Τι κάνεις όταν η πρώτη σας φορά είναι χάλια; Τι κάνεις; Για πες. Τα τινάζεις όλα στον αέρα και βάζεις πλώρη για αλλού ή κάνεις υπομονή και δοκιμάζεις ξανά και ξανά μέχρι να είναι όλα καλά; Η επιστήμη πάντως υποστηρίζει υπομονή, αφού έρευνες λένε ότι η ερωτική πράξη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους θέλει περίπου τρεις μήνες για να βρει έναν ικανοποιητικό ρυθμό και για τους δύο, ενώ το πικ της είναι στο εξάμηνο. Η πρώτη φορά τα λέει όλα, λοιπόν, ή ο έρωτας είναι τομέας που θέλει δουλειά;

Η αλήθεια, όπως και τις πλείστες φορές σε θέματα σχέσεων, είναι κάπου στη μέση. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να τονίσω πως είμαι ένας άνθρωπος που βροντοφωνάζει πως όλοι οι τομείς της σχέσης, θέλουν δουλειά, υπομονή και κόπο. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα. Η σχέση είναι οικοδόμημα και θέλει διπλωμένα μανίκια και όρεξη για να αντέξει στο χρόνο. Ο έρωτας ίσως να είναι μια κατηγορία που εξαιρείται όμως. 

Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, γιατί θα το αναλύσουμε διεξοδικά. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι πως η πρώτη φορά πρέπει να βαθμολογείται με άριστα δέκα. Η λογική λέει πως δύο ξένοι άνθρωποι θέλουν επαναλήψεις για να βρουν ο ένας τα κουμπιά του άλλου. Αυτό που μετατρέπει μια ερωτική εμπειρία από αξέχαστη σε αδιάφορη είναι οι λεπτομέρειες. Μικρές και φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες που κάνουν όμως το κορμί να παραδίδεται. Η ένταση της αφής, η διάρκεια του φιλιού, η διαδρομή του χεριού από το λαιμό στη μέση, ο συνδυασμός των λέξεων στο αφτί, η στάση του σώματος, η κλίση των ποδιών, η εναλλαγή της πρωτοβουλίας. Όλα αυτά και άλλα τόσα μικρά χαρακτηριστικά διαφέρουν για τον καθένα μας. Είναι τα μυστικά που κρατάμε κρυμμένα και είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε μόνο στο ταίρι μας. 

Αυτά όλα, λοιπόν, ναι, θέλουν χρόνο. Η επαφή και η οικειότητα ωριμάζουν παράλληλα με τη σχέση. Όσο δένεσαι, όσο το μυαλό και η καρδιά αφήνονται, τόσο λύνεται και το κορμί. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως, πρέπει να υπάρχει μια βάση, πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις. Από το να μην είναι άριστα δέκα η πρώτη φορά στο να μην περνάει καν τη βάση, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Από την πρώτη φορά ψάχνεις να δεις την ενέργεια, τη χημεία, το ρυθμό. Αν τα κορμιά σας μιλάνε την ίδια γλώσσα. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως αν η πρώτη φορά είναι χάλια, μπορείς να χτίσεις και να φτάσεις στο σημείο που η ερωτική πράξη θα είναι ιδανική. 

Θα συμφωνήσω πως δεν επιλέγεις το ταίρι σου βάση της απόδοσής του στο κρεβάτι. Πως ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και το χιούμορ είναι χαρακτηριστικά που αντέχουν στο χρόνο, που μετράνε τον άνθρωπο πιο ποιοτικά απ’ ότι ο έρωτας. Αυτό που θα αρνηθώ να κάνω όμως, είναι να υποτιμήσω το ρόλο και τη σημασία της πράξης σε μια σχέση. Η ερωτική επαφή δεν είναι απλώς σημαντική, αλλά καθοριστική. 

Σκεφτείτε λίγο τις υπόλοιπες στιγμές που σας κέρδισαν. Εκείνη τη φορά που ξεκινήσατε μια πρόταση και την τελείωσε τόσο αβίαστα, τόσο φυσιολογικά, λες και ήταν μέσα στο μυαλό σας. Που πηγαίνατε βόλτα και η αγκαλιά του ήρθε ακριβώς τη στιγμή που την θέλατε. Εκείνη τη συμβουλή που σας έδωσε για τα επαγγελματικά χωρίς καν να τη ζητήσετε. Το πρώτο φιλί που ήταν λες και βγήκε από σενάριο ρομαντικής κομεντί -την ώρα που έπρεπε, στο σωστό χώρο, με τη σωστή ένταση. Όλα αυτά, λοιπόν, δε διδάσκονται. Όλα αυτά, δε θέλουν χρόνο, τρόπο θέλουν. Και το η πρώτη φορά στον έρωτα, σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται. Είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις πως αυτή, ήταν η τελευταία πρώτη φορά που θα σε έχουν αγγίξει. Πως το κορμί σου δε θέλει να ξαναδοθεί πουθενά αλλού.

Και μην κολλάτε στην πρώτη φορά κυριολεκτικά. Ναι, μπορεί να συνυπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες, όπως το άγχος, η κούραση, το στρες, η αυτοπεποίθηση. Να δοθούν κάποιες ευκαιρίες, εννοείται. Αυτό που δεν πρέπει να θυσιαστεί όμως, είναι οι ορμές και οι επιθυμίες σας. Ο έρωτας είναι από τις λίγες μορφές ελευθερίας που έχουν απομείνει. Ζούμε σε έναν κόσμο που βασίζεται σε κανόνες, πρέπει και μη. Το κρεβάτι μας είναι από τους ελάχιστους τομείς που έχουμε πλήρη έλεγχο. Μην το θυσιάσετε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φέρετε τον άλλον στα μέτρα σας. Όπως δεν κουμπώνεις σαν χαρακτήρας με κάποιους, μπορεί να μην κουμπώνεις σαν εραστής. 

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τα βρίσκετε στο κρεβάτι. 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.