Μετά από μια διαδικασία διαζυγίου, οι άνθρωποι είναι συχνά ευάλωτοι κι ευαίσθητοι, ενδεχομένως κι έξτρα καχύποπτοι απέναντι στον έρωτα. Άλλωστε, είναι τόσες η αλλαγές, που βιώνουν συναισθηματική αναστάτωση και μπορεί να αντιμετωπίσουν αισθήματα θλίψης, ανακούφισης ή οργής ενώ προσαρμόζονται σε νομικές αλλαγές όπως η ενημέρωση των εγγράφων και οι πιθανές αλλαγές ονομάτων. Ακόμα και καιρό μετά το διαζύγιο, η οικονομική αναδιάρθρωση, περιλαμβάνοντας τη διαίρεση των περιουσιακών στοιχείων και τη ρύθμιση του προϋπολογισμού, ή οι επικοινωνίες για τη φροντίδα των παιδιών και οι πιθανές μετακινήσεις επηρεάζουν το πόσο ανοιχτός μπορεί να είναι κανείς σε μια νέα σχέση και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η γνωριμία με νέους ανθρώπους και το ξεκίνημα νέων σχέσεων μπορεί να φαίνεται σαν μια αποτοξίνωση, ένα άλμα στο κενό, ένα προσωπικό στοίχημα ή μια νέα ευκαιρία, αλλά είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε με προσοχή τον άλλον. Εάν ενδιαφέρεσαι για κάποιον που μόλις έχει περάσει από διαζύγιο, εδώ είναι 12 πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου κατά τη διάρκεια του φλερτ.

 

1. Δεν μπορείς να πιέζεις να το ξεπεράσει:

Αντί να βιάζεσαι να βάλεις τον άνθρωπο να ξεπεράσει το πρόσφατο διαζύγιο, πρόσφερέ του χρόνο και χώρο να αναρρώσει και να επανέλθει στην ισορροπία του.

 

2. Άκουσε τι έχει να σου πει:

Είναι σημαντικό να τον ακούσεις και να τον κατανοήσεις- ενδεχομένως να έχει ανάγκη να μιλήσει. Οι προηγούμενες εμπειρίες του μπορεί να τον έχουν αφήσει με πληγές κι επιφυλάξεις σχετικά με νέες σχέσεις, οπότε ο άνθρωπός σου αυτή τη στιγμή χρειάζεται φροντίδα κι έναν καλό ακροατή.

 

3. Δεν είναι αναγκαίο να μιλάτε για το διαζύγιο:

Αν και είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρεσαι για το παρελθόν του και για τις συνθήκες που επικρατούν στη ζωή του ανθρώπου σου, μην τον πιέζεις να αποκαλύψει περισσότερα απ’ όσα αισθάνεται έτοιμος.Είναι σημαντικό να νιώθει σίγουρος ότι μπορεί να προχωρήσει στον ρυθμό που θέλει.

 

4. Το κρεβάτι:

Κάποιος που μόλις έχει πάρει διαζύγιο μπορεί να έχει ανακατευθυνθεί πρόσφατα και να νιώθει ευάλωτος. Είναι σημαντικό να τον σεβαστείς και να του δείξεις ότι θέλεις να προχωρήσετε ερωτικά, αφού ίσως χρειάζεται να συνηθίσει πρώτα στο γεγονός πως το σώμα που άγγιζε χρόνια ενδεχομένως, θα αντικατασταθεί από ένα εντελώς καινούριο.

 

5. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του:

Η εμπιστοσύνη είναι βασική για να κτίσεις μια ισχυρή σχέση, με οποιονδήποτε άνθρωπο. Όταν όμως μιλάμε για το ταίρι σου που μόλις έχει πάρει διαζύγιο, είναι επιπλέον σημαντική γιατί έχει κλονιστεί. Κάν’ το να αισθάνεται άνετα για να μοιραστεί μαζί σου τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

 

6. Μη συγκρίνεσαι με το παρελθόν:

Κατανόησε ότι ο προηγούμενος σύντροφος που είχε ήταν μια διαφορετική προσωπικότητα. Μην προσπαθείς να συγκριθείς με το παρελθόν ή να ανταγωνίζεσαι με προηγούμενες σχέσεις και προς θεού μην επιδιώξεις να πάρεις εντός οικογένειας τον ίδιο ρόλο. Κάθε άτομο είναι μοναδικό, και η καινούργια σχέση θα αναπτυχθεί με τον δικό της τρόπο.

 

7. Αναγνώρισε τα σημάδια ενδιαφέροντος:

Παρατήρησε τα σημάδια ενδιαφέροντος που εμφανίζει προς την κατεύθυνσή σου. Εκείνα είναι που θα ορίσουν και την ταχύτητα και την κατεύθυνση της σχέσης. Εσύ δεν έχεις παρά να τα ακολουθείς και θα σου δείξουν μόνα τους τον δρόμο.

 

8. Θα βρεθείς μπροστά σε μια κρίση ταυτότητας:

Σε πολλές περιπτώσεις, ο άνθρωπος που μόλις έχει περάσει από διαζύγιο μπορεί να έχει χάσει την ταυτότητά του στην προηγούμενη σχέση, πράγμα που καλείται να ξαναβρεί ως μονάδα πια. Ενθάρρυνε να επανεξετάσει τα ενδιαφέροντα που έχει, καθώς και ν’ ανακαλύψει νέες κλίσεις και ταλέντα.

 

9. Έχει σίγουρα ανάγκη να χαλαρώσει και να γελάσει:

Η αίσθηση του χιούμορ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην ανάρρωση μετά από διαζύγιο. Κάνε το ταίρι σου να γελάσει και να χαλαρώσει και μην αναλώνεστε όλη την ώρα σε σοβαρές και βαθιές συζητήσεις. Όπως επίσης και λίγη χαζομάρα, κάνει καλό. Δε χρειάζεται όλες σας οι κινήσεις πάντα να στάζουν ωριμότητα, μπορείτε να κάνετε κι ένα τσιγάρο στην ταράτσα στις τρεις το πρωί γελώντας- χωρίς να ξέρετε γιατί. Είναι λυτρωτικό.

 

10. Σέβασου τις ανάγκες του:

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Σέβασου τις ανάγκες του και μην επιβάλεις τις δικές σου προσδοκίες. Επίτρεψε να είναι αυθεντικός και να αναπτύσσει τη σχέση βάσει της φυσικής της πορείας. Είναι κάτι που χρειάζεται.

 

11. Να είσαι ειλικρινής:

Η ειλικρίνεια είναι θεμελιώδης σε κάθε σχέση. Δείξε ειλικρίνεια για τις προθέσεις σου και τις σκέψεις σου κι ανάφερε αν ψάχνεις κάτι περισσότερο τυχαίο ή μια σοβαρή σχέση. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας ανοιχτής επικοινωνίας ανάμεσά σας.

 

12. Αναγνώρισε τις σημαντικές ημερομηνίες:

Είναι πιθανό ότι ο σύντροφός σου μπορεί να έχει σημαντικές ημερομηνίες που σχετίζονται με το διαζύγιό του, όπως την επέτειο του γάμου που διαλύθηκε ή την ημέρα που πήραν την απόφαση να χωρίσουν. Αναγνώρισε αυτές τις ημέρες, σημείωσέ τις κι ας είσαι στο πλευρό του με σεβασμό και συμπόνια, που σημαίνει ως και να μ βρεθείτε αν το έχει ανάγκη.

 

Συμπερασματικά, το να προσεγγίσεις κάποιον που μόλις έχει πάρει διαζύγιο απαιτεί ευαισθησία και κατανόηση. Θυμήσου να είσαι υποστηρικτικός και χαλαρός, επιτρέποντας να προχωρήσει στον δικό του ρυθμό μαζί σου, αν δε θες να είσαι μια rebound σχέση. Με την κατάλληλη προσέγγιση, μπορείτε να χτίσετε μια υγιή και ισχυρή σύνδεση, ξεκινώντας από την αρχή.

Συντάκτης: Ελένη Ιστορίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου