Σπαρτής, Παχνιστής, Τρυγομηνάς, Μπρουμάρης, Νειαστής (με πολλά οργώματα), όπως και να τον λένε είναι ο γνωστός κι αγαπημένος για πολλούς Οκτώβριος. Ο μήνας χωρίς “Μ”, ο επίσημος δεύτερος του φθινοπώρου μετά τον αποκαλοκαιρινό Σεπτέμβρη- τον επίλογο του καλοκαιριού και πρόλογο του χειμώνα. Το φθινόπωρο έφτασε και κρύβει κι αυτό τη μαγεία του. Σηματοδοτεί τη μετάβαση, την εποχή ανάμεσα στις πρώτες σταγόνες της βροχής και τη μυρωδιά του νοτισμένου χώματος και το πρώτο ψυχρό αεράκι που στροβιλίζεται ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων, τα μαλλιά και την ψυχή μας.

«Και ξαφνικά το καλοκαίρι μεταμορφώθηκε σε φθινόπωρο», είπε ο Oscar Wilde. Ο Albert Camus συμπλήρωσε πως «το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι». Κι, αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε με τον William Cullen Bryant ότι αποτελεί «το τελευταίο πιο χαριτωμένο χαμόγελο του χρόνου». Ξέρω, η μούχλα της θερινής ραστώνης δε φεύγει εύκολα απ’ το δέρμα, όμως έχεις ήδη κατεβάσει τα χειμωνιάτικα, φοράς τη ζακετούλα σου για να μην γκρινιάζει και η δόλια η μάνα κι έχεις ήδη μπει σε mode προσαρμογής. Η ατμόσφαιρα έχει την καθαρότητα μιας νέας εποχής.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν “New year’s resolutions” με την επίσημη έναρξη του Οκτώβρη. Οκ, δε λέω, υπάρχουν όλες οι καλές προθέσεις, η θέληση, ο ενθουσιασμός για το νέο ξεκίνημα, μολύβι και χαρτί για να γραφτούν τα οι επιθυμίες για το νέο έτος, τα οποία συνήθως παραμένουν απλώς γραμμένα σε μια λίστα που με τον χρόνο αλλάζει απειροελάχιστα έως καθόλου. Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε, κι είναι απόλυτα φυσιολογικό το άγχος σου, αρκεί βέβαια να είναι δημιουργικό. Σίγουρα αυτή η μεταβατική περίοδος είναι μια ζόρικη υπόθεση -όμως άπαξ και βρεις τους ρυθμούς σου, είσαι συνειδητοποιημένος και προσηλώνεσαι στους στόχους σου, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα απολύτως!

Το φθινόπωρο έχει φτιαχτεί για να μας ανεβάζει επαγγελματικά, οικονομικά και προσωπικά. Όπως και να το πάρει κανείς, ο Οκτώβρης είναι η ουσιαστική αλλαγή του χρόνου! Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία οι περισσότερες εταιρείες κάνουν τα πλάνα τους κι ορίζουν το μπάτζετ για τη νέα σεζόν. Νέα επαγγελματικά πλάνα, νέες συμφωνίες, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας είτε λόγω συνταξιοδότησης παλαιότερων υπαλλήλων, είτε απλώς γιατί δημιουργούνται πιο εξειδικευμένες που δεν υπήρχαν πριν. Είναι μια πολύ καλή στιγμή να αναζητήσεις την επόμενη ευκαιρία σου.

Κι αν δουλεύεις ήδη, σίγουρα αντιμετωπίζεις και τα νέα πρότζεκτ ως ευκαιρία και πέφτεις με τα μούτρα και τις καινούργιες φορτισμένες μπαταρίες σου στη δουλειά, μιας κι αυτός ο μήνας ασυναίσθητα φέρνει μια τάση δημιουργικότητας και φιλοδοξίας. Νέοι στόχοι, νέα δεδομένα, νέες προσδοκίες. Μέρα με τη μέρα, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, τους πλησιάζεις όλο και περισσότερο και σίγουρα, το να ξέρεις ότι αποσκοπείς κάπου σε γεμίζει θετική ενέργεια- και δεν υπάρχει πιο ικανοποιητικό πράγμα από το να βλέπεις την προσπάθειά σου να ανταμείβεται.

Και τώρα που μπήκες σε μια σειρά με τα επαγγελματικά, καιρός είναι να δεις λιγάκι κι εσένα. Η ζωή περνάει, τα πεσμένα φύλλα γεμίζουν τους δρόμους, τα ζόρικα χειμωνιάτικα κρύα αχνοφαίνονται και η μουντίλα της εποχής επιφέρει μια αδήριτη ανάγκη για συντροφικότητα, έρωτα και συναίσθημα. Άλλοι είχαν τις σχέσεις από πριν κι άλλοι τις βρήκαν στις διακοπές και τις έφεραν μαζί σαν σουβενίρ, σαν εργατικά μυρμήγκια που φρόντισαν να έχουν στοκ για τον χειμώνα.

Αν, λοιπόν, έχεις κάποιον να μοιραστείς τον καναπέ ή το κρεβάτι σου, τότε είσαι από τους τυχερούς. Αυτούς που ξέρουν ότι «έρχεται χειμώνας» και οι απογευματινές βόλτες στα πάρκα, η ζεστή σοκολάτα και ο μαραθώνιος χουχουλιάσματος στον καναπέ με τις -λίγο πολύ- κλασικές φθινοπωρινές ταινίες (ειλικρινά, βρείτε μου έναν που δεν ήθελε να βολτάρει στο Central Park βλέποντας το “When Harry met Sally”) και τις αγαπημένες σας σειρές είναι λουκουμάκι.

Έτσι λοιπόν, το λέμε και το εννοούμε ότι ο Οκτώβρης θα σου φέρει είτε έρωτα είτε λεφτά. Κι αν είσαι τυχερός θα στα φέρει και τα δύο. Οπότε απόλαυσε την εποχή που φέρνει τις κολοκύθες και τα άλλα ωραία της. Άλλωστε, όπως ολόσωστα είχε πει και η Victoria Erickson: «αν ο χρόνος ήταν συγκεντρωμένος σε ένα ρολόι, τότε το φθινόπωρο θα ήταν η πιο μαγική ώρα.»

 

Συντάκτης: Αναστασία Ιλαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου