%cf%80%ce%b5%cf%80%cf%80%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf

Κατά καιρούς τα κινούμενα σχέδια γίνονται αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας για πολλούς μελετητές, οι οποίοι ψάχνουν διακαώς να βρουν μια κρυμμένη αλήθεια, μια τραγική ιστορία, ένα μυστικό, πίσω από αθώες παιδικές σκηνές. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, είναι αρκετά αμφιλεγόμενο το κατά πόσο είναι αθώα πράγματι τα κινούμενα σχέδια, με τους ειδικούς να επιστούν όλο και περισσότερο την προσοχή των γονέων. Και μάλιστα, αν ένας ενήλικας καθίσει συνειδητά να δει ένα παιδικό, σίγουρα θα έχει πολλά να παρατηρήσει και θα συνειδητοποιήσει πως ίσως να είναι ακατάλληλο για το παιδί του.

Η πέππα το γουρουνάκι είναι ένα ιδιαιτέρως αγαπητό παιδικό τα τελευταία χρονιά σ’ όλο τον κόσμο, με τους φανατικούς οπαδούς της να ξεπερνούν κάθε προσδοκία των δημιουργών της. Η δημοφιλία αυτού του παιδικού, που κατατάσσεται στην κορυφή των παιδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, είναι αρκετή για να κίνησει υποψίες για τους μελετητές. Έτσι λοιπόν, με μία και μόνο αναζήτηση στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολυάριθμες θεωρίες συνωμοσίας πίσω απ’ την πέππα, οι περισσότερες από τις οποίες είναι είτε φρικαλέες είτε θλιβερές.

Το αποκορύφωμα των κατηγοριών για το γνωστό αυτό παιδικό είναι ότι προκαλεί αυτισμό στα παιδιά, κάτι το οποίο διαψεύδεται κατηγορηματικά. Προφανώς, ο αυτισμός αποτελεί μια παιδική αναπτυξιακή διαταραχή την οποία δεν αποκτάς βλέποντας ένα παιδικό. Και καλό θα ήταν να μη γελοιοποιούμε σοβαρές διαταραχές, απλώς για να κατηγορήσουμε κάτι που πιθανώς δε μας αρέσει να βλέπουμε!

Στον αντίποδα όλων αυτών των θεωριών, γύρω απ’ την πέππα -για την οποία καμία θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν υπάρχει καν αξιόπιστη πηγή-, το αξιαγάπητο γουρουνάκι προωθεί μια πολύ όμορφη οικογενειακή εικόνα. Η τετραμελής οικογένεια είναι αγαπημένη, δεμένη, περνά πολύ χρόνο μαζί, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες. Επιπλέον η μαμά αυτής, φαίνεται να είναι ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά της και για τους τηλεθεατές. Γιατί επομένως δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να δούμε τα θετικά στοιχεία και ψάχνουμε συνεχώς κάτι αρνητικό;

Παρ’ όλα αυτά, αφήνοντας πίσω κάθε αυθαίρετη άποψη για την αληθινή ιστορία της πέππας, μερικά επεισόδια και μόνο αρκούν για να παρατηρήσει κάνεις πως το γουρουνάκι έχει μια κάπως ατίθαση συμπεριφορά. Κι αυτός είναι ίσως ο μόνος λόγος που δικαιούται κάνεις να αναρωτιέται αν το παιδικό αυτό βλάπτει το παιδί του ή όχι. Σχεδόν σε κάθε επεισόδιο η πέππα φαίνεται να είναι επιθετική με τον αδερφό ή τους γονείς της, ενώ είναι ατίθαση και πεισματάρα. Καμιά φορά, φαίνεται εύκολα να προσβάλει ή να μιλήσει άσχημα στους γονείς ή στους φίλους της, ενώ παράλληλα είναι κι εξαιρετικά ανυπάκουη.

Με μια γρήγορη ματιά, η συμπεριφορά της πέππας δεν είναι κι εξωπραγματική, καθώς πρόκειται για ένα μικρό κορίτσι σχεδόν 4-5 ετών. Όταν όμως ένα παιδί βλέπει ένα καρτούν, οι γονείς επιθυμούν μέσα απ’ αυτό, το παιδί να βλέπει μια θετική συμπεριφορά. Κι αυτό διότι τα παιδιά προσχολική ηλικίας έχουν την τάση να μιμούνται οτιδήποτε βλέπουν. Έτσι λοιπόν αν βλέπουν συνεχώς την πέππα να αρνείται να συμμαζέψει το δωμάτιό της, το ίδιο θα κάνουν κι εκείνα.

Πιο συγκεκριμένα, η πέππα σε πολλά επεισόδια μιλά άσχημα στον μπαμπά της, λέγοντάς τον ανόητο. Έτσι, περνά μηνύματα πως είναι οκέυ να μιλάς άσχημα στους γονείς σου. Ακόμα, η πέππα προσπαθεί συνεχώς να κάνει κουμάντο στον αδερφό της, ενώ πολλές φορές τον «τραμπουκίζει» για να περάσει το δικό της. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που μιλά άσχημα στους φίλους της, είναι αγενής μαζί τους, και τους μιλάει προσβλητικά ή επιθετικά. Επίσης, η πέππα προωθεί σε μεγάλο βαθμό ανθυγιεινές συνήθειες στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με τον αδερφό της αρνείται κατηγορηματικά να φάει υγιεινά σνακ και λαχανικά για παράδειγμα, ενώ ζητάει συνεχώς κέικ σοκολάτας.

Σ’ αυτό το σημείο ξαναλέμε, πως κι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αντίθετη με τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός παιδιού, όμως όσον αφορά σ’ ένα τηλεοπτικό σόου, που περνά μνήματα, οι γονείς προτιμούν πιο υγιεινά πρότυπα για τα παιδιά τους. Κι αυτός είναι ο λόγος που έχουν υπάρξει πάρα πολλά ενστάσεις γονέων απ’ όλο τον κόσμο για το εν λόγω παιδικό -αν και στα παιδάκια είναι πολύ αγαπητό.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως όλα τα παιδικά, έτσι κι η πέππα έχει τα καλά και τα αρνητικά της στοιχεία. Σίγουρα, φαίνεται πως μαζί με την οικογενειακή θαλπωρή η πέππα προωθεί και κάποια αρνητικά πρότυπα, τα οποία για κάποιους γονείς είναι φυσιολογικά και καθόλου ενοχλητικά. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε ή να κατηγορήσουμε οποιοδήποτε παιδικό. Αντιθέτως, θα λέγαμε πως όλα τα παιδικά είναι προσιτά για τα παιδιά, και σίγουρα έχουν περάσει τους κατάλληλους ελέγχους, ώστε να προβληθούν στην τηλεόραση.

Όταν όμως αναφερόμαστε σε τόσο μικρής ηλικίας παιδιά, καλό είναι οι γονείς να μην τα αφήνουν μόνα τους να βλέπουν οποιοδήποτε πρόγραμμα, κι αυτό γιατί ακόμα και σ’ ένα παιδικό μπορεί να υπάρχει μια αρνητική συμπεριφορά, την οποία θα μιμηθεί το παιδάκι. Είναι προτιμότερο λοιπόν οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά όταν παρακολουθούν τηλεόραση, ώστε να μπορούν να είναι σε θέση να τους εξηγήσουν την αρνητικότητα μιας επιθετικής ή προσβλητικής συμπεριφοράς για παράδειγμα, ώστε να αποφύγουν στο μέλλον να τη μιμηθεί το παιδί τους.

 

Πηγή εικόνας

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου