω από μια γυάλινη σφαίρα. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο ηλεκτρισμένη από την αλληλεπίδραση της αύρας σας που αδυνατείς να αντιληφθείς πως τη στιγμή εκείνη ακούς αυτό που τόσο λαχταρά κάθε ερωτευμένος.

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πως ίσως είναι πολύ νωρίς για να σ’ αγαπήσει. Όχι πως αμφιβάλλεις αλλά θεωρείται πως για να βιώσετε και οι δυο σας την ολοκληρωτική αγάπη απαιτεί χρόνο και καθημερινή τριβή μεταξύ των δυο σας. Αμέτρητα βράδια συζητήσεων και μέρες σημαντικών αλλά κι ασήμαντων διενέξεων. Αθώα κι αδιόρθωτα λάθη, γλυκές βραδιές τρυφερότητας κι έντονων ανακαλύψεων. Όσα εκείνα που φέρνει η ώρα δεν μπορούν παρά να είναι ενθουσιασμοί και μικρά φτερουγίσματα.

Κάτι όμως στα μάτια, εκείνο το διάστημα λίγο πριν ξεστομίσει πως σ’ αγαπάει προδίδει το βλέμμα όντας χαμηλωμένο. Λες κι οι λέξεις κατορθώνουν με δυσκολία να βρουν διέξοδο και να ειπωθούν. Κι όταν καταφέρουν να διαφύγουν η σιγή που κυριαρχεί τα επόμενα δευτερόλεπτα αφήνει να πλανευτεί στον αέρα μια σπίθα αμηχανίας. Αυτά τα δευτερόλεπτα είναι ίσως πολύ κρίσιμα και ικανά να ταρακουνήσουν ολόκληρο το σύμπαν και να σας φέρει ένα βηματάκι πιο κοντά στην ευτυχία. Μία ζεστή αγκαλιά ολοκληρώνει το αμοιβαίο συναίσθημα και μηδενίζει τη μεταξύ σας απόσταση. Εκείνο το φιλί που σφραγίζει τα χείλη σας είναι το πρώτο γεμάτο από όμορφα συναισθήματα.

Οι προσδοκίες σας θέλουν να διανύετε από εδώ και πέρα την πιο ερωτική σας περίοδο. Ακολουθούν πολλά σ’ αγαπώ γεμάτα από αγουροξυπνημένα πρωινά, σ’ αγαπώ μεταμέλειας, βιαστικά σ’ αγαπώ που τερματίζουν τις κλήσεις σας και πολλών άλλων σ΄ αγαπώ που σας θέλουν να ξετυλίγετε παρέα το κουβάρι των αναμνήσεών σας. Οι συγκυρίες όμως αλλάζουν και οι απρόβλεπτες ανατροπές καμιά φορά μας προλαβαίνουν. Πολλές από αυτές όμως μπορεί να οδηγήσουν και σε απότομα αδιέξοδα. Κι έτσι όπως όλα ξεκίνησαν, ένα σ’ αγαπώ μπορεί να έρθει και να κλείσει τον κύκλο που κάποτε σήμανε την υπέροχη αρχή σας.

Εδώ τα πρόσωπα παίρνουν εκφράσεις σκυθρωπές. Οι ανάσες βαραίνουν, τα μάτια βλέπουν πια θολά το περίγραμμα των σωμάτων. Πλέον μεταξύ τους απλώνεται μια διαχωριστική γραμμή. Η ατμόσφαιρα παγώνει. Τίποτα πια δε μοιάζει ίδιο. Το μόνο που παραμένει είναι η ίδια αμφιβολία που έχει να κάνει με το αν το σ’ αγαπώ εννοείται τελικά πάλι ή όχι. Εκείνο το σκηνικό που ένωσε δυο ανθρώπους τώρα στήνεται για να υποδεχθεί το τέλος τους. Το μόνο που παρέμεινε να τους θυμίζει κάτι είναι η μεταξύ τους οικειότητα. Και φυσικά όλα εκείνα τα σ’ αγαπώ που τους ένωσαν τόσες φορές.

Οι ίδιοι άνθρωποι που καρδιοχτύπησαν αγκαλιά, τώρα δειλά απλώνουν τα χέρια για να αποχαιρετίσουν ο ένας τον άλλο. Ξέρουν πως δε θα ακολουθήσουν άλλα σ’ αγαπώ. Αυτό είναι το τελευταίο ίσως και το πιο γεμάτο από στιγμές που τους προσπέρασαν. Αυτή η λέξη αυτήν τη φορά μπορεί να περικλείει θυμό, μεταμέλεια, αγανάκτηση, ενοχή, θλίψη, συνειδητοποίηση κι ένα δειλό «να προσέχεις». Οι ευθύνες μοιράζονται στα δυο και δεν έχει πια σημασία αν το φταίξιμο είναι για τον έναν μεγαλύτερο. Δεν θα ξαναδούν ο ένας τον άλλον κι αυτό δυναμώνει τα συναισθήματα του αποχωρισμού.

Ίσως στην πορεία να νιώσουν την ανάγκη να χτυπήσουν ξανά την πόρτα. Δύο άνθρωποι που αγαπιούνται ίσως έχουν βρει τον τρόπο να παλεύουν και να νικούν εκείνους τους λόγους που τους έφτασαν στο σημείο του χωρισμού ακόμα κι αν στο παρελθόν στάθηκαν αδύναμοι πιστεύοντας πως η μόνη λύση είναι να δώσουν τέρμα στην σχέση τους. Με ένα σ’ αγαπώ γεμάτο κρυμμένες καλές προθέσεις για επανασύνδεση μπορείς να απαλύνεις τον πόνο και να γεμίσεις τον άλλον με ελπίδες.

Αρκεί να πεις τη μαγική λέξη. Το σ’ αγαπώ είναι τόσο ικανό να αλλάξει ρόλους. Έρχεται στη ζωή σου και την ομορφαίνει. Αλλάζει την ψυχοσύνθεσή σου. Σε δένει με έναν άνθρωπο μα δεν είναι πάντοτε αρκετό για να συγχωρήσει, να αλλάξει χαρακτήρες και να ενώσει σπασμένα κομμάτια. Ποτέ δεν αλλάζει όμως την αξία του. Είτε ειπωθεί στην αρχή, είτε στο τέλος της σχέσης δηλώνει πάντα την αγάπη και το ενδιαφέρον. Αυτό που διαφοροποιείται είναι τα συναισθήματα εκείνων που το νιώθουν. Και έπειτα είναι στο χέρι τους να στηριχθούν επάνω του και να κατακτήσουν τον κόσμο ή να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο εδώ.

Συντάκτης: Μαίρη Νταουξή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!