Tι όμορφο πράγμα να έχεις τον άνθρωπό σου αγκαλιά. Να τον νιώθεις δίπλα σου στον καναπέ και να χουχουλιάζετε παρέα. Να πηγαίνετε για ψώνια μαζί, να βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας και να καθαρίζετε το σπίτι βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Κι έρχεται δυστυχώς η ώρα που είτε εσύ είτε ο σύντροφός σου πρέπει για οικονομικούς, οικογενειακούς ή εκπαιδευτικούς λόγους να κάνετε τη σχέση σας εξ αποστάσεως. Βρίσκεσαι, λοιπόν, στη δύσκολη θέση να γίνει το «κοντά», «μακριά».

Μια σχέση από απόσταση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Είναι μια δοκιμασία μόνο για γερά στομάχια. Θα αντέξουν μόνο όσοι αγαπιούνται αληθινά, όχι μόνο σαρκικά, χωρίς συμφέροντα και τυπικούς όρους.

Πρώτα απ΄όλα, εξαιτίας της απόστασης έχεις ν’ αντιμετωπίσεις την απουσία του αγαπημένου σου. Όχι για μια ή δυο μέρες, ούτε για μια βδομάδα, αλλά για μήνες. Για κάποιους απελπιστικούς, αδυσώπητους  μήνες. Δε θα είναι εκεί όταν τελειώσεις απ’ τη δουλειά να σε πάρει αγκαλιά και να φάτε παρεούλα.

Δε θα είναι εκεί όταν θα είσαι άρρωστος να σε περιποιηθεί. Δε θα είναι δίπλα σου όταν θα πίνεται τον καφέ σας, ούτε στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Δε θα μπορείς ν’ ακουμπάς τα δάχτυλά σου στην παλάμη του, ούτε θα σε χαϊδεύει στην πλάτη μήπως σε ξεκουράσει έπειτα από μια δύσκολη μέρα. Δε θα σε πάρει απ’ το χέρι να πάτε βόλτα μέσα στη βροχή για να σου αλλάξει λίγο τη διάθεση.

Η αλήθεια είναι πως η απόσταση θα σου στερήσει το δικαίωμα να τον αγγίζεις, να τον αγκαλιάζεις και να νιώθεις την ανάσα του κοντά σου. Ίσως, αρχίζεις να ζηλεύεις περισσότερο σε κάθε νέα του γνωριμία που μαθαίνεις πως κάνει. Κι αν οι καυγάδες σας χειροτερέψουν θα είναι που δε θα έχετε άμεση επαφή, να κοιτάζεστε μέσα στα μάτια για να λύσετε τα προβλήματά σας κατά πρόσωπο. Τι δύσκολο κι αυτό.

Όσο άνθρωπός σου θα είναι μακριά, οι ώρες μπροστά απ΄την οθόνη του υπολογιστή θα είναι ατελείωτες. Θα λαχταράς να ακούσεις τον ήχο της φωνής του έστω και μέσω από μια βιντοκλήση. Θα βλέπεις τη μορφή του ακόμα κι αν βρίσκεται πίσω από μια οθόνη, η φωνή του θα ηχεί στα αυτιά σου λες κι είναι ακριβώς στη διπλανή καρέκλα.

Θα έρθουν στιγμές που θα κοιμηθείς με τον υπολογιστή ανοιχτό, απλά για να τον νιώθεις κοντά σου. Δίπλα από μια οθόνη, που θα ενώνει δυο ανθρώπους με χιλιομετρικές αποστάσεις. Άλλωστε, θα μοιράζεστε τις εμπειρίες σας από τις κλήσεις. Θα νιώθετε τις χαρές, το άγχος της εξεταστικής, ακόμα και τη γκρίνια τη στιγμή εκείνη που αρπάξετε κάποιο κρύωμα.

Κι όπως όλοι, έτσι και εσείς θα ανταλλάσσετε βιντεάκια που θα αφορούν τη ροή της μέρας σας, μέχρι και τη διαδρομή για το σουπερμάρκετ. Αν κάτι θα σας κάνει να χαμογελάτε θα είναι η αντίστροφη μέτρηση για το πότε θα κοιταχτείτε ξανά κατάματα.

«Κάποιες βδομάδες έμειναν», του λες. «Άντε ρε αγάπη και δε μπορώ άλλο», σου λέει. Μα πόσο όμορφο είναι όταν επιστρέψει πια ο αγαπημένος σου, να τρέχεις καταπάνω του. Να εκμεταλεύεσαι κάθε δευτερόλεπτο που σου δίνεται, για να μυρίσεις το άρωμα του, την αφή του δείχνοντάς του που πόσο σου έλειψε.

Κι αν, παρ΄όλα αυτά, η απόσταση γίνει η αιτία να χωρίσετε, μην κατηγορήσεις εκείνον αν έφυγε πρώτος. Μάλλον η σχέση σας δεν ήταν αρκετά δυνατή για να αντέξει τη φυσική απουσία. Φαίνεται πως δεν ήταν θεμελιωμένη με την αρετή της υπομονής, της εσωτερικής γαλήνης και της αμοιβαιότητας.

Αν πάλι περάσετε αυτόν τον καταιγισμό συναισθημάτων και καταφέρετε να λύσετε τα προβλήματά σας από μακριά, τότε είστε αξιοζήλευτοι. Αποδείξατε πως η σχέση σας είναι γερή, ουσιώδης κι υγιής. Ξέρεις πια πως τον αγαπάς αληθινά, γιατί αν η απουσία του σε δυσκόλεψε, κατάλαβες πόσο απαραίτητος σου είναι.

Λένε πως αν μας λείψει κάτι αναγνωρίζουμε την αξία του. Κι αν καταφέρατε να μηδενίσετε την απόσταση όταν τον νιώσεις στην αγκαλιά σου, θα ξέρεις πως αυτός είναι ο άνθρωπός σου.

Η απόσταση είναι ένας αγώνας, στον οποίο αν βγείτε νικητές, δεν έχετε τίποτα άλλο να φοβάστε. Είναι τόσο δυνατό πλέον αυτό που έχετε, που όσα εμπόδια κι αν είχατε πριν, φαντάζουν τόσο ασήμαντα. Η απόσταση μπορεί να σας ενώσει περισσότερο.

Κερδίσατε το παιχνίδι της αληθινής αγάπης και μπράβο σας.

Συντάκτης: Νικολίνα Ανδριάνα Χριστοφόρου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα