mkjhkgj

Λένε πως η φοιτητική ζωή αποτελεί μια απ’ τις καλύτερες περιόδους της ζωής μας. Μπορεί να διανύω ακόμη αυτή την περίοδο, έχω όμως ήδη ξεκινήσει να μετρώ αντίστροφα για το τέλος. Εκείνο το γλυκόπικρο τέλος που σηματοδοτεί ίσως την μεγαλύτερη νέα αρχή. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα κι εμείς δεν ξέρουμε αν πρέπει να κλάψουμε από χαρά ή από λύπη, οπότε κλαίμε για όλα, να μη μένει κάνεις παραπονεμένος. Κι αν αυτή τη ζωή την έχεις ζήσει εκτός της πόλης σου και του πατρικού σου, ο αποχωρισμός είναι ακόμη πιο δύσκολος.

Με τι ευκολία αφήνεις το πρώτο σου σπίτι; Εκείνο που στέγασε κάθε σου σκέψη, κάθε σου δάκρυ, κάθε σου πάρτι κι όλες τις χάρες; Εκεί που ερωτεύτηκες για πρώτη φορά, που συγκατοίκησες, που γύρισες μεθυσμένος. Εκεί που ανακάλυψες τον εαυτό σου. Γιατί οι σπουδές εκτός σπιτιού σε βοηθούν να σ’ ανακαλύψεις. Συναναστρέφεσαι τόσο νέο κόσμο, όπου θέλοντας και μη καταλαβαίνεις καλύτερα ποιος είσαι, τι ζητάς, τι σου ταιριάζει. Κι όπως κι αν στόλισες τα φοιτητικά σου χρόνια, όσο όμορφα ή μη πέρασες, είσαι κερδισμένος και πάντα θα ‘σαι. Όσα κέρδισες αυτά τα 4-5 χρόνια για τον ίδιο σου τον εαυτό, δε θα στα πάρει κάνεις.

Όπως, επίσης, κάνεις δε θα μας πάρει ποτέ τις αναμνήσεις. Όλα όσα γράφτηκαν μέσα μας δε θα σβήσουν και θα μας συντροφεύουν πάντα. Κι όσο οι εικόνες αυτές θα είναι φρέσκες, θα μας πονούν, γιατί θα θέλουμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να ξαναζήσουμε την ίδια εμπειρία ξανά και ξανά. Μα όσο αρχίζουν και βουλιάζουν στον χρόνο, τόσο ανεξίτηλες θα γίνονται. Θα μας μείνουν μόνο τα όμορφα συναισθήματα κι όταν θ’ ακούμε «φοιτητική ζωή» θα φτερουγίζει γλυκόπικρα η καρδιά μας. Για να ‘χουμε όμως αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πάντα, οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να τις φτιάξουμε και να μην αφήνουμε τον χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές ιδέες για να περάσουμε σούπερ το τελευταίο έτος της φοιτητικής μας ζωής;

 

Χόρτασε τους φίλους σου

Όσο τα χρόνια θα περνούν θα θυμόμαστε μόνο τα γέλια και τις βλακείες που έχουμε μοιραστεί με την παρέα μας. Επομένως, αξίζει να φροντίσουμε να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί τους. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα παρέα. Αρχικά βόλτες, περπατώντας και συζητώντας για τα πάντα, καφέδες κι ατέλειωτη χαλαρή ξεκούραση, κρασιά, ποτά, ξενύχτια. Έτσι, και θα δεθούμε παραπάνω μαζί τους, αλλά και θα μας συνδέει για πάντα κάτι κοινό κι όμορφο.

 

Πάρτι και μαζέματα σε σπίτια

Όταν θα κληθούμε ν’ αποχαιρετίσουμε το σπίτι μας θα είναι υπέροχο να το θυμόμαστε συνεχώς γεμάτο από φίλους, από χαρές, γέλια και ξενύχτια μαζί. Γιατί καλό και το έξω, αλλά σαν το μάζεμα της παρέας στα σπίτια δεν έχει. Εκεί μπορείς να είσαι άφοβα ο εαυτός σου, να κάνεις όση φασαρία θες (αν έχεις καλούς γείτονες) και να κάνεις ό,τι επιθυμείς, χωρίς περιορισμούς. Κι όταν θα περάσουν τα χρόνια, θα είσαι ευγνώμων για όλα!

 

Κλείσε τους λογαριασμούς σου

Από το 10 € που χρωστάς στην κάβα της γειτονιάς, τα κοινόχρηστα στην πολυκατοικία, μέχρι εκείνον τον έρωτα που δε λες να του κάνεις εξομολόγηση κι ας καίγεσαι πέντε χρόνια, ή το φιλαράκι που χαθήκατε κι ακόμη σου λείπει, μα δε λέτε ούτε γεια. Κλείσε τα κεφάλαια που έχουν μείνει ανοιχτά, για να μη σου μείνουν απωθημένα (και χρωστούμενα).

 

Πήγαινε σχολή, θα σου λείψει!

Αν και φοιτητές, πολλοί δε γνωρίζουν τη σημασία της λέξης και ξεχνούν τον σκοπό της μετανάστευσής τους σ’ άλλο τόπο. Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο έτος αξίζει να πηγαίνουμε πού και πού στη σχολή, γιατί πολύ απλά θα μας λείψει. Όταν κάτι τελειώνει, το ωραιοποιούμε τόσο πολύ, που ακόμη και οι διαλέξεις θα μας μοιάζουν ονειρικές κι εμείς θα νιώθουμε χαζοί που δεν πηγαίναμε. Επομένως, πάρε την παρέα σου, πάρτε ένα καφέ στο χέρι απ’ το κυλικείο και πηγαίνετε στα μαθήματα!

 

Clubbing και Sleepover 2 σε 1

Με το πέρας της φοιτητικής ξεγνοιασιάς δε θα έχουμε τόσο εύκολα την ευκαιρία να ξενυχτάμε χωρίς κάτι να μας περιορίζει, και φυσικά ούτε να κοιμόμαστε μαζί με την παρέα μας. Εκτός αν επιλέξουμε να μείνουμε αιώνιοι έφηβοι! Έτσι λοιπόν, τι καλύτερο απ’ το να τα κάνουμε όλα τώρα, έως ότου να πάθουμε υπερκόπωση. Βέβαια οι φοιτητές μαθημένοι είμαστε, οπότε αντέχει το κορμάκι μας και τα ξενύχτια κι όλα!

Τα χρόνια περνούν, μα οι αναμνήσεις μένουν. Δεν αξίζει ν’ αναλωνόμαστε σε καταστάσεις και συνθήκες που δε μας βοηθούν να ευτυχίσουμε. Ας πετάξουμε όλα όσα μας στοίχισαν, όλα εκείνα που μας πίκραναν κι ας μην είμαστε αχάριστοι. Όσο ακόμη έχουμε χρόνο, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αξέχαστο τελευταίο φοιτητικό χρόνο της ζωής μας. Κι όταν αυτός ο κύκλος κλείσει, ας κρατήσουμε τα χαμόγελα των πιο κοντινών μας ανθρώπων. Και πριν την τελευταία, προσωρινά, μεγάλη κι αποχαιρετιστήρια αγκαλιά, ας δώσουμε μια υπόσχεση: να συναντιόμαστε αραιά και πού, στην πόλη που για πρώτη φορά συναντηθήκαμε. Ραντεβού, στο γνωστό.

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου