Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

2d6922671af6ef7d6f1bbef190667f9c

Μετά από ένα χωρισμό, οι περισσότεροι ίσως χρειάζονται χρόνο για να κλείσουν πληγές. Για να επιλύσουν πολλά γιατί και για να μουτζουρώσουν πρόσωπα που δε θα είναι πια στη ζωή τους. Βέβαια δεν ακολουθούν όλοι την ίδια τεχνική. Κάποιοι προσπαθούν μέσω ενός καινούριου αμόρε να ξεπεράσουν το παλιό. Ίσως ακούγεται δελεαστικό, λες πως θα λειτουργήσει. Μήπως όμως είναι τελικά μια επιπόλαιη κίνηση που με μαθηματική ακρίβεια δε θα στεριώσει ποτέ; Εμείς, πάντως, σου έχουμε δέκα λόγους.

 

1. Στις εννιά του μακαρίτη

Πριν ακόμα πάρεις μια ανάσα ως single μπαίνεις πάλι στο δέσιμο μιας σχέσης. Ο εγκέφαλός  σου δεν πρόλαβε να διαγράψει από τη ram το πρόσωπο του πρώην για να μπει ο νυν. Ακούς ακόμα στ’ αυτιά σου τη φωνή του, τα μάτια σου είναι ακόμα υγρά από το κλάμα της έλλειψής του. Μια νέα σχέση ίσως κουκουλώσει για λίγο τις  σκέψεις σου αλλά το βράδυ πάλι θα γυρνάς εκεί που δεν πρέπει. Στο παρελθόν σου δηλαδή.

 

2. Ο παλιός είναι αλλιώς

Ο τρόπος που σε κοιτάει σου θυμίζει κάτι από παλιά γνώριμα πρόσωπα. Το χρώμα των μαλλιών που έχει δεν είναι απλά μαύρο, αλλά είναι μαύρο σαν του πρώην το μαύρο.  Δε σπούδασε απλά πολυτεχνείο, σπούδασε στην ίδια σχολή. Κάθε στοιχείο ύπαρξής του υφίσταται σύγκριση. Ακόμα κι ο τρόπος που περπατάει γίνεται αντικείμενο σχολιασμού στο πολύ βασανισμένο σου μυαλουδάκι.

 

3. Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθείτε

Περπατάς στο δρόμο με τον καινούριο σου έρωτα και σκέφτεσαι πως στον ίδιο δρόμο είχες περάσει και δυο βδομάδες πριν με την «παντοτινή σου αγάπη». Πάτε για ταινία και σκέφτεσαι την πρώτη σου ταινία με την αγάπη που είπαμε. Σε φιλάει το καινούριο πρόσωπο και η επίγευση που σου αφήνει ξυπνά μνήμες της προηγούμενης σχέσης. Έχεις πλέον ταυτίσει μέρη με πρόσωπα και δύσκολο να το αποσυνδέσεις σε λίγες μέρες.

 

4. Αν δε φύγει το παλιό πώς θα μπει το νέο;

Δεν είσαι σε θέση να γευτείς τη γοητεία ενός νέου έρωτα αν ακόμα δεν ξερίζωσες τον παλιό. Το αίσθημα του φλερτ και της αναμπουμπούλας των συναισθημάτων, της ανατριχίλας στο πρώτο άγγιγμα και το φτερούγισμα στο πρώτο μήνυμα του άλλου είναι στοιχεία που μόνο αν είσαι καλά μέσα σου μπορείς να νιώσεις. Σίγουρα αυτά δε θα τα ζήσεις αν ακόμα έχεις παλιά μηνύματα στο κινητό σου και τη συνομιλία σας ανοιχτή.

 

5. Ο χωρισμός δεν είναι γρίπη που περνά με παυσίπονα

Που το παυσίπονο σ’ αυτή τη σχέση είναι έναν άλλο έτερον ήμισυ. Ο χωρισμός χρειάζεται χρόνο ξεκούρασης, περισυλλογής και κολλήματος των κομματιών που σπάσανε μέσα σου. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός κι όχι ένα νέο πρόσωπο.

 

6. Αγάπα πρώτα εσένα ξανά

Δε θα καταφέρεις να δώσεις αν δεν καταφέρεις να δώσεις πρώτα στον εαυτό σου αγάπη. Αγάπησε εσένα. Αγάπα ακόμα και τους λόγους που χώρισες. Μάθε να ζεις μ’ αυτούς και πίστεψε ότι έγιναν όλα για κάποιο λόγο. Αν δε μάθεις να ζεις με σένα ως μονάδα δε θα μπορέσεις να φτιάξεις ξανά σύντομα μια αρμονική δυάδα.

 

7. Γιατί χωρίσατε, ξέρεις;

Αν ψάχνεις ακόμα γιατί χώρισες, δεν έχεις βρει και το λόγο που θες κάτι νέο στη ζωή σου. Και αυτό γιατί σε πληγώνει ακόμα ό,τι έγινε, σε καίει. Άρα ξέρεις μέσα σου πως σε νοιάζει περισσότερο να καταλάβεις ακριβώς τι έγινε, παρά να βρεις έναν ουσιώδη λόγο να είσαι με τη νέα σου γνωριμία. Θα σου φαντάζει μάταιο. Κι αυτό σημαίνει ότι δε θα σε κρατήσει εκεί.

 

8. «Όλος ο κόσμος είσαι εσύ»

Η γνωριμία με ένα νέο άτομο δεν πρόκειται να σου δώσει νέο νόημα ύπαρξης αν όλο σου το είναι ήταν δοσμένο αλλού. Θα σου φέρει παροδική χαρά χωρίς όμως να έχει μια γερή βάση. Πρέπει να μετατοπίσεις τη χαρά της ζωής σε άλλα πράγματα και μετά, αν τύχει και βρεις το σωστό άτομο, να μπει κι αυτό σε εκείνα τα μικρά απλά καθημερινά πράγματα.

 

9. Οι μεγάλοι έρωτες ποτέ δε θα ξεχαστούν

Ούτε με νέα σχέση ούτε με νέο φλερτ, ούτε με ένα one night stand. Δεν ξεχνάς τι έγινε γιατί οι αναμνήσεις πάντα θα υπάρχουν. Αυτό που θα αλλάξει είναι ο τρόπος που θα ζεις με αυτές. Και η επιθυμία σου να δημιουργήσεις κι άλλες καλύτερες. Άλλωστε το παρελθόν δε διαγράφεται, υπήρξε για κάποιο λόγο και καλό είναι αυτό να γίνει βίωμα. Όχι με την αντικατάσταση ενός προσώπου με ένα άλλο, αλλά με την αντικατάσταση αυτού του ατόμου με τη λέξη παρελθόν.

 

10. Σεβάσου πρώτα εσένα

Αν δε σέβεσαι το νέο άνθρωπο που θέλησε να μπει στη ζωή σου, τουλάχιστον να σεβαστείς εσένα. Δεν πρέπει να κάνεις εκπτώσεις σ’ αυτά. Δεν πρέπει να δίνεις λίγο, όσο σου είναι εύκολο, ή όσο σου έχει απομείνει. Αν δεν μπορείς να δώσεις τον εαυτό σου σε μια σχέση τότε καλύτερα μη την κάνεις. Ο άνθρωπος που θα μπει στη ζωή σου θέλει εσένα σαν ολότητα κι όχι με το ένα πόδι στον κόσμο του παρελθόντος. Γιατί και να μην το παραδεχτείς θα το καταλάβει και θα το διαλύσει και δικαίως.

Για όλους αυτούς τους λόγους το παυσίπονο μιας rebound σχέσης δεν έχει μεγάλη διάρκεια δράσης. Σαν τα πυροτεχνήματα που φέρνουν στιγμιαία χαρά αλλά εξαφανίζονται γρήγορα. Μη ρισκάρεις έναν άνθρωπο και το πώς θα νιώσεις για μια παροδική χαρά. Δέξου το λάθος timing και ζήτα του χρόνο. Ίσως αυτό το νέο άτομο να είναι το αληθινό σου έτερον ήμισυ. Κρίμα δεν είναι να καταστρέψεις μια ευκαιρία απλά και μόνο για να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου;

Μάθε να ζεις πρώτα με τις αναμνήσεις του παρελθόντος , άσε πίσω τις κακές στιγμές αγάπα εσένα και μπες ξανά στο παιχνίδι του φλερτ. Μόνο όταν χαμογελάσεις μόνος σου. Μόνο όταν σταθείς στα πόδια σου ως άτομο χωρίς πατερίτσες. Τότε ναι, θα συμβεί. Και θα είναι υπέροχο.

Συντάκτης: Νικολίνα Ανδριάνα Χριστοφόρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου