Όλοι κατά καιρούς αναρωτιόμαστε τι είναι εκείνο που ξεχωρίζει τους ανθρώπους, τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο όμορφο κι ευτυχισμένο. Όμορφο γενικά είναι οτιδήποτε βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και μας δημιουργεί συναισθήματα έλξης, ικανοποίησης και γαλήνης. Όμορφοι άνθρωποι είναι οι ευτυχισμένοι, εκείνοι που είναι ικανοποιημένοι με τον εαυτό και τη ζωή τους. Με άλλα λόγια, η εξωτερική ομορφιά είναι καθρέπτης του εσωτερικού μας κόσμου, γι’ αυτό κι οφείλουμε να τον φροντίζουμε περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά, η οποία αυξομειώνεται σε διαφορετικά ζευγάρια ματιών, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Οι αληθινά και αδιαμφισβήτητα όμορφοι άνθρωποι όμως, είναι εκείνοι που είναι ψυχικά ισορροπημένοι. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που συγκλίνουν στους όμορφους ανθρώπους, τα οποία όλοι πολύ ή λίγο τα διαθέτουμε.

Για να αγαπήσουμε κάποιον και να μας αγαπήσει ή σεβαστεί κι εκείνος, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Η φροντίδα κι η αγάπη για τον εαυτό αποτελεί την ασπίδα του ανθρώπου για τους γύρω του. Η ανάπτυξη συνηθειών που διαφυλάσσουν την ψυχική υγεία του ανθρώπου και καλύπτουν τις ανάγκες του, είναι εκείνα που θέτουν τα πιο σταθερά θεμέλια για μια υγιή και γαλήνια ζωή. Ο όμορφος άνθρωπος είναι εκείνος που αγαπάει τον εαυτό του περισσότερο από τον καθένα και με αυτόν τον τρόπο αναγκάζει και τους υπολοίπους να το κάνουν. Φανταστείτε πόση δύναμη κι εμπιστοσύνη αποπνέει εκείνος που ξέρει, φροντίζει και αγαπά τον ίδιο του τον εαυτό!

Ο άνθρωπος που στηρίζει την ψυχική του υγεία και σέβεται τον εαυτό σου σαν το πολυτιμότερό του αγαθό, είναι ο ίδιος που έχει ξεχωρίσει την αγάπη που του αναλογεί κι άρα ξέρει ακριβώς πόση μπορεί να διαθέσει στους γύρω του σε μορφή ατόφια. Δεν έχει ανάγκη από την επιβεβαίωση τρίτων, δεν αναζητά την ολοκλήρωσή του σε εκείνους. Αντιθέτως, ξέρει ποιος είναι, τι ζητά και πράττει. Είναι ένας άνθρωπος που ταυτίζει την εικόνα του καθρέφτη του με όλα τα όμορφα που νιώθει.

Επιπλέον, όλοι μιλούν για τα θαυματουργά οφέλη του γέλιου. Το χιούμορ και κατ’ επέκταση το γέλιο, απαλύνουν τις εντάσεις της καθημερινότητας και μειώνουν αισθητά το άγχος. Για κάποιους λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας, συνειδητά ή όχι, με σκοπό να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις, ενώ για άλλους είναι στάση ζωής, συνήθεια ή ανάγκη. Όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι με χιούμορ, οι χαμογελαστοί άνθρωποι, έχουν την τάση να βλέπουν τις αισιόδοξες πινελιές της εικόνας, ακόμα κι αν αυτή μοιάζει να έχει μουντά χρώματα. Σύμφωνα με έρευνες, το γέλιο ενεργοποιεί τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, προσφέροντάς τους περισσότερο οξυγόνο, ενώ παράλληλα ανακουφίζει τους μύες του σώματος και μειώνει άγχος και στρες. Με άλλα λόγια; Μια πιο -κυριολεκτικά- υγιής μορφή, από μέσα προς τα έξω.

Η ανιδιοτελής καλοσύνη αποτελεί ένα δύσκολο κεφάλαιο. Όσο δύσκολη κι αν είναι όμως, τόσο εύκολα κάνει τον άνθρωπο που την ασκεί να νιώθει ευτυχισμένος, πλήρης. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως η καλοσύνη ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκέφαλου που ονομάζεται ραβδωτό σώμα, η οποία παράγει ορμόνες ευχαρίστησης. Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο και προσοχή να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Η καλοσύνη και η ευχαρίστηση που αντλεί ο καθένας, βοηθώντας έναν συνάνθρωπό του παραδείγματος χάριν, είναι συναισθήματα ασύγκριτα με άλλα, όμως δεν είναι δύσκολο κανείς να χάσει το μέτρο και να γίνει έρμαιο άλλων, δυσκολευόμενος να θέσει τα όριά του και να πει «όχι».

Πολλοί εκεί έξω αναζητούν ένα άτομο να τους καταλάβει, να τους σεβαστεί. Η συναισθηματική και διανοητική ευαισθησία επιτρέπει στον άνθρωπο να βρίσκεται κοντά στους γύρω του σε ένα πιο βαθύ κι εσωτερικό επίπεδο. Τέτοιου είδους άτομα είναι αρεστά, καθώς σπάνια κατακρίνουν, ακριβώς διότι διαθέτουν ενσυναίσθηση. Σίγουρα όλοι είμαστε διαφορετικοί, με ξεχωριστά πιστεύω και αξίες, όμως μοιραζόμαστε τα ίδια μονοπάτια στη ζωή κι οφείλουμε να σεβαστούμε τον καθένα με τις επιθυμίες του, για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά μεταξύ μας.

Η έκφραση συναισθημάτων αποτελεί την πιο ειλικρινή κατάθεση ψυχής ενός ανθρώπου και συνδέεται άρρηκτα με την ειλικρίνεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς ανθρώπους, ωστόσο στο χαρακτηριστικό αυτό παρατηρούνται έντονες δυσκολίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, είτε το κάνουν με λανθασμένο τρόπο, τρομάζοντας και απομακρύνοντας τους κοντινούς τους ανθρώπους. Σίγουρα είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς. Σε ποιον όμως δεν αρέσει ένας ειλικρινής άνθρωπος που δε φοβάται για ό,τι νιώθει, ούτε αναρωτιέται αν και πώς πρέπει να το εκφράσει στους γύρω του;

Η εκφραστικότητα, με την έννοια της έκφρασης συναισθημάτων είναι εκτιμητέα από πολλά άτομα τα οποία αποζητούν την ειλικρίνεια στους γύρω τους. Όλοι οι άνθρωποι πλημμυρίζουμε από συναισθήματα τα οποία έχουν τη δική τους φωνή, άλλα πιο δυνατή κι άλλα όχι, που πασχίζουν όμως, όλα να ακουστούν. Γιατί λοιπόν να τα κρατάμε μέσα μας, προσθέτοντάς μας επιπλέον βάρη;

Συνοψίζοντας, λοιπόν, τα πέντε αυτά χαρακτηριστικά είναι ίσως τα κυριότερα που καθιστούν έναν άνθρωπο όμορφο, καθώς είναι ικανά να καταπραΰνουν τα δυσάρεστα συναισθήματα, πλημυρίζοντας τον άνθρωπο με αισθήματα ευγνωμοσύνης, αισιοδοξίας, πληρότητας, αγάπης για τον εαυτό και τους άλλους. Προσφέρουν ψυχική ισορροπία και είναι απαραίτητα για την εσωτερική ομορφιά. Κι όταν ο εσωτερικός κόσμος ενός ανθρώπου είναι φωτεινός, η εξωτερική εμφάνιση λάμπει!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη