Η ψυχολογία του ανθρώπου μπορεί να επηρεαστεί και να βελτιωθεί από πάρα πολλούς παράγοντες, είτε με θεραπείες είτε με συζητήσεις είτε με τρόπους πιο πρακτικούς, είτε με χίλια δύο πράγματα που έχει ανακαλύψει η επιστήμη ως βελτιωτικά διάθεσης. Ένα σημαντικό αντικείμενο που βοηθάει εις βάθος την ψυχολογία μας είναι το παιχνίδι.

Αρχικά, το παιχνίδι είναι ένας τρόπος διασκέδασης και δημιουργικότητας, φέρνεις τον εαυτό σου σε μια συνθήκη όπου πρέπει να βάλει στην άκρη όλα αυτά που τον απασχολούν κι επικεντρώνεται μόνο στο να φέρει τη νίκη στην ομάδα του, ειδικά αν είναι και από τα αγαπημένα του παιχνίδια. Το μυαλό κλειδώνει με τρόπο διασκεδαστικό σε έναν στόχο και ξεχνάει όλα τα προβλήματα που μπορεί να τον περιτριγυρίζουν κι έστω για κάτι ωρίτσες δε σκέφτεται τι τον απασχολεί.

Μέσα από αρκετές έρευνες για το ζήτημα εάν η ψυχολογία μας μπορεί να αλλάξει μέσα από ένα παιχνίδι και πώς το παιχνίδι μπορεί να μας δώσει πολλά θετικά vibes, έχουν συγκεντρωθεί αρκετά συμπεράσματα που συμφωνούν ότι ο αντίκτυπος είναι ξεκάθαρα υπέρ μας ως προς τη συμμετοχή σε ένα παιχνίδι. Αρχικά, δεν αποκλείεται κάποια ηλικία, από τον πιο μικρό μέχρι και τον πιο μεγάλο, τα παιχνίδια δεν έχουν όριο συμμετοχής και είναι πάντα δελεαστικά στο άκουσμά τους όσο χρονών κι αν είσαι- αρκεί να βρεις το κατάλληλο για σένα. Έχεις πότε αναρωτηθεί μετά από ένα παιχνίδι τι μαθήματα έχεις πάρει; Ασυναίσθητα, χωρίς να το έχουμε καταλάβει, αναπτύσσουμε τον τρόπο σκέψης μας, βάζουμε σε λειτουργία πολλές διαφορετικές πτυχές μας, μαθαίνουμε να είμαστε πιο συνεργάσιμα άτομα, αυξάνουμε τη δημιουργικότητά μας και την εμπιστοσύνη μας στην έννοια της ομάδας, ενώ συχνά παρατηρείται ως και βελτίωση της αυτοεκτίμησής μας.

Στον εργασιακό χώρο, αρκετές εταιρίες χρησιμοποιούν ασκήσεις και παιχνίδια για να αυξήσουν την αίσθηση εμπιστοσύνης στην ομάδα. Πολλά άτομα δεν είναι και τόσο κοινωνικά κι επιθυμούν να δουλεύουν μόνα τους, γιατί έτσι τα καταφέρνουν καλύτερα, όμως όταν έρχονται αντιμέτωποι με ομαδικά παιχνίδια, βρίσκονται σε μία πιο εξωστρεφή θέση, βγαίνουν από τη ζώνη ασφαλείας τους και λειτουργούν σαν ομάδα. Τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούν να αντιληφθούν την πρόοδο που έχουν κάνει, όμως σε κάποια χρονική στιγμή και σε μία παρόμοια φάση θα νιώσουν από μόνοι τους καλύτερα με τον εαυτό τους και θα συνεργαστούν πιο εύκολα πετυχαίνοντας υψηλότερους στόχους.

Ακόμα και τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με γνώσεις και κουίζ έχουν πολλά να πουν αν τους δώσουμε μια ευκαιρία και δεν τα αντιμετωπίσουμε με δυσπιστία. Όταν μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, νιώθουμε να αποκτούμε μια πιο σφαιρική αντίληψη του κόσμου η οποία μένει και μεγαλώνει, ειδικά όταν αυτή η γνώση προέρχεται από μια διασκεδαστική κατάσταση παρέα με αγαπημένα άτομα. Μέσα από το παιχνίδι έρχεται παράλληλα και η συζήτηση, γιατί δεν μπορείς να παίζεις και να μην έρχεσαι σε σύγκρουση με κάποιο παίχτη ή να μην υπάρχει διάλογος γενικώς. Παίζοντας μαθαίνουμε και να ακούμε άλλες γνώμες, υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης λόγου λίγο πιο αβίαστα και οι απόψεις ανταλλάσσονται σε ισότιμο επίπεδο, χωρίς κυριαρχίες αλλά κι από την άλλη μαθαίνεις να εκφράζεις το δίκιο σου όταν είσαι σίγουρος ότι το έχεις κι αφήνεις τη φωνή σου να ακουστεί.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται δεδομένα αλλά δεν είναι. Τα παιχνίδια είναι διαμορφωμένα για να μας διδάξουν κάτι, αλλιώς δε θα υπήρχαν. Αν αναλογιστούμε λίγο και δούμε πραγματικά τι οφέλη μας έχουν δώσει στην ψυχολογία  μας, πόσες φόρες μας ταλαιπωρούσε κάτι και με ένα παιχνίδι το ξεχάσαμε κι αμέσως αρχίσαμε να νιώθουμε καλά, πόσες φορές ήρθαμε πιο κοντά με κάποιον παίζοντας, γίναμε λίγο πιο κοινωνικοί, βάλαμε το μυαλό μας να σκεφτεί για μία ώρα. Όσο χρονών κι αν είμαστε ας μην πάψουμε να τα αναζητάμε.  Το παιχνίδι δεν έχει ηλικία κι ευτυχώς γι’ αυτό.

 

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου