Νομίζεις ότι στο Πανεπιστήμιο θα μάθεις αρκετά πράγματα και λες ότι η φοιτητική ζωή θα σ’ αλλάξει. Μετά, γνωρίζεις κάποι@ κι ερωτεύεσαι και λες ότι ωρίμασες. Ύστερα βρίσκεις μια δουλειά κι η δουλειά διαδέχεται την καριέρα ενώ παράλληλα γεμίζεις τον ελεύθερό σου χρόνο με ταξίδια στο εξωτερικό και βόλτες με φίλους. Στην πορεία έρχεται ένα παιδί κι όλη η ζωή σου αλλάζει ενώ λες από μέσα σου «έχω να τού μάθω τόσα πολλά». Αν νομίζετε ότι θα τού μάθετε εσείς πράγματα τότε κάνετε λάθος. Πάρτε ένα χαρτί και σημειώστε κάποια μαθήματα ζωής που μού έχει δώσει το παιδί μου και τα εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου.

1. Έχει σημασία να κρατάς τον λόγο σου
Σ’ ένα μικρό παιδί αν τού πεις ότι θα το πας κάπου που θέλει πολύ να πάει κι όντως το τηρήσεις, θα σε κάνει την πιο μεγάλη αγκαλιά του κόσμου. Γιατί έκανες το πιο απλό· κράτησες τον λόγο σου. Αν τού εξηγήσεις ότι δεν μπορείς να πάτε τώρα τη βόλτα αλλά ενημερώσεις πότε θα γίνει και το κάνεις τότε πάλι θα έχεις κρατήσει τον λόγο σου. Κι αυτό για ένα παιδί μετράει πολύ. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στις ανθρώπινες σχέσεις, να τηρούμε τον λόγο μας σ’ οτιδήποτε κι αν πούμε. Σωστά;

2. Οι φίλοι μας είναι σημαντικοί
Κάθε φόρα που αφήνουμε τους φίλους του παιδιού μου πίσω, κλαίει γιατί όπως μού λέει τού λείπουν πολύ. Το ίδιο δε συμβαίνει και στις δικές μας φιλίες άλλωστε; Οι φίλοι μας γίνονται η γέφυρα για να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και να διώξουμε κάθε τι αρνητικό απ’ την καθημερινότητά μας.

3. Να λέμε σ’ αγαπώ
Ό,τι πιο απλό και μεγάλο. Γεμίζει η καρδιά σου και δε χωράει πουθενά ο εγωισμός. Θα πρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να κάνουμε τους άλλους γύρω μας χαρούμενους ώστε να νιώθουν ασφάλεια και στοργή.

4. Οι πράξεις μετράνε, κι όχι τα λόγια
Είμαστε ο καθρέπτης των παιδιών μας. Όταν για παράδειγμα εσύ διαβάζεις ένα βιβλίο αντί να χαζεύεις στο κινητό, θα κάνουν και τα παιδιά το ίδιο. Να χαίρεσαι την κάθε στιγμή και να είσαι εκεί γι’ αυτά όπως είναι κι εκείνα.

5. Να μοιράζεσαι
Όσα κι αν κερδίζεις στη ζωή καθημερινά δεν έχουν σημασία αν δεν τα μοιράζεσαι με κάποιον. Το ίδιο θα πρέπει να εφαρμόζουμε και στις ανθρώπινες σχέσεις. Καμιά φορά το να μοιράζεσαι έχει πολύ σημαντική αξία για κάποιον κι ειδικά για το παιδί μας.

6. Να φοράμε ρούχα που μάς αρέσουν
Δεν υπάρχει λόγος να καταπιεζόμαστε ή να ντρεπόμαστε για το σώμα μας ή να φοράμε αυτό που μάς επιβάλλουν. Γι’ αυτό και κάθε μέρα θα φοράμε ό,τι μάς αρέσει κι ας λέει η δόλια η μάνα ότι θα σκιστεί ή θα λερωθεί το ρούχο στις κούνιες.

7. Ο θυμός δεν πρέπει να κρατάει πολύ
Οι σχέσεις κι οι στιγμές που περνάμε μαζί με το παιδί μας είναι οι πιο σημαντικές. Ζητάμε συγγνώμη, κάνουμε μια αγκαλιά, προχωράμε και δεν κοιτάμε πίσω. Εκτός κι αν πρόκειται για εκείνη τη μια και μοναδική φορά που δεν έκοψες το τοστ στο σωστό σχήμα κι αυτό πίστεψέ με, μπορεί να το θυμηθούν τα παιδιά κι ο θυμός τους να κρατήσει περισσότερο.

8. Στα απλά είναι η ουσία
Τα απλά καθημερινά είναι αυτά που μπορούν να σε κάνουν χαρούμενο. Μια απλή βόλτα ή ένας χυμός στο χέρι μ’ ένα σοκολατένιο αυγό με παιχνίδι έκπληξη είναι αυτά που έχουν αξία για τα παιδιά. Έτσι δεν είμαστε όμως κι οι μεγάλοι; Δεν ψάχνουμε την ουσία στ’ απλά πράγματα;

9. Μπαίνει μπροστά σου για να σε προστατεύσει
«Εκεί καθόταν η μαμά μου! Σήκω» φωνάζει συνήθως το παιδί μου. Τα παιδιά πάντα θα σε προστατεύουν γιατί είσαι όλος τους ο κόσμος κι η αληθινή αγάπη είναι δυνατή και ανιδιοτελής. Έτσι μπαίνουμε κι εμείς μπροστά για τους άλλους. Γινόμαστε η ασπίδα για όσους αγαπάμε. Τώρα που το σκέφτομαι: «αυτό το παιδάκι που τού φώναξε έτσι η κόρη μου σ’ εκείνη τη σχολική γιορτή, τι να σκέφτηκε άραγε;»

Αν με ρωτάτε, όλα αυτά τα ήξερα και πριν, τα διάβαζα σε βιβλία και πίστευα ότι εγώ θα τα έδειχνα στο παιδί μου. Όμως, να που έγινε το αντίστροφο τελικά κι εγώ μαθαίνω μέσα απ’ το παιδί μου όλα όσα δεν είχα θεωρήσει προτεραιότητα στην ανατροφή του. Ένα ευχαριστώ λοιπόν σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου που μάς υπενθυμίζουν αυτά που προσπερνάμε καθημερινά.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Δυναμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος