Και μιας κι έχουμε πει τόσα πράγματα για την αγάπη, τον έρωτα, τις σχέσεις σήμερα θα δούμε ένα κάπως αλλιώτικο θέμα, τα τατουάζ. Συγκεκριμένα θα δούμε ένα είδος τέχνης, της δερματοστιξίας που ονομάζεται «Παραδοσιακά Τατουάζ» το οποίο κρατάει πολλές δεκαετίες και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αυτό το είδος ακόμα και σήμερα.

Τα τατουάζ παραδοσιακού στιλ είναι «η καλλιτεχνική ενσωμάτωση της περιπλάνησης και της ελευθερίας». Όταν άρχισαν να εμφανίζονται σε ανθρώπους στον αμερικανικό πολιτισμό τη δεκαετία του 1930, συμβόλιζαν την απόρριψη του αμερικανικού ονείρου κι αντιπροσώπευαν μια ζωή που ζούσε έξω από τα όρια της γενικής κοινωνίας. Όσο για σήμερα, λένε ότι εξακολουθούν να σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Ο θρύλος του τατουάζ, ο Norman Collins γνωστός ως Sailor Jerry άνοιξε το πρώτο του κατάστημα τατουάζ στην Chinatown της Χονολουλού, ένα μέρος όπου οι ναυτικοί συγκεντρώθηκαν για να πιούνε, να κάνουν τατουάζ και να διασκεδάσουν.

Τα τατουάζ υπάρχουν χιλιάδες χρόνια σε αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολής. Μούμιες 3.000 ετών βρέθηκαν με τατουάζ, καθώς κι αρχαίες απεικονίσεις ανθρώπων. Το 1700 ο δυτικός πολιτισμός άρχισε να συμμετέχει στην τέχνη του τατουάζ. Εκείνοι που ήθελαν να αφήσουν τους περιορισμούς της κοινωνίας σε αναζήτηση για κάτι άλλο ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν την τέχνη. Και δεν ήταν άλλοι από τους ναύτες. Ο Captain Cook και το πλήρωμα εμπνεύστηκαν από τις εμπειρίες τους στα ανατολικά και άρχισαν να κάνουν τατουάζ μεταξύ τους για να διηγούνται ιστορίες για το ταξίδι τους.

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, το στιλ του τατουάζ έγινε πιο δημοφιλές, κυρίως λόγω της επαναστατικής του εικόνας, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του μουσικού στιλ Rockabilly, που συνήθως εκπροσωπείται από έναν νεαρό, με τατουάζ, εκπροσωπώντας τον επαναστάτη. Τα τελευταία χρόνια, το στιλ τατουάζ “Old School” έχει αποκτήσει δημοτικότητα, κυρίως επειδή οι καλλιτέχνες τατουάζ ειδικεύονται σε αυτό και φέρνουν πάντα διαφορετικές καινοτομίες και σχέδια στο παραδοσιακό στιλ.

Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του «παλιού» Old School και του «νέου» Old School. Μια μεγάλη διαφορά είναι ο χρωματισμός, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε μεγάλη επιλογή μελανιών τατουάζ και η τεχνολογία του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε τότε ήταν κατώτερη. Στο παρελθόν, τα χρώματα γεμίσματος ήταν συμπαγή, όπως το κόκκινο και το πράσινο, με την προσθήκη αποχρώσεων του μπλε, του κίτρινου, του καφέ και του μοβ. Τα περιγράμματα είναι συνήθως κατασκευασμένα σε μαύρο έντονο μελάνι, τονίζοντας το σχεδιασμό.

Τα κύρια σύμβολα που αντιπροσωπεύονται στα παραδοσιακά τατουάζ της παλιάς σχολής είναι: Πυξίδες και Ναυτικά Αστέρια, άγκυρες, που σηματοδοτούν την αντίσταση. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα, σήμαιναν «αγάπη». Τα μαύρα τριαντάφυλλα σήμαιναν θάνατο. Τα χελιδόνια ήταν σύμβολα καλής τύχης, γιατί είναι αποδημητικά πουλιά που είναι σημείο αναφοράς ως προς την πίστη του ταξιδιώτη στο σπίτι με την υπόσχεση επιστροφής. Η καρδιά με λίγα λόγια, συνήθως σημαίνει «μπαμπάς», «μαμά» ή όνομα κάποιου. Κυματισμένη ετικέτα με σοφές φράσεις και λέξεις που αφηγούνται μια ιστορία, γυμνές γυναίκες, γοργόνες, ινδιάνοι, αετοί, μαχαίρια, ζώα, τοπία και το καθένα έχει ένα συγκεκριμένο νόημα. Οι καρχαρίες, οι πάνθηρες και τα φίδια έχουν όλα παρόμοιες ιδέες με βάση τη δύναμη.

Ο δράκος, πρωτοεμφανίστηκε λόγω του ότι ο Sailor Jerry ήταν ο πρώτος Δυτικός τατουατζής που ήρθε σε επαφή με Ιάπωνες καλλιτέχνες. Δεν είναι μόνο μια βαθιά εκτίμηση προς την τέχνη του Irezumi, αλλά είναι επίσης ένα νεύμα στη δύναμη του μυθικού θηρίου. Μια άλλη σημαντική εικόνα του παραδοσιακού τατουάζ είναι ο βράχος των ηλικιών, ένας σταυρός από πέτρα μέσα σε μια γυναίκα που προσκολλάται στο οικοδόμημά του, συνήθως στη μέση των συντριμμένων κυμάτων και μιας απέραντης θάλασσας.

Το 2017, το USAToday αποκάλυψε στατιστικά στοιχεία από το Pew Research Center που δήλωσαν ότι περίπου το 38% των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ και η βιομηχανία δε βλέπει επιβράδυνση των αριθμών. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Wall Street Journal τον Αύγουστο του 2018, κοινοποιήθηκαν περισσότερα στατιστικά στοιχεία. Πέρυσι, η βιομηχανία (tattoo) δημιούργησε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IBISWorld.

Τα τατουάζ έχουν σαφώς γίνει ευρέως αποδεκτά και το παραδοσιακό τατουάζ είναι μεγάλο μέρος αυτού. Αισθητικά και φιλοσοφικά, το Traditional Americana είναι ένα στιλ, όπως το Irezumi και το Tribal, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα θεμέλια του σύγχρονου τατουάζ. Αυτά τα συγκεκριμένα στιλ έχουν δοκιμαστεί με την πάροδο του χρόνου και εξακολουθούν να εμφανίζονται τόσο εμπνευσμένα κι απίστευτα όσο ήταν πριν από εκατοντάδες χρόνια.

 

 

Συντάκτης: Δημήτρης Καλαλές
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου