-Μεγάλωσες! Πότε θα σταματήσεις να είσαι πια παιδί; Πώς θα προκόψεις στη ζωή σου;

Κάπως έτσι και με αφορμή ένα τέτοιο πολυακουσμένο σλόγκαν, θ’ απευθυνθώ σε ‘σένα, για ‘σένα αλλά και σε εκείνους που τα ‘χουν ίσως λίγο χαμένα. Δε θα μακρηγορήσω και θα σε ξεναγήσω άμεσα σ’ ένα σύντομο πλάνο της σκέψης μου.

Αναρωτιέσαι πόσο διαφορετικός είσαι σε αυτήν την κοινωνία; Αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι μοναδικός; Περιτριγυρίζεσαι καθόλου απ’ την ουσία ή μόνο από στιγμές που σου αδειάζουν τελείως τον αγύριστό σου χρόνο;

Κοίταξε καλά μέσα σου. Μεγαλώνεις. Το βλέπεις και το νιώθεις σε καθημερινή βάση, είτε απ’ τις υποχρεώσεις σου είτε από τις σωματικές σου λειτουργίες είτε απ’ τον καινούριο Γολγοθά που σου έλαχε ν’ ανέβεις. Ταρακουνήσου και σκέψου τι αξίζει να παλέψεις, με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο θέλεις να καταλήξεις σε αυτόν τον προορισμό. Είναι αυτός ο κατάλληλος που έχεις θέσει σαν μακροπρόθεσμο στόχο ή σε πήρε σβάρνα το ρεύμα και κατρακυλάς ασυναίσθητα σε μια υποτιθέμενη διαδρομή επιτυχίας;

Για να ξεκινήσω, θα σε χρειαστώ. Θέλω να πιπιλίσεις λίγο στο μυαλό σου ένα αρχαιοελληνικό ρητό που ακούγεται ακόμη και σήμερα ως, «γνῶθι σαὐτόν». Γνώρισε τον εαυτό σου, ή καλύτερα έχε επίγνωση του εαυτού σου, είναι η σημασία του. Σήκωσε το μπαϊράκι της επίγνωσης και ξεκίνα την εσωτερική σου επανάσταση για την αναγνώριση της ταυτότητάς σου.

Χρειάζεται να είσαι σίγουρος για το ποιος είσαι. Ένα βήμα τη φορά και σύντομα θα γίνει η διαφορά. Δε θα παιδευτείς να σε γοητεύσεις μιας που όλα είναι θέμα θέλησης. Ξεκίνα το απλά χωρίς πολλά-πολλά, ξυπνώντας το πρωί και παρατηρώντας μέχρι το τέλος της ημέρας σου, τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματά σου. Λίγο πριν κοιμηθείς θέλω να κάτσεις κάτω και να σκεφτείς τι είδες, τι είχες, τι πήρες και τι έχασες.

Έτσι λοιπόν με βάση ό,τι παρατήρησες απ’ την προηγούμενή σου ημέρα, η επόμενη κι η κάθε επόμενη θα γίνεται ολοένα και πιο ειδική σε διάφορους τομείς. Παρατήρησε σε ποια θέματα έχεις θετική κλίση και σε ποια άλλα αποκλίνεις λίγο έως πολύ απ’ τις πραγματικές απαιτήσεις της κατάστασης. Ασχολήσου με ό,τι έχεις παραμελήσει τόσο καιρό κι έπειτα θα καταλάβεις. Θα καταλάβεις εσένα, για ‘σένα, ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποια τα προαιρετικά, όλα. Θα αρχίσει να βγάζει νόημα η προσπάθειά σου.

Ξεκίνα σιγά-σιγά να θέτεις μικρούς και σύντομους στόχους και δες καθαρά πόσο γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα επιτυγχάνεις να ολοκληρώσεις τον καθένα. Δε γίνεται να προσπαθείς να φτάσεις στο τέλος όταν δε γνωρίζεις πώς να ξεκινήσεις κάτι. Απλά δε γίνεται! Συνήθως δημιουργείται σύγχυση κι ένα κουτό μπέρδεμα.

Προχώρα γιατί η ζωή σε χρειάζεται κι εσύ την έχεις ανάγκη, επίσης. Μπορεί να μπερδεύεσαι με αυτό που σου παραθέτω μα πες μου, αλήθεια, πόσο εποικοδομητικό θα σου φαινόταν να τα είχες όλα έτοιμα από τη μαμά ή τον μπαμπά, τους φίλους ή τη θεία όταν εσύ θα έπρεπε ν’ αγωνιστείς για ‘σένα; Μην πελαγώσεις ούτε για μια στιγμή. Γύρνα πάλι απ’ την αρχή και σκέψου πως τα βήματα γίνονται πάντοτε με μέτρο. Ένα τη φορά.

Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία άρχισε λίγο να τυραννιέσαι με σφαιρικότερες σκέψεις. Αναλογίσου τι σε κάνει ευτυχισμένο και σε ποιο βαθμό, αν αυτό μπορεί να σου αποφέρει χρήματα, ή να σου εκπληρώσει απερίγραπτα συναισθήματα. Κατηγοριοποίησε το «είναι» και τα «θέλω» σου σύμφωνα με την κοινωνία που εντάσσεσαι και δες κατά πόσο είσαι χρήσιμος σε αυτή. Μα πρώτα απ’ όλα σε ‘σένα.

Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί γύρω σου να περιτριγυρίζεσαι από άδειους ή άρρωστους ανθρώπους που το νόημα της ζωή τους το βρίσκουν παίρνοντας κάθε μέρα διαφορετικό φτυάρι να σε θάψουν, να κουτσομπολέψουν, ή να κατηγορήσουν ό,τι κινείται επειδή δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν. Ή επειδή δεν ξέρουν ποιοι πραγματικά είναι.  Δε μας αφορά. Μην επηρεάζεσαι. Υπάρχουν και τα άλλα, τα ταλέντα κι οι απίστευτα καταξιωμένοι κι εξίσου επιτυχημένοι άνθρωποι που τους συναντάς λίγο πιο σπάνια τις περισσότερες φορές και που κάνουν επί καθημερινής βάσεως ό,τι ονειρεύονται. Ό,τι ονειρεύτηκαν. Αγωνίζονται και δε σταματούν.

Σκέψου πολύ καλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες ποια θα έπρεπε να είναι η επόμενη κουβέντα, κίνηση κι απόφαση που θα ήθελες να πεις, να κάνεις και να πάρεις για να φτάσεις λίγα μέτρα πιο κοντά στο νόημα της ζωής σου. Αναρωτήσου πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται για να φτάσεις στο σημείο που ξεκινάει η πραγματική ζωή. Απολογήσου σε ‘σένα για το χρόνο που έχασες και κάνε μια αρχή. Ποτέ δεν είναι αργά, όσο χρονών κι αν είσαι, ό,τι κι αν θέλεις, να αποφασίσεις για να ξεκινήσεις κάτι νέο.

Για πες μου λοιπόν τώρα, αξίζει ν’ αφήσεις τα σκουριασμένα σου γρανάζια να γυρίζουν ή μήπως έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις;

 

Επιμέλεια Κειμένου Παναγιώτη Κωτσαντή: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Παναγιώτης Κωτσαντής