Φιλία. Μια τόσο μικρή λέξη με τόσο μεγάλο νόημα. Όταν λέμε τη λέξη φίλος περνάνε αστραπιαία από μπροστά μας ορισμένα άτομα, αυτά που αποκαλούμε τα δικά μας άτομα. Άνθρωποι που επιλέξαμε να μπουν στη ζωή μας άλλες φορές συνειδητά κι άλλες φορές χωρίς προσπάθεια, ήρθαν έτσι απλά κι έμειναν εκεί. Μέχρι και σήμερα. Και κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και οι φίλοι μας συντροφεύουν. Ειδικότερα όλους εκείνους που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν αδέρφια αι έκαναν τους φίλους τους τα αδέρφια που θα ήθελαν να είχαν.

Και συνήθως μια φιλία και ειδικότερα αυτή μεταξύ των ανδρών χτίζεται πάνω σε άγραφους κανόνες, θεμελιώνεται από την αρχή της σε στέρεες βάσεις και είναι αρκετά δύσκολο να μη διαρκέσει. Μπορεί η αντρική φιλία να μην περιλαμβάνει αμέτρητες ώρες συζητήσεις, διαλόγου, φιλοσοφικών αναζητήσεων και στοχασμών, είναι όμως αρκετά ισχυρή κι αντέχει στο πέρασμα του χρόνου. Κρύβει έναν ωκεανό δύναμης που ελάχιστοι μπορούν ν’ αντιληφθούν.

Δε χρειάζεται να έχεις το ίδιο αίμα με κάποιον για να τον αποκαλέσεις αδερφό σου ή για ν’ αναγνωρίσεις στο πρόσωπό του τον αδερφό που δε σου χάρισαν οι γονείς σου. Ο κολλητός σου αποτελεί το σταθερό σωσίβιό σου σε κάθε δύσκολη ώρα που μπορεί να έρθει στη ζωή σου. Αυτός θα ανεχτεί τις όποιες ιδιοτροπίες σου, αυτός θα μοιραστεί μαζί σου πράγματα, μυστικά και σκέψεις, αυτός θα είναι δίπλα σου και στα καλά και στα άσχημά σου, αυτός θα σου σταθεί σε οποιαδήποτε περίσταση καλύτερα κι από οικογένεια, καλύτερα και από αδερφός. Και κάτι τέτοιο συναντάται σπάνια και διαρκεί παντοτινά.

Γιατί στην αντρική φιλία δε χρειάζεται να ζητήσεις ποτέ συγγνώμη από τον κολλητό σου, εκείνος πάντα καταλαβαίνει. Αυτές οι συγγνώμες δεν είναι απαραίτητο να ειπωθούν από κανένα στόμα, γιατί τις περισσότερες φορές λέγονται μέσω της σιωπής. Κολλητός σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να ψάξεις για νονό ή κουμπάρο όταν έρθει η ώρα της βάφτισης ή του γάμου αντίστοιχα. Τον έχεις ήδη βρει. Ο κολλητός σου θα τρέξει για σένα όπου κι αν είσαι, όποτε κι αν τον χρειαστείς, σε όποιο μέρος. Από το πιο απλό, όπως το να σου σκάσει το λάστιχο μες στη νύχτα, μέχρι μια εγχείρηση στην οποία θα χρειαστεί να υποβληθείς.

Μπορεί οι άνδρες να μην περνούν τις ώρες τους μιλώντας στο τηλέφωνο κι αναλύοντας τα πάντα, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο ένας δεν καταλαβαίνει ή δε νοιάζεται τον άλλον. Προτιμούν να βρεθούν και να τα συζητήσουν από κοντά. Ο κολλητός σου δε θα σε δει ποτέ ανταγωνιστικά, δε θα σε ζηλέψει, δε θα σε κουτσομπολέψει και δε θα σε «θάψει» πίσω από την πλάτη σου κι όλα αυτά επειδή η φιλία σας έχει ως πρωταρχικό στοιχείο της την εμπιστοσύνη. Αντίθετα, θα χαρεί για σένα και την επιτυχία σου.

Ο κολλητός σου λοιπόν, είναι ο μεγαλύτερος ή ο μικρότερος αδερφός που δεν είχες ποτέ, αλλά θα ήθελες να έχεις. Θα σε καταλάβει, θα σε νιώσει και ξέρει πως θα κάνεις κι εσύ το ίδιο όταν έρθει η στιγμή. Είναι μια περίεργη και σπάνια σχέση που θα αντέξει για καιρό. Δε θα έχεις ποτέ να θυμηθείς κάτι άσχημο για τον κολλητό σου.

Κι αν καμιά φορά τσακωθείτε ή μαλώσετε άγρια, κι αν τα πράγματα ξεφύγουν κι αν τα όρια ξεπεραστούν, ξέρετε και οι δυο πολύ καλά πως όλα αυτά θα ξεχαστούν. Αν όχι την επομένη στιγμή, σίγουρα την επόμενη μέρα. Δεν κρατάει ποτέ παραπάνω επειδή βάζετε πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα ο ένας τον άλλον κι όχι μια διαμάχη της στιγμής. Γιατί ένας τσακωμός πέντε-δέκα λεπτών δεν είναι πιο δυνατός από μια φιλία χρόνων.

Επιμέλεια Κειμένου Σεραφείμ Δέλλιου: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Σεραφείμ Δέλλιος