Έχουμε μπει πολλές φορές στο τριπάκι να αναρωτηθούμε, τι σημαίνει το αν ο σύντροφός μας κοιτάει άλλο άτομο καθώς περνάει, ενώ είμαστε μαζί του. Υπάρχουν χίλια δυο σενάρια που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μυαλό και τις πλείστες φορές συνοδεύεται από υπερβολή κι αδυναμία ψυχραιμίας. Όμως αν λογικευτείς και λίγο, θα δεις πως δεν είναι κανένα σημάδι απιστίας το μάτι, ούτε θέλει το άλλο άτομο που πέρασε και κοίταξε, ούτε θα σε αφήσει επειδή πήγε το βλέμμα αλλού ένα δευτερόλεπτο, είναι απλώς στη φύση του ανθρώπου το να κοιτάζει το ωραίο.

Το σκηνικό πάει κάπως έτσι: Βλέποντας το δικό μας άτομο να κουνάει το βλεμματάκι του προς τα πάνω, δεξιά, αριστερά, αναρωτιόμαστε τι κοιτάει και γερνάμε κι εμείς να δούμε. Το πιο απλό και σύνηθες είναι το εξής: Οι περισσότεροι άνθρωποι, θέλουν να έχουν τον έλεγχο του χώρου, να κοιτάνε ποιοι βρίσκονται στο ίδιο τοπίο με αυτούς, ζυγίζουν το περιβάλλον, κάθονται σε σημείο που μπορούν να βλέπουν τα πάντα κι αυτό, όχι γιατί θέλουν να κοιτάνε ο,τι περνάει, αλλά για να νιώθουν ασφάλεια κι άνεση. Είναι αντανακλαστικό και δεν έχει καθόλου να κάνει με το φλερτ.

 

 

Σε δεύτερο επίπεδο, περνάει αυτό που λέμε «μου τράβηξε την προσοχή». Το μάτι από τη φύση του είναι όργανο που θα πάει σε αυτό που θεωρεί ενδιαφέρον. Κανένα συναισθηματικό υπόβαθρο δεν υπάρχει που να συνδέεται με το μάτι. Φυσικά και θα δούμε και θα ρίξουμε και κάνα σχόλιο για το όμορφο πλάσμα που περνάει- εντάξει εκεί θέλει και λίγο τακτ αν είσαι με τη σχέση σου κι έχει να κάνει και με την άνεση που έχετε μεταξύ σας. Θαυμάζουμε το ωραίο, το όμορφο, το περιποιημένο αλλά σημασία έχει ποιο άτομο επιλέγουμε να βρίσκεται στο πλάι μας. Άλλωστε, μια καταπιεσμένη αποκλειστικότητα κι ο αδιάλειπτος έλεγχος κινήσεων δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε καλό, καθώς είτε κρύβει καταπιεσμένα συναισθήματα και πράξεις, είτε θα βγάλει στην επιφάνεια την ανάγκη για ελευθερία κινήσεων που δεν προσφέρεται. Γιατί λοιπόν να επιλέξεις έναν τέτοιο δρόμο;

Το πιο καλό συστατικό σε μια σχέση είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη. Θέλει καιρό για να κτιστεί, ειδικά αν έχει προδοθεί μια και δυο φορές από άλλους παράγοντες, όμως ένα βλέμμα δεν είναι λόγος ούτε δείγμα προδοσίας. Είναι υγιές, ανθρώπινο και δεν έχει καμία σχέση με το ερωτικό βλέμμα που έχει όταν σε κοιτάει εσένα. Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι μας σιγά σιγά να το βλέπουμε πιο ανοιχτόμυαλα, να μη δίνουμε τόση βαρύτητα και να δώσουμε ένα προβάδισμα στη λογική που μιλάει αλλά δεν την ακούμε. Αν η σχέση σου παει καλά, ο σύντροφός σου δε σου έχει δώσει δικαιώματα, αν εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο κι αν μιλάτε ανοιχτά για τα όσα νιώθετε, έχετε τη βάση σας. Μην κάθεσαι και τρώγεσαι με τα ρούχα σου για να πεις σώνει και ντε πως κάτι πάει λάθος.

Δεν είναι κανένα σημάδι πως θα απευθυνθεί σε άλλη αγκαλιά, ούτε ότι θα σκέφτεται κρυφά και θα φαντάζεται σκηνικά απείρου κάλους με άλλο άτομο. Όλα αυτά καταλήγουν να δημιουργούν προβλήματα στη σχέση σου. Αντ’ αυτού διασκέδασέ το και λίγο, ρίξε κι εσύ κανένα σχόλιο, αστειευτείτε με την κατάσταση και ζηλέψτε παιχνιδιάρικα, με υγεία κι έχοντας καλές προθέσεις. Όσο βλέπετε και δεν αγγίζετε -σαν τα μουσεία ένα πράγμα- όλα θα πάνε μια χαρά.

 

Συντάκτης: Άντζη Ευριπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου