Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη μαγεία, να «σπάει» λίγο η ανιαρή πραγματικότητα. Μόνο στο άκουσμά της, αυτή η λέξη σ’ εξιτάρει. Η μαγεία κρύβεται σ’ ό,τι σου προκαλεί δέος, σ’ ό,τι αποπνέει κάτι ιδιαίτερο, ασυνήθιστο, ίσως και ανεξήγητο που φαντάζει στα μάτια μας εξωπραγματικό.

Το πρώτο «μέρος» που σκέφτεσαι να τη συναντήσεις είναι οι τέχνες. Εκεί που η φαντασία τρακάρει με τη δημιουργία, γεννάται η τέχνη. Η ζωγραφική, η γλυπτική, η ποίηση, η συγγραφή αποτελούν κατάθεση ψυχής του εκάστοτε δημιουργού. Ένας πίνακας, μέσα από τα μάτια στα οποία αντανακλάται κάθε φορά, παίρνει διαφορετικές μορφές και εμπνέει ποικίλα ίσως και αντικρουόμενα συναισθήματα. Ένα βιβλίο σε μεταφέρει σ’ άλλους κόσμους, κόβοντας σου έστω και για λίγο κάθε επαφή με το παρόν. Κανείς δεν αμφισβήτησε και δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει πως οι τέχνες αποπνέουν κάτι μαγικό.

Έχεις δει όμως τον κόσμο μέσα από τη φυσική, τη χημεία, τα μαθηματικά, την ψυχολογία, την αστρονομία; Ίσως όταν ακούς επιστήμες, να παρελαύνουν στο μυαλό σου «τρελοεπιστήμονες» χωμένοι σε διαγράμματα, εξισώσεις που φέρνουν λιγάκι σε κινέζικα, δοκιμαστικοί σωλήνες με υγρά διαφόρων χρωμάτων, περιφερόμενοι καπνούς, σημειώσεις σκορπισμένες δεξιά και αριστερά και μαλλιά ανάστατα. Ακόμα κι έτσι όπως το φαντάζεσαι να ήταν ο κόσμος τους, αν δεν είναι μαγεία όλο αυτό τότε τι είναι;

Σίγουρα σαν παιδί θα έπαιξες με κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι που εξηγεί τις σεισμικές δονήσεις, την έκρηξη ηφαιστείου, τη λειτουργία του θερμοκηπίου, τον ηλεκτρισμό, τα οικοσυστήματα.

Παραδέξου ότι θέλησες κι εσύ κάποτε έστω και φευγαλέα να γίνεις ένας μεγάλος επιστήμονας που θα εφεύρισκε φακές με γεύση σουβλάκι και θα εισήγαγε θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες τα μαθηματικά και η ιστορία δε θα είχαν θέση στο σχολείο. Αποκλείεται να μην ανακάτεψες ποτέ σου δυο δόσεις κρεμοσάπουνο, με σαμπουάν, αφρόλουτρο, λίγο αφρό ξυρίσματος του μπαμπά και δυο σταγόνες άρωμα της μαμάς προσπαθώντας να φτιάξεις το δικό σου μαγικό φίλτρο σαν ένας Πανοραμίξ σε μίνι έκδοση. Ίσως πάλι να θέλησες ν’ ανακαλύψεις το δικό σου γαλαξία και να μελετήσεις με το τεράστιο τηλεσκόπιο σου όλους τους πλανήτες του.

Όλα αυτά λοιπόν, που στα μάτια μας φαντάζουν περίεργα, ανεξήγητα, έρχονται η φυσική, η χημεία, τα μαθηματικά να τους δώσουν εξήγηση μέσα από επιστημονικές ανακαλύψεις που σε ταξιδεύουν σε κόσμους εντυπωσιακούς. Οι θεωρίες για την κίνηση στο χώρο, στο χρόνο, για τη δομή της ύλης, οι χημικές ενώσεις σου εξάπτουν το ενδιαφέρον και σε καθηλώνουν.

Ο κόσμος της αστρονομίας με τους πλανήτες, τους ταξιδιάρηδες δορυφόρους, τα λαμπερά άστρα σου προσφέρει ένα παραμυθένιο ουράνιο υπερθέαμα. Οι μαύρες τρύπες, οι κομήτες, σου δίνουν έναυσμα εξόρμησης σε συναρπαστικούς κόσμους.

Τα ταξίδια στον κόσμο της ψυχής δε, είναι κάτι περισσότερο από αξιέραστα. Το πώς αλληλεπιδρά ο ψυχισμός μας με όσα μας συμβαίνουν, ο τρόπος που δομείται η προσωπικότητα μας, σε γοητεύουν. Η λειτουργία του υποσυνείδητου καθηλωτική.

Οι επιστήμες είτε πρόκειται για φυσικές, θετικές, είτε για κοινωνικές είναι ο κόσμος της ανακάλυψης, ένας κόσμος που σε μυεί σε μια νέα διάσταση. Εκεί που το ανεξήγητο για σένα μεταμορφώνεται σε φυσιολογικό, το εξωπραγματικό σε αληθινό.

Αρκεί ν’ αποφασίσεις να βουτήξεις στο θαυμαστό κόσμο τους κι εκείνος θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου και θα σου κόψει εισιτήριο για ένα ταξίδι αξέχαστο, ονειρικό.

Για φαντάσου να είσαι εσύ αυτός που μια μέρα θα τετραγωνίσει τον κύκλο.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Δσοπούλου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Έλενα Δασοπούλου