paul3574

 

Στην αρένα της αγάπης και του έρωτα, πολλά είναι τα θεριά που ίσως χρειαστεί να σκοτώσεις για να επιβιώσει η σχέση σου. Από ανασφάλειες και καβγαδάκια, σε τραύματα του παρελθόντος και καθημερινές δυσκολίες, όλοι μας μονομάχοι είμαστε, σαν τον Gerard Butler στην ομώνυμη ταινία.

Όσο αίμα κι ιδρώτα και να χύσουμε όμως, την τελική απόφαση δεν την παίρνει κανείς άλλος εκτός απ’ τον Καίσαρα. Ξέρετε, όπως την κλασική σκηνή απ’ την ταινία, που στο τέλος ο Καίσαρας γνέφει με τον αντίχειρά του αν ο μονομάχος έκανε αρκετά στην αρένα για να ζήσει, να δει το φως του ήλιου άλλη μια μέρα. Ε, στη δική μας την περίπτωση, ο Καίσαρας είναι τα πεθερικά.

Αν γελάτε με αυτό που διαβάζετε, προφανώς κι είστε στα ξεκινήματα της σχέσης σας και με αφέλεια νομίζετε πως τα πεθερικά είναι απλά οι άνθρωποι που έφεραν το ταίρι σας στη ζωή. Δε θα σας πάρει πολύ να καταλάβετε, όμως, πως αυτοί οι δύο τύποι ίσως και να ‘ναι η πιο σημαντική μάχη που έχετε να δώσετε για τη σχέση σας.

Γιατί με το ταίρι σου, όσοι τσακωμοί και κακές μέρες και να υπάρξουν, έχεις πάντα την ευκαιρία να επανορθώσεις. Με τα πεθερικά, όμως, οι ευκαιρίες σου είναι μετρημένες κι ο σοφότερος τρόπος δράσης είναι η πρόληψη. Προσπάθησε να κερδίσεις τη μάχη πριν καν ξεκινήσει κάνοντάς τους να σε λατρέψουν από την αρχή της γνωριμίας.

Πώς; Πάμε να δούμε.

1. Ξεκίνα να πλένεις πιάτα σε οικογενειακό τραπέζι

Συνταγή δοκιμασμένη που θα δημιουργήσει ένα μύθο γύρω απ’ το όνομά σας. Διθύραμβοι θα γραφτούν για αυτή σας την κίνηση κι εν τη απουσία σας θα φαγωθούν πολλά κουλουράκια με τον απογευματινό καφέ, καθώς συζητάνε το πόσο προκομμένοι και νοικοκύρηδες είστε. Τι έχεις να κάνεις; Με το που θα τελειώσει το οικογενειακό τραπέζι που είσαι καλεσμένος, πάρε το πιάτο σου και πήγαινε στην κουζίνα. Χωρίς να ρωτήσεις ή να πάρεις άδεια, ξεκίνα να πλένεις πιάτα. Λογικά, μέσα στα πρώτα 60 δευτερόλεπτα, τα πεθερικά με λύσσα, περίσσιο πάθος και την προσβολή ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, θα διακόψουν την προσπάθειά σου, στέλνοντάς σε πίσω στο σαλόνι για γλυκό. Το πιο πιθανόν να μην έχεις πλύνει ούτε ένα πιάτο. Η πρόθεσή σου, όμως, μόλις έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα στο πάνθεον της πεθερικής μάχης.

2. Παίρνε κάτι σε κάθε επίσκεψη

Αυτό για πολλούς φαίνεται αστείο κι απλό, μα είναι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις που ξεχωρίζουν οι τίγρεις απ’ τα γατάκια. Το να πάρεις γλυκά στις πρώτες επισκέψεις είναι αναμενόμενο, μα για να διακριθείς στη μάχη, πρέπει να κάνεις και τα απλά, τα βασικά. Δεν μπορείς να πας στο  MasterChef και να θέλεις να εντυπωσιάσεις με το Beef Wellington, αλλά να μην μπορείς να κάνεις ένα τζατζίκι. Άρα, το κρασί, τα γλυκά ή η γλάστρα στις πρώτες επισκέψεις είναι βασικό σημείο. Εκεί που μπορείς να κάνεις τη διαφορά, όμως, είναι στο παιχνίδι της διάρκειας. Σκέψου, λοιπόν, πέντε χρόνια μέσα στη σχέση σου, εκεί που όλοι έχουν γνωρίσει όλους κι υπάρχει μια άνεση και μια οικειότητα, να εμφανίζεσαι εσύ στην πόρτα με κάτι στο χέρι. Δεν έχει καν σημασία τι. Από μπακλαβά μέχρι ντομάτες για σαλάτα, η κίνηση μετράει, το γεγονός ότι δεν επισκέπτεσαι ποτέ μα άδεια χέρια. Αν, τώρα, πας και κάτι που έφτιαξες μόνος, το ‘χεις πάει σε άλλο level.

3. Κατηγόρησε το ταίρι σου όταν το κατηγορούν εκείνοι

Δεν υπάρχει γονιός που να μην έχεις να προσάψει κατηγορίες στο παιδί του για τα ελαττώματά του. Πάντα σε ένα πλαίσιο χιουμοριστικό, τα πεθερικά θα φέρουν στην επιφάνεια ένα μειονέκτημα του παιδιού τους και θα χαμογελάσουν με το χαμόγελο αυτού που ξέρει το καμάρι τους καλύτερα απ’ τον καθένα στον κόσμο. Εκείνη η στιγμή είναι η ευκαιρία σου να συμφωνήσεις μαζί τους και να συμμεριστείς τον τάχα πόνο τους, συνεχίζοντας το αστείο. Ένα παράδειγμα ίσως βοηθούσε: Όταν η πεθερά αναφερθεί στη μουρμούρα της κόρης της, αναστενάξτε κι ακολουθήστε τον αναστεναγμό με την έκφραση «Εμένα μου λέτε, κυρία Ματίνα μου; Νόμπελ Ειρήνης πρέπει να πάρω, που κάθε μέρα κάνω πως δεν ακούω για να μην τσακωνόμαστε». Τα γέλια που θα ακολουθήσουν είναι απόδειξη της επιτυχίας. Προσοχή, όμως, μην το παρακάνετε κι από πλακίτσα καταλήξει να μοιάζει με μπηχτή, γιατί τότε θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Κανείς δεν προσβάλλει το σπλάχνο τους!

4. Πήγαινε για καφέ μαζί τους χωρίς το ταίρι σου

Εδώ περνάμε σε επίπεδο master, αφού αν κάνεις τέτοια κίνηση έχεις πλέον περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Πάρε τηλέφωνο τα πεθερικά ότι είσαι στον δρόμο να τους πάρεις για καφέ, με την πρόφαση ότι το παιδί τους έχει δουλειά και δεν μπορεί να έρθει. Το να περάσεις χρόνο μαζί τους τούς δείχνει πως τους εκτιμάς, τους βρίσκεις ενδιαφέροντες και πως δεν τους βλέπεις μόνο ως τους γονείς του συντρόφου σου αλλά και δική σου οικογένεια. Μια bonus συμβουλή είναι να βγάλεις φωτογραφία μαζί τους και να τη στείλεις στο αμόρε σου. Θα λιώσει και θα συγκινηθεί. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

5. Να αγαπάς το παιδί τους

Με διαφορά το σημαντικότερο απ’ όλα. Ένας γονιός μπορεί να καταλάβει αν το παιδί του είναι χαρούμενο ή προβληματισμένο. Δώσ’ τα όλα ώστε να κάνεις το άνθρωπό σου ευτυχισμένο κι η εκτίμηση κι η αγάπη που θα σου ‘χουν θα ‘ναι πιο βαθιά κι απ’ τον πάτο του Αιγαίου Πελάγους.

Τίποτα από αυτά που έχουμε αναφέρει δε μετρά και δεν έχει νόημα αν δε δείχνεις την αγάπη σου προς το ταίρι σου σε καθημερινή βάση. Αυτό που θα κρίνει τη μάχη που δίνεις στην αρένα είναι το χαμόγελο που θα βλέπουν τα πεθερικά στο πρόσωπο του παιδιού τους.

 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!