Μια ανάσα έχει απομείνει πριν τα Χριστούγεννα κάνουν την εμφάνισή τους. Οι βιτρίνες των καταστημάτων γεμίζουν καθημερινά με στολίδια, έλατα, φωτάκια κι άλλα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια. Τα χριστουγεννιάτικα playlists ξεθάβονται από το πατάρι και τη σκόνη που τα είχε σκεπάσει. Οι ζαχαροπλάστες σταδιακά μπαίνουν σε πιο εντατικούς ρυθμούς εργασίας καθώς η εποχή απαιτεί μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες, τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών. Η πόλη φοράει σιγά-σιγά τη γιορτινή φορεσιά της.

Τα Χριστούγεννα προσφέρονται για σχέσεις, ταξίδια αναψυχής, βόλτες, αγκαλιές, χουχούλιασμα και ταινίες. Το να είσαι με κάποιον την περίοδο των Χριστουγέννων είναι σαν να έχεις κερδίσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Δε σ’ ενδιαφέρει τόσο να παραλάβεις τα χρήματα. Σου φτάνει που γνωρίζεις ότι είσαι ο υπερτυχερός.

Η εποχή των Χριστουγέννων αποτελεί συνώνυμο της συντροφιάς. Και φέτος αισθάνεσαι να μην αντέχεις άλλο, πνίγεσαι. Από τους καλύτερούς σου φίλους μέχρι και τους πιο μακρινούς σου συγγενείς, όλοι είναι σε σχέση. Άλλες μετράνε χρόνια, άλλες είναι πρόσφατες και άλλες έχουν φτάσει στα σκαλιά της εκκλησίας. Κι όλοι είναι ευτυχισμένοι. Εσύ από την άλλη είσαι μόνος σου. Κι αναζητάς μια αλλαγή στη ζωή σου πιο πολύ από ποτέ. Δεν μπορείς όμως να πατήσεις ένα κουμπί και από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθείς σε σχέση. Δεν προγραμματίζεται και θέλει χρόνο. 

Γιατί σου χρειάζεται όμως μια σχέση αυτήν την περίοδο; Τη θέλεις σίγουρα ή κάνεις λάθος; Μήπως η τόση αγάπη που συναντάς κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γύρω σου αυξάνει ραγδαία το ποσοστό μοναξιάς μέσα σου;

Μην κάνεις σχέση από φόβο μη μείνεις μόνος. Ειδικά τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα. Μην κάνεις εσφαλμένες κινήσεις όσο συναισθηματικά ευάλωτος κι αν είσαι λόγω των εορτών και του κλίματος. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κουκουλώσεις προσωρινά κάποιες ανασφάλειές σου με τις οποίες θα έρθεις αντιμέτωπος αργότερα. 

Μη βιαστείς λοιπόν, και κάνεις κάτι που στην πορεία θα μετανιώσεις και θα το λήξεις. Δεν είναι απαραίτητο να είναι παραμονή των Χριστουγέννων για να βρεθείς με ένα ταίρι στην αγκαλιά. Πάψε να το κυνηγάς μανιωδώς για να καλύψεις όπως-όπως ένα κομμάτι του εαυτού σου που είναι κενό και μπάζει. Όσο περισσότερο τρέχεις από πίσω του, τόσο περισσότερο θα σου ξεφεύγει. Μην το πιέζεις. Κι αν δεν έρθει τώρα δε σημαίνει πως το τρένο που λέγεται σχέση δε θα κάνει ποτέ στάση στο σταθμό που έχει το όνομά σου. Ίσως αργήσει, μπορεί να έχει πάθει βλάβη ή μπορεί στο φινάλε να σε δοκιμάζει καθυστερώντας επίτηδες, γιατί αυτό που σου φέρνει είναι αρκετά καλύτερο από ό,τι προσδοκούσες. 

Αν πάλι αισθάνεσαι απόλυτα σίγουρος και το λέει η ψυχούλα σου, τότε ναι, να ξέρεις πως προλαβαίνεις να ερωτευτείς μέχρι τα Χριστούγεννα. Άνετα. Θα τον βρεις το δρόμο σου, μη φοβάσαι. Υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω που περιμένουν ό,τι κι εσύ. Έχεις το χρόνο με το μέρος σου. Πίστεψε στη μαγεία των γιορτών και άφησε το πνεύμα των Χριστουγέννων να σε καθοδηγήσει. Εκείνο είναι που θα σου χαρίσει αυτό το δώρο. Και φρόντισε να το ζήσεις όπως του αξίζει γιατί είναι υπέροχο συναίσθημα. 

Κλείσε πονηρά το μάτι στον έρωτα. Είναι εδώ, δίπλα σου, γύρω σου, αλλά δεν τον έβλεπες γιατί έψαχνες σε λάθος μέρη με χαλασμένες πυξίδες. Μην το βάλεις κάτω. Θα έρθει ο έρωτας. Μπορεί να έρθει σήμερα, αύριο, σε μια βδομάδα ή την 25η Δεκεμβρίου, γιατί δε γνωρίζει από χρόνο και ρολόγια. Πάει όπου θέλει και συνήθως ακάλεστος. Δεν είναι συνεπής, δε θα έρθει στην ώρα του. Αλλά θα έρθει. Προλαβαίνεις. Προλαβαίνουμε.

 

Επιμέλεια Κειμένου Σεραφείμ Δέλλιου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Σεραφείμ Δέλλιος