Η Μαρία Κάλλας, γεννημένη στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη, από Έλληνες μετανάστες, ανέδειξε το εξαιρετικό της ταλέντο σε νεαρή ηλικία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα, η Μαρία κατάφερε να ξεχωρίσει στον κόσμο της όπερας, κατακτώντας τις μεγαλύτερες σκηνές κι αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία της μουσικής. Δεκάδες ταινίες και σειρές έχουν ασχοληθεί να απεικονίσουν τη ζωή και το ταλέντο της μεγάλης ντίβας, η οποία έχει αφήσει εποχή και με την ερωτική της ζωή, πέρα από τη μοναδική της καριέρα.

Την εποχή στο ξεκίνημά της υπόσχεται να μας δείξει και η νέα συναρπαστική μίνι σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», σε σκηνοθεσία και σενάριο της Όλγας Μαλέα, θα προβληθεί με τη νέα σεζόν στην ΕΡΤ1. Η κοινωνική βιογραφική σειρά, που αποτελείται από 10 επεισόδια, εξιστορεί τη μεταμόρφωση της νεαρής Μαρίας Κάλλας από ένα ασχημόπαπο σε μια από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας, με φόντο την Αθήνα της Κατοχής.

 

 

Η κοινωνική βιογραφική σειρά 10 επεισοδίων εστιάζει στις σχέσεις της Μαρίας (Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου) με σημαντικά πρόσωπα της ζωής της, όπως η μητέρα της (Ελένη Ράντου), η Ισπανίδα δασκάλα της (Ρένια Λουιζίδου), ο βαρύτονος εραστής της (Αργύρης Πανταζάρας), η πιανίστρια αδελφή της (Demy) κι ένας Γερμανός μαέστρος (Μάξιμος Μουμούρης). Κάθε ένας από αυτούς, επηρεασμένος από το ταλέντο της, έχει διαφορετικά σχέδια για τη Μαρία.

 

 

Η μητέρα της ονειρευόταν την κοινωνική και οικονομική ανέλιξη της οικογένειας μέσω της καριέρας της Μαρίας. Η Ισπανίδα δασκάλα της πίστευε στις καλλιτεχνικές δυνατότητες της Μαρίας και ήθελε να την οδηγήσει στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές της Ευρώπης. Ο εραστής της την έβλεπε ως ένα ταλέντο που θα μπορούσε να υποστηρίξει και να αναδείξει τη δική του καριέρα, ενώ η αδερφή της την παρότρυνε να βρει τη δική της φωνή και καλλιτεχνική ταυτότητα. Τέλος, ο Γερμανός μαέστρος είχε σκοπό να την κάνει παγκόσμια πρωταγωνίστρια της όπερας.

Με βασικό άξονα την έλλειψη αγάπης, η σειρά παρουσιάζει την πορεία της Μαρίας Κάλλας στην ανάπτυξη του μοναδικού της ταλέντου και τη διαμόρφωση της φωνής της, που έγινε σημείο αναφοράς για την παγκόσμια όπερα. Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο «Η άγνωστη Κάλλας» του ιστορικού Νικόλα Πετσάλη-Διομήδη, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά στην προσωπικότητα και την πορεία της μεγάλης ντίβας.

Σενάριο (head writer)-Σκηνοθεσία: Όλγα Mαλέα
Σεναριογράφοι: Απόστολος Αλεξόπουλος, Βαγγέλης Νάσης, Πένυ Φυλακτάκη, Μανίνα Ζουμπουλάκη
Καλλιτεχνική διευθύντρια: Φρόσω Ράλλη
Παραγωγή: ΕΡΤ
Παραγωγός: Ειρήνη Σουγανίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Feelgood Productions

Παίζουν: Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου, (πρωτοεμφανιζόμενη λυρική σοπράνο και φοιτήτρια υποκριτικής, στον ρόλο της Μαρίας), Ελένη Ράντου (Λίτσα, μητέρα της Μαρίας), Ρένια Λουιζίδου (Ελβίρα, Ισπανίδα δασκάλα), Demy (Τζάκι, αδελφή της Μαρίας), Αργύρης Πανταζάρας (Μαγκλιβέρας, βαρύτονος, εραστής της Μαρίας), Μάξιμος Μουμούρης (Μπόντμαν, Γερμανός αρχαιοκάπηλος)

 

Πηγή: ΕΡΤ

Συντάκτης: Ματίνα Χατζηνικολάου