Ερχόμενοι στο τέλος αυτής της χρονιάς, ερχόμαστε και στο κλείσιμο μιας διόλου αδιάφορης δεκαετίας. Μια δεκαετία όπου αποχαιρετήσαμε μερικά από τα μεγαλύτερα πρόσωπα του προηγούμενου αιώνα και βιώσαμε αξιοσημείωτες μεταβολές τόσο της προσωπικής όσο και της παγκόσμιας κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής αλλά και οικονομικής  ζωής.

Στη θέση όσων έφυγαν γεννήθηκαν καινούργιοι ή  απλούστατα, ανακαλύφθηκαν καινούργιοι. Ακατέργαστα διαμάντια που έκαναν την εμφάνισή τους και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να καθιερωθούν στην καθημερινότητά μας. Ποιοι είναι όμως οι δέκα που ξεχώρισαν ανάμεσα σε όλους όσους γνώρισαν την επιτυχία αυτή τη δεκαετία; Γνωρίζουμε τα ονόματά τους, τι γνωρίζουμε όμως για το έργο και την πορεία τους;

 

 

1.Γιάννης Αντετοκούμπο

Είτε φαν του μπάσκετ είτε όχι, το όνομά του αλλά και των αδερφών του φιγουράρει σχεδόν καθημερινά τόσο σε δελτία ειδήσεων όσο και σε εφημερίδες ή το διαδίκτυο. Μόλις στα 25 του χρόνια, αναδείχθηκε φέτος ως ο πολυτιμότερος παίκτης του NBA βλέποντας μερικούς από τους μεγαλύτερους θρύλους του μπάσκετ όπως ο Michael Jordan να υποκλίνονται στο ταλέντο και τη σκληρή δουλειά του. Γεννημένος και μεγαλωμένος στα Σεπόλια της Αθήνας, έως τα 18 του δεν είχε ούτε ελληνική αλλά ούτε και τη Νιγηριανή ιθαγένεια των γονιών του. Πουλούσε τσάντες, γυαλιά και ρολόγια σε υπαίθριες αγορές για να βοηθήσει τους γονείς του έχοντας μόνη διέξοδο το μπάσκετ. Ξεκινώντας στον Φιλαθλητικό το 2012 και αρνούμενος συμβόλαιο με την ισπανική Σαραγόσα, παρέμεινε στην ομάδα του Ζωγράφου μέχρι και το 2013 ώσπου ανακοινώθηκε ότι θα συμμετείχε επίσημα στην πρώτη διαλογή νέων παικτών του NBA μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο με κάποια ομάδα.

Το συμβόλαιο δεν άργησε πολύ και τρεις μήνες αργότερα, ήταν πλέον μέλος των Milwaukee Bucks όπου παραμένει έως και σήμερα. Από το 2013 έχει ως στόχο να βελτιώνεται σε κάθε παιχνίδι, κάτι που φαίνεται πως πετυχαίνει. Μέσα σε 6 σεζόν, έχει καταφέρει να βελτιστοποιήσει την επίδοση και την απόδοσή του σε τέτοιο βαθμό που όλοι γνωρίζουν πως μόλις θα πατήσει το πόδι του στο παρκέ θα κυριαρχήσει χαρίζοντας στην ομάδα του πολλαπλές νίκες. Ο “Greek freak” είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος στην ιστορία του NBA που κατακτά τον τίτλο του πιο πολύτιμου παίκτη και όπως λένε όσοι τον ξέρουν ή όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν ακόμα και μία μόνο φορά, είναι εξαιρετικά αληθινός αλλά και προσγειωμένος  χωρίς να επαναπαύεται ποτέ από την επιτυχία σηκώνοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά.

 

 

2. Elon Musk

Αν και ο συγκεκριμένος ξεκίνησε την πορεία του από τη δεκαετία του ’90, μόλις την τελευταία δεκαετία έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο παγκόσμιο κοινό. Ο Elon Musk χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως ένας επιχειρηματίας όμως είναι κάτι περισσότερο. Στα 12 του έμαθε μόνος του προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και δημιούργησε έναν κώδικα για ένα παιχνίδι τον οποίο και πούλησε σ’ ένα περιοδικό υπολογιστών για 500 δολάρια. Σπούδασε οικονομικά και φυσική όμως επέλεξε να ασχοληθεί επιχειρηματικά με το διαδίκτυο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το διάστημα.

Μετά από την ίδρυση διαφόρων διαδικτυακών εταιρειών όπως η Zip2 και το x.com που σχετίζονταν με την καταλογογράφηση και τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δημιούργησε το πασίγνωστο Paypal του οποίου ήταν ο γενικός διευθυντής ώσπου αγοράστηκε από το Ebay. Eίναι ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX, της οποίας είναι επίσης ο ιδρυτής, κατέχει τον τίτλο του γενικού διευθυντή και επικεφαλής του τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών αυτοκινήτων Tesla αλλά και του προέδρου της εταιρείας παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity. Ένας θερμός υποστηρικτής της τεχνολογίας ως μέσου βελτίωσης της ανθρωπότητας αλλά και της εξερεύνησης του διαστήματος, πρωτοπόρος τόσο σε επιχειρηματικό όσο και καινοτόμο σχεδιασμό καθημερινών στοιχείων της ζωής μας, οραματιστής και φιλάνθρωπος που την τελευταία δεκαετία βοήθησε στην αναβάθμιση πολλών τεχνολογιών και διεύρυνε τους ορίζοντες ολόκληρης της επιστημονικής και μηχανολογικής κοινότητας αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

 

 

3. Rami Malek

Από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα της τελευταίας δεκαετίας  με αποκορύφωμα τη χρονιά του 2018 όπου αποτέλεσε ίσως το πιο λαμπρό σημείο της καριέρας του με την κατάκτηση του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του αείμνηστου Freddie Mercury των Queen στην ταινία Bohemian Rhapsody αλλά και πολλών άλλων βραβείων. Ο 38χρονος ηθοποιός αφότου τελείωσε τις σπουδές του στην υποκριτική ξεκίνησε με δειλά βήματα την πορεία του στο χώρο με μικρούς ρόλους σε σόου και ταινίες ώσπου έφτασε να συμμετέχει σε μερικές από τις πιο γνωστές Χολιγουντιανές παραγωγές όπως το “Twiight”, “Need For Speed”, “A night at the Museum” αλλά και την πολύ πετυχημένη σειρά “The Pacific”.

Η πραγματική του επιτυχία όμως ήρθε το 2015 με τη σειρά που τον ανέδειξε στις προτιμήσεις του κοινού και του εξασφάλισε κάτι παραπάνω από μια απλή αναγνωρισιμότητα μέσω του πρωταγωνιστικού ρόλου του Elliot Anderson στη σειρά Mr. Robot. Μια σειρά που έλαβε εξαιρετικές κριτικές και εκείνος το εισιτήριο για κάποιες από τις πιο πετυχημένες παραγωγές της τελευταίας πενταετίας. Το 2017 οι θρυλικοί Queen τον εμπιστεύθηκαν να ενσαρκώσει τον ρόλο του Freddie Mercury στην ταινία “Bohemian Rhapsody” που κυκλοφόρησε το 2018 κι εκείνος κατάφερε να τους βγάλει παραπάνω από ασπροπρόσωπους. Η ερμηνεία του αποτέλεσε έναν εξαιρετικό φόρο τιμής στο ταλέντο του ανεπανάληπτου frontman και απέδειξε το ταλέντο του, αποδεικνύοντας το πολλά υποσχόμενο μέλλον του που πολύ πιθανόν να συνεχίσει και στην επόμενη δεκαετία.

 

 

4. Στέφανος Τσιτσιπάς

Ένας ακόμα από τη νέα φουρνιά αθλητών οι οποίοι βλέπουν μια λαμπρή καριέρα να ανοίγεται μπροστά τους. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχοντας στο αίμα του το μικρόβιο του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του τένις, βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης του αθλήματος σε ηλικία μόλις 21 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα, αθλητές και επαγγελματίες τενίστες στο επάγγελμα. Από τα 9 του δήλωσε την επιθυμία του να ασχοληθεί με το τένις επαγγελματικά και κάπως έτσι ξεκίνησε η προετοιμασία που θα τον οδηγούσε μερικά χρόνια αργότερα στο να έρθει νικητής απέναντι σε μερικούς από τους θρύλους του τένις, όπως ο Φέντερερ ή ο Τζοκοβιτς.

Ξεκινώντας τις προπονήσεις του στην ακαδημία της Γλυφάδας και έπειτα στην ακαδημία του Πάτρικ Μουράτογλου στη Γαλλία, ο «μικρός» Στέφανος τα έβαλε με τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου και μετά την πρώτη του νίκη το 2018 έναντι του Τζόκοβιτς, ξεκίνησε ένα σερί επιτυχιών με αποκορύφωμα τη κατάκτηση του πρωταθλήματος ATP τον Νοέμβριο του 2019. Αυτή του η επιτυχία, τον κατέστησε ως τον πέμπτο καλύτερο παγκοσμίως σε μια τόσο μικρή ηλικία και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα επιβραβεύοντας έτσι τη σκληρή δουλειά και την επιμονή του.

 

 

5. Κατερίνα Στεφανίδη

Μια ακόμα λαμπρή παρουσία του ελληνικού αθλητισμού, η οποία κατάφερε αυτήν τη δεκαετία να λάμψει με τις  εξαιρετικές της επιδόσεις παγκοσμίως. Πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλμα επί κοντώ, στα 29 πλέον της χρόνια μετράει στο ενεργητικό της δεκάδες ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ήδη από τα εφηβικά της χρόνια και δυο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς  Αγώνες το 2012 και το 2016 στο Ρίο, όπου μάλιστα έφτασε στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας της κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο με άλμα 4, 85 μέτρων.

Η διετία 2016-2017 όμως δεν της χάρισε μόνο αυτήν την επιτυχία αλλά και αρκετές ακόμα, με ίσως σημαντικότερη αυτήν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου του Λονδίνου το 2017 όπου κατέκτησε την πρώτη θέση με επίδοση 4,91 μ. που την τοποθετεί στην πέμπτη θέση του άλματος επί κοντώ όλων των εποχών. Έχοντας κατακτήσει δεκάδες τίτλους, μετάλλια και πρωταθλήματα, η εξαιρετικά ταλαντούχα Στεφανίδη αναδείχθηκε η καλύτερη αθλήτρια στίβου της Ευρώπης το 2017 δίνοντας σ’ αυτή τη δεκαετία μια έξτρα λάμψη.

 

 

6. Billie Eilish

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πρώτη καλλιτέχνιδα μέχρι στιγμής η οποία γεννήθηκε μετά το 2000 και σημειώνει εξαιρετική επιτυχία που συναγωνίζεται, έστω και εμπορικά, την επιτυχία πολύ μεγαλύτερων και πιο έμπειρων καλλιτεχνών του χώρου της. Η Billie Eilish γεννήθηκε το 2001 από μητέρα ηθοποιό και πατέρα τραγουδιστή και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, όπως και τ’ αδέρφια της. Από τα 11 της ξεκίνησε να γράφει και να τραγουδάει τα δικά της τραγούδια και το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της single μέσω του soundcloud ώσπου έφτασε δυο χρόνια αργότερα να έχει συγκεντρώσει πάνω από 400.000.000 ακροάσεις στο Spotify.

Το πρώτο της album που κυκλοφόρησε φέτος με τίτλο “When we fall asleep, where do we go” κατέκτησε τα αμερικάνικα, ευρωπαϊκά (κι όχι μόνο) τσαρτς, κάνοντας τόσο τον τύπο όσο και ολόκληρη την υφήλιο να μιλάει γι’ αυτή. Ακόμη και για όσους δεν την ήξεραν, τους έπεισε να μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τη μουσική της και την παρουσία της που απ’ ότι φαίνεται είναι ακόμα στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενης και λαμπρής καριέρας, η οποία θα αρχίσει να εκτυλίσσεται και θα σηματοδοτήσει πιθανότατα την επόμενη δεκαετία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο frontman των Green Day, Billie Joe Armstrong και προσωπικό είδωλό της, χαρακτήρισε την μικρή Eilish ως κάτι παραπάνω από υποσχόμενη αλλά ως εξαιρετικά ταλαντούχα που έχει ένα μεγάλο δρόμο να ανοίγεται μπροστά της γεμάτο από επιτυχίες.

 

 

7. Λευτέρης Πετρούνιας

Από τους πιο αξιόλογους αθλητές της χώρας μας σε ένα άθλημα μεγάλης πειθαρχίας και πίστης, την ενόργανη γυμναστική και πιο συγκεκριμένα τους κρίκους. Ξεκινώντας στον Πανιώνιο μόλις σε ηλικία 5 ετών, εγκατέλειψε το άθλημα προσωρινά στα 15 του μόνο για να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα αποφασισμένος να γράψει ιστορία, στόχος ο οποίος επετεύχθη καθώς ο Πετρούνιας  πέτυχε κάτι το μοναδικό. Από το 2013 και μέχρι τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, συμμετείχε στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Ενόργανης, σε τέσσερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα, στους Μεσογειακούς Αγώνες και στο διαγωνισμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών και κατάφερε να κατακτήσει σε όλα το χρυσό μετάλλιο.

Αποκορύφωμα ήταν οι Ολυμπιακοί του Ρίο το 2016 όπου το όνομά του αντήχησε σε ολόκληρο τον κόσμο και έγινε γνωστό σε όλο το πανελλήνιο μόλις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 16.000 πόντους (6.800 δυσκολία και 9.200 για την εκτέλεση). Οι επιτυχίες του όμως δε σταμάτησαν εκεί αλλά ακολούθησαν κι ακόμα περισσότερες διακρίσεις, πρωτιές, κύπελλα και μετάλλια αποδεικνύοντας την επιμονή του και πως έχει να προσφέρει ακόμα περισσότερα από όσα έχει δώσει ως τώρα στον αθλητισμό.

 

 

8. Eddie Redmayne

Αν για κάποιον αυτή η δεκαετία αποτέλεσε ένα ορόσημο, σίγουρα αυτός ήταν ο γοητευτικός και εξαιρετικά ταλαντούχος Eddie Redmayne. Η λονδρέζικη γοητεία του, η αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή του πορεία σε μερικά από τα καλύτερα κολέγια της Αγγλίας αλλά και η άκρως ποιοτική του πορεία τόσο στο χώρο του μόντελινγκ όσο και της υποκριτικής τον καθιστούν ως έναν από τους πιο πετυχημένους της γενιάς του και όχι μόνο. Οι περισσότεροι ίσως τον αναγνωρίζουν από την ερμηνεία του ως Stephen Hawking στο “The Theory Of Everything” του 2014 και δικαιολογημένα άλλωστε, καθώς η συγκεκριμένη του ερμηνεία δεν του χάρισε μόνο ένα Όσκαρ και πόσα άλλα βραβεία αλλά και την εδραίωσή του στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Αν και τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική ξεκίνησαν την προηγούμενη δεκαετία, ήταν το 2011 η χρονιά που κίνησε τα βλέμματα όλων μετά τον ρόλο του ως τον κινηματογραφικό παραγωγό Colin Klark στην ταινία “A week with Marilyn”. Ακολούθησαν ταινίες όπως το “The Danish Girl”, “Fantastic Beasts And Where To Find Them” από το franchise του Harry Potter αλλά και εμφανίσεις σε σειρές και ντοκιμαντέρ. Το 2014 και μετά το βραβείο Όσκαρ, έγινε πρέσβης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας προς τιμήν των υπηρεσιών του στην υποκριτική τέχνη. Οι ερμηνείες του χαρακτηρίζονται ως γνήσιες και εξαιρετικά ταλαντούχες προσφέροντας κι εκείνος ένα ακόμα ποιοτικό λίθο στο χώρο της υποκριτικής.

 

 

9. Timothée Chalamet

Ο νεαρός Timothée κέρδισε τις εντυπώσεις όλων όσων παρακολούθησαν (ή και όχι) την ταινία “Call Me By Your Name” το 2017 τόσο εξαιτίας του γλυκού του παρουσιαστικού όσο και για την ερμηνεία του ως Elio, ενός εφήβου που κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ιταλία με τους γονείς του, ερωτεύεται τον φοιτητή του πατέρα του Arnie που έρχεται να μείνει μαζί τους. Η ερμηνεία του ως ένα παιδί που τρομάζει μπροστά στη συνειδητοποίηση της διαφορετικής από του περίγυρού του σεξουαλικότητας με την ταυτόχρονη παλίρροια του έρωτα να τον κατακλύζει, καταχειροκροτήθηκε τόσο από κριτικούς όσο και καταξιωμένους ηθοποιούς.

Ο 23χρονος Γαλλοαμερικάνος ξεκίνησε την καριέρα του από μικρή ηλικία υποδυόμενος παιδικούς ρόλους σε ταινίες όπως το “Interstellar” και μετά την μεγάλη του επιτυχία με το “Call me By Your Name” έχει κερδίσει πολλούς και αξιοσημείωτους ρόλους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με πιο γνωστούς  το “The King” και τις “Little Ladies” του 2019. Το πρόσωπό του που παραπέμπει σε παλιότερες και περισσότερο ρομαντικές εποχές σε συνδυασμό με το ταλέντο του, τον βοήθησαν να κατακτήσει ρόλους σε δραματικές και ιστορικού περιεχομένου παραγωγές όπως το επερχόμενο “The French Dispatch” του Franco Zeffirelli  το 2020. Είναι ίσως σίγουρο λοιπόν πως ερχόμενος στα τέλη αυτής της δεκαετίας στο προσκήνιο, η νέα αυτή δεκαετία θα ξεκινήσει σίγουρα με τις καλύτερες προδιαγραφές.

 

 

10. Greta Thunberg

Αν και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και άκρως νεοφερμένη προσωπικότητα στον χώρο της επικαιρότητας, η 16χρονη Greta Thunberg κατάφερε να κάνει ολόκληρο τον πλανήτη να μιλάει για εκείνη σ’ ένα βράδυ. Ακτιβίστρια με σκοπό την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ξεκίνησε τη δράση της το 2018 με μια επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, η οποία προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TedXStocholm, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασική ομιλήτρια στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η ακτιβιστική της δράση την έχει καταστήσει τόσο ως μια ηγετική μορφή αλλά και ως στόχο κυρίως έντονης κριτικής. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί την αντιμετωπίζουν ως ένα παράδειγμα προς μίμηση στον αγώνα ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μετά από τις ομιλίες και τις συζητήσεις της με πολιτικούς και επιχειρηματίες, με τρανή απόδειξη τις πορείες που έγιναν παγκοσμίως για την κλιματική αλλαγή από νέους το φθινόπωρο του 2019 και ονομάστηκαν ως «The Greta Effect», την υποψηφιότητά της για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης αλλά και την επιλογή της από το περιοδικό Time ως το πρόσωπο της χρονιάς για το 2019.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Σαμαρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου