Η ευτυχία δεν είναι έννοια απρόσιτη. Εξαρτάται από τι της βάζεις μέσα ως συνταγή. Ούτε χρειάζονται πολλά υλικά. Κοιτάξτε ένα παιδί και πόση χαρά μπορεί να έχει μέσα του. Υπάρχει κάποιος λόγος; Δεν το ρωτάμε ποτέ για ποιο λόγο χαμογελά -το θεωρούμε φυσιολογικό. Όταν γινόμαστε ενήλικες δηλαδή, γιατί να χρειαζόμαστε ένα λόγο για να χαμογελάμε; Κι αν κάποιος χαμογελά γιατί να μας φαίνεται περίεργο και να τον ρωτάμε τι συμβαίνει που τον κάνει χαρούμενο;

Πάντα αναρωτιόμουν τι είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες πιο ελκυστικούς. Από όλους τους λαούς έχουν την καρδιά ανοιχτή, το πρόσωπο αληθινό και το πνεύμα ελεύθερο. Οι Έλληνες ξέρουν τι πάει να πει χαμόγελο. Και δεν είναι μόνο που το ξέρουν, είναι που το φοράνε μόνιμα. Τι συμφορές, τι οικονομικές κατρακύλες, τι απογοητεύσεις, αυτό ντύνει πάντα τα πρόσωπά τους.

Όποιος βρεθεί οπουδήποτε στην Ελλάδα μπορεί να ακούσει γέλια κάτω από τα μπαλκόνια, να βλέπει ολοστρόγγυλα χαμόγελα στο μετρό, στις καφετέριες, παρέες να χασκογελάνε στις ταβέρνες, βλέμματα που έχουν κάτι θετικό να πουν.

Ένα φυσικό λίφτινγκ που πείθει το σώμα και το νου ότι υπάρχει η ευτυχία. Σας έτυχε να χαμογελάσετε σε μια ξινή πωλήτρια; Όση ξινίλα και να τη διακατέχει δεν μπορεί παρά αυτόματα να ανταποδώσει το χαμόγελο. Και μετά ζει καλά κι εμείς καλύτερα. Έτσι και στην Ελλάδα οι άνθρωποι σού μεταφέρουν μια θετική διάθεση και μια ευτυχία που αν δεν την αισθανόσουν πριν, απλώς την κολλάς.

Είναι χαμόγελο κι είναι μεταδοτικό.

Ο τρελός στη στάση του λεωφορείου γελά κι ας είναι για τους δικούς του λόγους, ο νεαρός χαμογελά μες τη βόλτα του και ο γέροντας λέει μια καλημέρα μ’ ένα χαμόγελο ως τ’ αυτιά. Εκεί που όλοι περιμένουν να είναι τσακισμένοι από τα δεδομένα των καιρών, εκείνοι βρίσκουν τη χαρά και τη διασκέδαση στις ταβέρνες του Ψυρρή και στα στενά του Θησείου. Γιατί εκεί που κάτι κυβερνήσεις ακυρώνουν τις ζωές τους, αυτοί δραπετεύουν για να δουν τον ήλιο. Γιατί η Κρήτη, η Ρόδος και η Κω μυρίζουν αυθεντικότητα ανθρώπου. Γιατί στα λαδάδικα μπορείς να γευτείς ελληνική κουζίνα με μυρωδιά δεντρολίβανου.

Η ελληνική παρουσία βρίσκεται σε όλο τον πλανήτη μέσα από κάτι φιλοσόφους που μεγαλούργησαν και διδάσκονται στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου, από έναν μεγάλο πολιτισμό που κατέκτησε τον κόσμο πριν προλάβουν να μάθουν άλλοι λαοί τη λέξη κουλτούρα.

Είναι που αν και βρέθηκαν στον πάτο δεν μοιρολογάνε γιατί γεννήθηκαν στο φως για να φοβούνται το σκοτάδι. Κι αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά για τους Έλληνες τότε πάνε και για τους υπόλοιπους. Έτσι τα νησιά γεμίζουν από κόσμο και φωνές από τις γλώσσες όλου του κόσμου. Πολλοί που επισκέπτονται την Ελλάδα μένουν μόνιμα, νικημένοι από την ομορφιά της θάλασσας, του ήλιου και της φιλοξενίας. Δεν έχουν λοιπόν λόγο να μη χαμογελούν κι εμείς λόγο να μην τους ακολουθούμε.

Μια χώρα έρωτας με την πρώτη ματιά. Γιατί ο έρωτας φέρνει χαμόγελο και το χαμόγελο έρωτα. Μπορείς να είσαι ερωτευμένος και να μη χαμογελάς; Μπορείς να χαμογελάς και να μη σ’ ερωτευτούν; Γι’ αυτό ό,τι κι αν γίνει οι Έλληνες θα είναι ερωτευμένοι και ερωτεύσιμοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2013 η Ελλάδα κατατάχτηκε στη δεύτερη θέση που είχε τους πιο χαρούμενους ανθρώπους στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Foundation for Future Studies» με έδρα τον Αμβούργο της Γερμανίας. Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι Έλληνες που μεταναστεύουν ή εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού. Μπορείς να καταλάβεις έναν Έλληνα από το χαμόγελό του πριν καν σου μιλήσει. Τον ερωτεύεσαι μόνο και μόνο από τη θετική αύρα. Αυτός δεν έχει τις μαύρες του; Φυσικά και τις έχει αλλά δεν υποχρεώνει το γείτονα, το συνάδελφο ούτε το φίλο να τον βλέπει μαγκούφη και δυσαρεστημένο.

Το χαμόγελο ανοίγει το πρόσωπο και το κάνει πιο λαμπερό, τους ανθρώπους πιο προσιτούς. Κάθε όμορφο πράγμα ξεκινάει με ένα χαμόγελο. Άτομα που ζητάνε συγγνώμη με ένα χαμόγελο ενισχύουν την πιθανότητα να τους συγχωρέσει ο άλλος. Άτομα που πηγαίνουν σε ένα ραντεβού με χαμόγελο έχουν πολύ περισσότερα να αφήσουν στον άλλο. Φαίνονται πιο σίγουροι, πιο αληθινοί και με αυτοπεποίθηση.

Στη ζωή μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σωρό προκλήσεις που μας φέρνουν σε απόγνωση και δυσμενή θέση. Μα για να είναι κανείς χαρούμενος δε χρειάζεται πολλά. Λίγο ήλιο, λίγο γεύση και λίγο έρωτα. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με αυτά που νομίζουμε ότι θα μας φέρουν ευτυχία θα είναι ακατόρθωτο να την αποκτήσουμε. Γιατί πάντα θα θέλουμε τη μόρφωση, τη δουλειά, τα λεφτά και μετά τα πιο πολλά λεφτά, την οικογένεια, την ηρεμία από την οικογένεια και πάει λέγοντας.

Δεν υπάρχει συνταγή ευτυχίας ούτε συνταγή για ένα χαμόγελο. Απλώς χαμογελάς κι απλώς αισθάνεσαι ευτυχισμένος · κι έτσι καμιά μέρα δεν πάει χαμένη.

 

Συντάκτης: Μαρία Παναγιώτου