e3r45y43

Είναι πολύ σημαντικό, για όσους είναι γονείς, να διδάσκουν τα παιδιά τους να θέτουν τα όριά τους από πολύ νωρίς ηλικιακά. Σχετικά με κάτι που δε θέλουν, αρκετά απλό, όπως για παράδειγμα ένα φαγητό που δεν τους αρέσει, μέχρι επιλογές ζωής όπως το να μην κάνουν παρέα με άτομα που δεν τους ταιριάζουν, να μπορούν να εξηγήσουν τι επιθυμούν, τι τα ευχαριστεί, να οριοθετούνται με σαφήνεια μέχρι και στο μην αφήνουν να τα φιλάνε και να τ’ αγκαλιάζουν αυτοί οι ενοχλητικοί συγγενείς που περνάνε τα παιδιά γι’ αρκουδάκια λούτρινα. Είναι φοβερά σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά μας να βάζουν τα δικά τους όρια από νωρίς, γιατί αυτό είναι κάτι που τα βοηθάει ν’ αναπτύξουν έννοιες όπως είναι η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση, κι η ανεξαρτησία.

Έτσι, για ένα παιδί είναι πολύ σημαντικό να:

 

1. Αναγνωρίζουμε το γεγονός πως έχουν δική τους άποψη

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι ο σεβασμός κι η αναγνώριση. Αυτό σε πρώτη φάση πρέπει να πραγματοποιηθεί από εμάς τους ίδιους. Πρέπει να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τις απόψεις τους, τις προτιμήσεις τους και κατ’ επέκταση τα όριά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται να τ’ αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους με δική τους προσωπικότητα, με δικαιώματα και προτεραιότητες. Το να διδάξεις στο παιδί σεβασμό μέσα από το να το σέβεσαι ο ίδιος, είναι ένας αρκετά γόνιμος τρόπος για να μπορέσει ν’ αναπτύξει θετικές κι υγιείς σχέσεις καθώς κι επικοινωνία με τους άλλους.

 

2. Λειτουργούμε ως πρότυπα

Φυσικά όλο αυτό μπορεί να γίνει μέσα από εμάς. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε ένα παράδειγμα για εκείνα και να τους δείξουμε πώς μπορούν να συμπεριφέρονται με σεβασμό στις ανάγκες και στα συναισθήματα των άλλων. Να τους εξηγήσουμε πόσο σημαντική είναι η έννοια της συναίνεσης, της άρνησης, της συγκατάθεσης λειτουργώντας κι εμείς οι ίδιοι έχοντας αυτές τις αξίες για οδηγό.

 

3. Δίνουμε χώρο ν’ αποφασίζουν μόνα τους

Ακόμα ένα σημαντικό πράγμα που είναι αναγκαίο, είναι να ενθαρρύνουμε να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, να αναλαμβάνουν ευθύνες αλλά και τις συνέπειες των επιλογών που κάνουν. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αναπτύξουν κι αυτοπεποίθηση αλλά κι ανεξαρτησία. Γι’ αυτό πρέπει να παρέχουμε επιλογές σε μικρά καθημερινά πράγματα όπως το τι θα φορέσουν μέχρι και τι θέλουν να φάνε. Επίσης χρειάζεται να αναθέτουμε ευθύνες. Φυσικά, ανάλογα με την ηλικία, από τη φροντίδα ενός κατοικίδιου μέχρι και την τακτοποίηση του δωματίου τους, ή τις δραστηριότητες που θα κάνουν εκτός σχολείου. Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία τους και να μην τρέχουμε να τους λύσουμε τα «προβλήματα» αλλά να τ’ αφήνουμε να προσπαθούν να τα επιλύσουν μόνα τους.

 

4. Επαινούμε τα βήματα που κάνουν

Τέλος κάτι εξίσου σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί μας ν’ αναγνωρίζει και να οικειοποιείται τα βήματα που κάνει προς την υγιή οριοθέτηση. Να το υποστηρίζουμε να προβαίνει σε δικές του επιλογές και να βάζει μικρούς στόχους, τους οποίους θα επιβραβεύουμε με τη στάση μας κάθε φορά που τους θέτει. Με το αναπτύξει το παιδί αυτοπεποίθηση, θα φέρει στη ζωή του πιο σαφή όρια με περισσότερο δυναμισμό, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει στην εσωτερική γαλήνη. Γι’ αυτό πρέπει να το επαινούμε στις προσπάθειες που κάνει και στις επιτυχίες του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Στην ουσία, αυτό που πρέπει να επικροτήσουμε είναι η θέληση να κάνουν βήματα τα παιδιά μας για να δομήσουν τη ζωή τους, μέσα από αυτά που πραγματικά θέλουν κι όχι αυτά που τους επιβάλλονται. Η δική μας δουλειά δεν είναι άλλη από το να παρέχουμε ένα ασφαλές κι υποστηρικτικό περιβάλλον, για να το πετύχουν.

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου