Όταν ακούς τη λέξη «διάφανος» τι είναι αλήθεια το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό; Μήπως «ο καθαρός», «ο ξάστερος»; Για παράδειγμα, το νερό είναι διάφανο, γιατί το βλέμμα σου το διαπερνάει και βλέπεις τι συμβαίνει από την άλλη του πλευρά χωρίς να παρεμβάλλεται το παραμικρό ανάμεσά σας. Από την άλλη «ο αόρατος» είναι αυτός που δε φαίνεται με μαγικά ή «μεταϋλικά» υλικά, που κατασκευάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται στον άνθρωπο η ευκαιρία να επιδρά με τρόπο ασυνήθιστο στις ιδιότητές του.

Μεγάλη αλήθεια το ότι να γίνει κατά περιπτώσεις κάποιος αόρατος αποτελεί επιθυμία του 80% του πληθυσμού. Ιδανικά δε θα ήθελες να μπορούσες σαν τον Χάρι Πότερ να φοράς την μπέρτα σου και να εξαφανίζεσαι από προσώπου γης, κάθε φορά που τα πράγματα γύρω σου δυσκολεύουν και να επανέρχεσαι όταν όλα έχουν τελειώσει; Όμως, μια τέτοια επιθυμία δεν ισχύει στον έρωτα. Κανείς δε θα ήθελε ο άνθρωπός του να γινόταν «αόρατος» κάθε φορά που θα τον στρίμωχνε για να πει μια άβολη αλήθεια. Γιατί πολύ απλά καμία μαγική ιδιότητα δεν είναι αρκετά δυνατή, τόσο ώστε να ξεπεράσει την προσδοκία του ερωτευμένου που θέλει απαντήσεις.

Και στο σημείο αυτό αντικρούονται τα δυο επίθετα. Ο «διάφανος» με τον «αόρατο». Διότι αν υπάρχει το πρώτο στη σχέση σου, τότε δε χρειάζεται ποτέ να γίνεις το δεύτερο. Αν στη σχέση σου έχεις διάφανο βλέμμα και κουβέντες, τότε καμία πράξη ποτέ δε θα θελήσεις να γίνει «αόρατη». Γιατί να θέλεις να είσαι ο αόρατος επισκέπτης της ζωής σου, ο «αόρατος» εραστής της σχέσης σου; Επιδιώκεις να είσαι παρών. Να τα ζεις και να τα αντιμετωπίζεις όλα στην πραγματική τους διάσταση.

Σκέψου τι θα γινόταν αν κάθε φορά που τα έβρισκες σκούρα φορούσες τη μαγική σου μπέρτα κι εξαφανιζόσουν. Σκέψου ακόμη και την περίπτωση που ως «αόρατος» παρακολουθούσες ό,τι συμβαίνει στη σχέση σου χωρίς όμως να μπορείς να επέμβεις. Νομίζεις πως θα άντεχες να το διαχειριστείς; Ή θα επέστρεφες στη σχέση σου χωρίς να τρέχει τίποτα;

Τίποτα από όσα συμβαίνουν στη ζωή σου δε θα κυλούσε ομαλά. Όλα ανάκατα. Γιατί τελικά, μερικά πράγματα πρέπει να τα κρατάς για τον εαυτό σου κι άλλα να τα δείχνεις επειδή θέλεις κι όχι επειδή σε πιάσανε. Να αναγνωρίζεις ότι έκανες λάθος και να προσπαθείς να μην το ξανακάνεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μάθεις να το αντιμετωπίζεις. Αυτό θα σε ωριμάσει και θα σε αποτρέψει από κακοτοπιές την επόμενη φορά. Κι υπάρχουν κι εκείνα που δεν είναι ανάγκη να ψάχνει ο ερωτευμένος, γιατί θα μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο και γιατί δικαιούται να κάνει και λάθη, ή απλώς να αγνοήσει ό,τι χρειάζεται για να ζήσει και λίγο το συναίσθημα στην αφέλεια.

Αν πάλι ανήκεις στην έννοια του «διάφανου», τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Γιατί εσύ δε θα χρειαστείς ποτέ καμία μπέρτα ή μαγικό ραβδί. Όλα για εσένα είναι ξεκάθαρα και σταράτα. Πρόσεξε όμως, ακόμη κι εσύ ο « διάφανος», μπορεί να την πατήσεις. Γιατί απαιτείς και από το ταίρι σου το ίδιο. Είναι κάτι σαν την αλεπού με την κομμένη ουρά. Θέλεις απελπισμένα κι οι άλλοι, όπως εσύ, να είναι ξεκάθαροι απέναντί σου. Κι όταν αυτό για τον άλφα ή βήτα λόγο δε συμβαίνει εσύ ξενερώνεις, Όμως μπορεί κανείς απλώς να μην ξέρει, να αμφιβάλλει, να μην έχει βρει τον τρόπο, να θέλει χρόνο, να μη θέλει τίποτα. Κι αυτό το δικαίωμα το έχει.

Ίσως σε μια σχέση να μη χρειάζεται να είσαι ούτε διάφανος, ούτε αόρατος. Ή μάλλον, να είσαι διάφανος μέχρι εκεί που αντέχει ο εαυτός σου και δε δημιουργεί προβλήματα επικοινωνίας με τους γύρω σου ή τον άνθρωπό σου κι ποτέ αόρατος, αφού έτσι δεν είσαι ορατός ούτε στη σχέση σου. Αν δεν είσαι εσύ που θα λύσει το εκάστοτε θέμα, τότε σίγουρα δε θα στο λύσει κανένας με μαγικό ραβδί και μπέρτα. Άλλωστε, ο Χάρι Πότερ, όσο κι αν ήταν ωραία ιδέα, παραμένει απλώς μια ιδέα. Δισεκατομμυρίων βέβαια, αλλά ιδέα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νατάσα Αυγούστη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου