paul3028

Ο Σεπτέμβριος μόλις ξεκίνησε, με τον ερχομό του να σηματοδοτεί την επιστροφή στη ρουτίνα μας. Το φθινόπωρο σιγά-σιγά μπαίνει για τα καλά κι εμείς, αγκαλιά μ’ ένα σωρό φωτογραφίες και παρέα με τις γλυκές αναμνήσεις των καλοκαιρινών μας διακοπών, προσπαθούμε ν’ ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και ν’ ανασυγκροτηθούμε. Κάπως πρέπει να αντεπεξέλθουμε στον χειμώνα που θα καταφτάσει, λίγο αργότερα, κι αυτός με τη σειρά του.

Για τους περισσότερους από εμάς ο Αύγουστος αποτελεί τον όμορφο επίλογο του καλοκαιριού. Για κάποιους άλλους, όμως, ο Σεπτέμβρης είναι μόνο ο πρόλογός του. Πρόκειται για ‘κείνους που εργάζονται ολόκληρη τη θερινή σεζόν και που με τη λήξη της ταξιδεύουν σε μαγευτικούς προορισμούς, ξοδεύοντας κάποια από τα χρήματα που εξοικονόμησαν απ’ την εργασία τους. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν πώς να μετατρέπουν το φθινόπωρο σε καλοκαίρι. Στο δικό τους καλοκαίρι. Κι είναι αρκετοί.

Κι ενώ η θερινή δουλειά για τους περισσότερους φαντάζει αρνητική και δυσάρεστη, για ‘κείνους είναι συνυφασμένη μόνο με θετικά συναισθήματα. Εργάζονται, ενώ σχεδόν όλοι κάνουν διακοπές, προσδοκώντας τις δικές τους εξορμήσεις, που σε λιγάκι ξεκινούν. Δουλεύοντας τις καυτές μέρες αλλά και νύχτες των καλοκαιρινών μηνών, το μυαλό τους επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στον Σεπτέμβρη. Τότε που θα γυρίσουν τον κόσμο και θα επενδύσουν μέρος των χρημάτων που μάζεψαν τη σεζόν σε εμπειρίες, στη δική τους απόδραση που τόσο έχουν ανάγκη.

Πολλοί έχουμε γνωστούς και φίλους που το καλοκαίρι δουλεύουν. Ή μπορεί να βλέπουμε στις διακοπές μας τους ανθρώπους που εργάζονται, κι αντικρίζοντάς τους αυτό που μας έρχεται στο μυαλό να ‘ναι πόσο άτυχοι μπορεί να ‘ναι που δεν μπορούν να χαρούν την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, όπως κι εμείς. Άλλοτε μπορεί να το σκεφτόμαστε εντελώς ανάποδα, ότι είναι δηλαδή τυχεροί, επειδή με τον τρόπο αυτό συνδυάζουν δουλειά και διακοπές. Σίγουρα, πάντως, έξι μήνες (ή όσο διαρκεί η θερινή σεζόν) διαμονής και δουλειάς σε νησί ή σε κάποιον άλλο τουριστικό προορισμό, είναι αρκετοί για ν’ αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και τον τρόπο ζωής τους. Επειδή με τόσες ώρες εργασίας δεν μπορούν να χαρούν το καλοκαίρι, όπως ακριβώς εμείς. Ή τουλάχιστον δεν μπορούν να ‘ναι εντελώς ξέγνοιαστοι και χαλαροί. Κουράζονται απ’ το καθημερινό κι επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα της δουλειάς τους κι ίσως αρχίζουν και να εκτιμούν τον ύπνο λιγάκι περισσότερο. Όλα, όμως, αυτά δεν είναι αρκετά για να τους αφαιρέσουν την καλή τους διάθεση και να εξαντλήσουν την υπομονή τους για το φθινόπωρο που πλησιάζει. Την εποχή που για ‘κείνους σημαίνει την έναρξη του δικού τους καλοκαιριού.

Με γεμάτες, λοιπόν, τις τσέπες γυρίζουν την Ελλάδα ή/και το εξωτερικό, απολαμβάνοντας την ηρεμία του φθινοπώρου, χωρίς τις ορδές των τουριστών, που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά ή/και τις πόλεις του εξωτερικού. Το φθινόπωρο, άλλωστε, είναι μια εποχή χωρίς υπερβολικά υψηλές αλλά ούτε και χαμηλές θερμοκρασίες, που ευνοεί παντός είδους αποδράσεις και δραστηριότητες. Επιπλέον, το κόστος των διακοπών κατά το Σεπτέμβριο είναι χαμηλότερο σε σχέση με ‘κείνο της υψηλής θερινής σεζόν, γεγονός που τους εξασφαλίζει μεγαλύτερο, ίσως, χρονικό διάστημα ξεκούρασης και διασκέδασης. Ο κόσμος είναι λιγότερος κι έτσι οι ντόπιοι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης είναι περισσότερο εξυπηρετικοί, με εντονότερη διάθεση για κουβέντα με τους τουρίστες. Στις φθινοπωρινές διακοπές δε χρειάζεται ούτε να στριμώχνονται αλλά ούτε και να συμβιβάζονται μ’ ανεπιθύμητες επιλογές. Τι καλύτερο, λοιπόν, απ’ το να απολαμβάνει κάποιος τα θετικά του καλοκαιριού χωρίς τα αρνητικά του;

Τούτο, λοιπόν, επιλέγουν οι άνθρωποι αυτοί. Θυσιάζουν από επιλογή τα καλοκαιρινά δροσερά κοκτέιλ, την ηλιοθεραπεία στις αμμουδιές, το εξωτικό μαύρισμα και τις ατελείωτες βόλτες κάτω απ’ το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, για να εργαστούν και να μαζέψουν χρήματα· ικανά ώστε να τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτό που τους γεμίζει. Κι όταν οι περισσότεροι θα επιστρέφουν στην εργασία τους, εκείνοι θα γυρίζουν τον κόσμο όλο, βιώνοντας το δικό τους ξεχωριστό καλοκαίρι, που γι’ αυτούς μόλις ξεκινά.

Το καλοκαίρι, κάτω απ’ το φως του ήλιου, όλα μοιάζουν πιο φανταχτερά. Για πολλούς η λήξη των διακοπών τους δηλώνει το φινάλε μιας εποχής και το φθινόπωρο γίνεται περισσότερο αντιληπτό ως μια νέα αρχή. Για τους ανθρώπους, όμως, αυτούς το φθινόπωρο σηματοδοτεί το δικό τους φανταχτερό καλοκαίρι.

Καλό φθινόπωρο, λοιπόν, σ’ εμάς, καλό καλοκαίρι στους υπόλοιπους και καλό μήνα σε όλους μας!

Συντάκτης: Ελίζα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!