Όταν ζούμε σε ένα μικρό σπίτι, η διακόσμηση μπορεί να είμαι μεγάλος μπελάς. Ωστόσο, μερικές έξυπνες ιδέες μπορούν να μεταμορφώσουν τον χώρο μας και να τον κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο ευρύχωρος. Ακολουθούν 10 δημιουργικές ιδέες διακόσμησης που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χώρο μας και να δημιουργήσουμε μια αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης αλλά και μια πιο ευρύχωρη οπτική.

 

Επιλογή φωτεινών χρωμάτων:

Η πρώτη έξυπνη ιδέα για να κάνετε το μικρό σας σπίτι να φαίνεται μεγαλύτερο είναι να επιλέξετε φωτεινές αποχρώσεις για τους τοίχους και τον κυρίως χώρο του σπιτιού. Χρησιμοποιήστε ανοιχτές παλέτες που αντανακλούν το φως και δημιουργούν μια αίσθηση ευρυχωρίας.

 

Free Part of cozy bedroom in apartment Stock Photo

 

Καθρέπτες:

Οι καθρέπτες είναι ένας από τους καλύτερους φίλους σας όταν πρόκειται για τη διακόσμηση ενός μικρού χώρου. Τοποθετήστε καθρέπτες σε στρατηγικά σημεία για να δημιουργήσετε αίσθηση βάθους αλλά και για να αντανακλάται το φως στον χώρο.

 

Free Mirror inside a Bedroom Stock Photo

 

Έπιπλα πολλαπλών χρήσεων:

Η επιλογή έπιπλων πολλαπλών χρήσεων είναι ιδανική για ένα μικρό σπίτι. Προτιμήστε πτυσσόμενα τραπέζια, που μπορούν να αποθηκεύονται όταν δεν χρησιμοποιούνται, ή έπιπλα με ενσωματωμένους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από τα κρεβάτια.

 

Free Selective Focus Photography of White Mug on Wooden Stool Stock Photo

 

Φυσικός φωτισμός:

Μια καλή φυσική φωτιστική λύση είναι καθοριστική για να δημιουργήσετε μια ευρύχωρη αίσθηση. Αφήστε το φυσικό φως να εισέρχεται ελεύθερα στον χώρο αφήνοντας ανοιχτά τα παράθυρα και χρησιμοποιώντας λεπτές κουρτίνες που επιτρέπουν τη διέλευση του φωτός.

 

Free Modern comfortable living room with soft sofa and pillows near table with green potted plant in daytime Stock Photo

 

Αποθηκευτικοί χώροι:

Σε ένα μικρό σπίτι, η αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της τάξης και της λειτουργικότητας. Επιλέξτε έπιπλα με ενσωματωμένους αποθηκευτικούς χώρους, όπως κρεβάτια με συρτάρια κάτω από το στρώμα ή κούτες αποθήκευσης που μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τα έπιπλα.

 

Free Pillows on the Bed Stock Photo

 

Υψηλά ράφια:

Για να εκμεταλλευτείτε τον χώρο σε ύψος, τοποθετήστε ράφια κι αποθηκευτικές μονάδες προς τα πάνω. Αυτό δημιουργεί επιπλέον αποθηκευτικό χώρο για διάφορα αντικείμενα, ενώ ελευθερώνει το πάτωμα και κάνει τον τοίχο να φαίνεται μεγαλύτερος.

 

Free Wooden White Armchair Beside a Small Round Table Stock Photo

 

Επιλογή μικρότερων έπιπλων:

Σε ένα μικρό σπίτι, προτιμήστε μικρότερα έπιπλα που ταιριάζουν στον χώρο. Αντί για μεγάλα και βαριά έπιπλα, επιλέξτε πιο λεπτά και ελαφριά κομμάτια. Αυτό θα δημιουργήσει μια ελαφριά κι ευέλικτη ατμόσφαιρα, ενώ θα διατηρεί την κυκλοφορία ελεύθερη στον χώρο.

 

Free Interior of light cozy room in daytime Stock Photo

 

Οπτικά ψηλότερα ταβάνια:

Δώστε στον χώρο σας μια οπτική αίσθηση ψηλότερων ταβανιών με τη χρήση κάθετων ριγών ή πλαισίων στους τοίχους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γεωμετρικές ταπετσαρίες ή πανοραμικά τοπία που δημιουργούν μια ψευδαίσθηση του υψηλότερου.

 

Free Stylish bedroom with modern furniture Stock Photo

 

Minimal διακόσμηση:

Μια σημαντική ιδέα για να κάνετε το μικρό σας σπίτι να φαίνεται μεγαλύτερο είναι να επιλέξετε μια απλή και minimal διακόσμηση. Αποφύγετε το φορτωμένο ή υπερβολικό διακοσμητικό στυλ κι επικεντρωθείτε σε μερικά επιλεγμένα αντικείμενα που αντανακλούν το προσωπικό σας γούστο. Η απλότητα θα δημιουργήσει μια αίσθηση καθαρότητας και θα δώσει στον χώρο σας μια ανοιχτή κι αεράτη ατμόσφαιρα.

 

Free Black Wooden Framed Black Padded Armchair Stock Photo

 

 

Η καθαριότητα παίζει τον ρόλο της

Επιπλέον, μην ξεχάσετε τη σημασία της οργάνωσης και της καθαριότητας σε ένα μικρό σπίτι. Ένας καλά οργανωμένος και καθαρός χώρος δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και βοηθά στην αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου.

Με αυτές τις έξυπνες ιδέες διακόσμησης, μπορείτε να αξιοποιήσετε κάθε γωνιά του μικρού σας σπιτιού και να το μεταμορφώσετε σε έναν ευχάριστο, λειτουργικό και καλοσχεδιασμένο χώρο. Θυμηθείτε ότι η διακόσμηση είναι προσωπική υπόθεση, οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε αυτές τις ιδέες στο δικό σας στυλ και προτιμήσεις.

Όταν ξεκινάτε τη διακόσμηση του μικρού σας σπιτιού, πάντα έχετε υπόψη τις ανάγκες σας και τον τρόπο ζωής σας. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν χώρο που να αντανακλά και να εξυπηρετεί τις καθημερινές σας ανάγκες. Εύχομαι να απολαύσετε τη διαδικασία και να δημιουργήσετε τον χώρο εκείνο που θα σας προσκαλεί για να τον απολαύσετε κι ας μην είναι 100 τετραγωνικά. Άλλωστε, σημασία έχει από ποιον γεμίζει ένα σπίτι κι όχι από τι.

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου