poly634

Οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη κι εσύ παρατηρείς τις ομορφιές και τις αλλαγές στο καθημερινό τοπίο που αντικρίζεις. Σίγουρα, το φθινόπωρο έχει μια δόση θλίψης μέσα του γιατί γνωρίζεις ότι θα ακολουθήσει ο χειμώνας κι ότι οι μέρες θα μικρύνουν, λιγότερο φως, περισσότερο σκοτάδι. Ξέρεις επίσης πως το πρόγραμμα σου θα είναι περιορισμένο κι αυτό σου δημιουργεί έναν εκνευρισμό. Συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις. Είναι το κατεστημένο και δεν αλλάζει.

Στην περίπτωση, όμως, που έρχεται η άνοιξη όλα είναι διαφορετικά. Βλέπεις να ανθίζουν τα λουλούδια, ακούς το κελάηδισμα απ’ τα πουλιά και διακρίνεις μια κινητικότητα στα δέντρα που μαρτυράνε ζωντάνια. Ο ήλιος λάμπει, αμυδρά σε καίει και σου προκαλεί την επιθυμία να βρεθείς σε κάποια παραλία. Νοητά και μη, ταξιδεύεις στο καλοκαίρι. Σαν να βιάζεσαι να περάσεις τη συγκεκριμένη εποχή.

Δεν είναι μόνο ότι έχεις έντονη την επιθυμία για να ζήσεις καλοκαιρινές ανέμελες στιγμές, είναι ότι η άνοιξη έχει κι ένα σημαντικό μειονέκτημα: αλλεργίες. Είναι το γνωστό πρόβλημα με τη γύρη, κάτι που τα λουλούδια έχουν ανθίσει και δημιουργούν προβλήματα στο αναπνευστικό και διάφορα δερματικά. Είναι πολλοί που ταλαιπωρούνται κι υποφέρουν αυτήν την περίοδο. Γι’ αυτούς η εποχή πριν το καλοκαίρι είναι κάπως δυσάρεστη, γι’ αυτό κι ανυπομονούν να φύγει. Άλλοι είναι αγκαλιά με μια αλοιφή, άλλοι πρήζονται κι άλλοι είναι συνεχώς με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι.

Η άνοιξη είναι η αρχή της ανεμελιάς. Μας προδιαθέτει για ευχάριστες στιγμές και κάνουμε σχέδια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Αισθανόμαστε ευφορία κι η διάθεση ολοένα ανεβαίνει. Γιατί όταν ο καιρός ανοίγει, λατρεύουμε να φεύγουμε απ’ το γραφείο και να συναντάμε αγαπημένους φίλους για κρασί και μεζέ -κι ας τραβήξει όσο αργά. Δε μας απασχολεί ιδιαίτερα αν την επόμενη μέρα έχουμε ένα βουνό από δουλεία στο γραφείο και πρωινό ξύπνημα.

Μας ενδιαφέρει η στιγμή και το να χαλαρώνεις με αγαπημένους φίλους σε ένα μεζεδοπωλείο, να κάθεστε έξω και να απολαμβάνετε τον καλό καιρό, με κουβεντούλα και τσιμπολόγημα, είναι χαρά. Είναι μια μικρή ανάσα απ’ τη ρουτίνα σου, κάτι που δε συνηθίζεται τους κρύους μήνες. Εκεί που είσαι αναγκασμένος να κλειστείς στο σπίτι σου, να κουραστείς με την ίδια εικόνα που αντικρίζεις κάθε μέρα και να μην έχεις την πολυτέλεια της ελευθερίας σου να κάτσεις ούτε στο μπαλκόνι.

Είναι εκείνα τα βράδια που τα μπαλκόνια γεμίζουν με γέλια και φωνές, φίλους και μπίρες, που κάθε γειτονιά είναι φωτισμένη. Να βλέπεις τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τις χαρές των πιο ζεστών μηνών. Είναι μεταδοτική αυτή η καλή διάθεση κι όλοι απολαμβάνουν τις μικρές στιγμές. Αυτό είναι το πιο ωραίο στοιχείο του καλοκαιριού, η ελευθερία!

Επιπλέον, μες στο καλοκαίρι θα κάνεις κι εσύ τη δική σου απόδραση σε κάποιο νησί. Αν έστω δεν είναι νησί, σίγουρα για σένα θα ‘ναι ο δικός σου παραδεισένιος προορισμός. Εκεί που είτε θα ταξιδέψεις για να συναντήσεις αγαπημένα σου πρόσωπα είτε θα το τολμήσεις με ένα δικό σου άτομο. Όμως, το σίγουρο είναι πως εκείνη η περίοδος είναι η δική σου ξεκούραση κι ανάπαυλα απ’ τα καθιερωμένα.

Κάπως έτσι είναι το συναίσθημα που εισπράττεις απ’ την εναλλαγή της εποχής. Ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι. Είναι το διάστημα που όλα γύρω μάς γεμίζουν με χαρά κι ενέργεια και μια επιθυμία για αλλαγή, μια λαχτάρα να απολαύσουμε τις χαρές της φύσης αλλά και να αφήσουμε πίσω μας καθετί δυσάρεστο. Είναι μια ευκαιρία για εμάς, να ξεκουραστούμε σωματικά και ψυχικά. Να γεμίσουμε μπαταρίες και να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες εποχές, αυτές που μας αναγκάζουν να παραμένουμε σχετικά εγκλωβισμένοι.

Κάθε μέρα μυρίζει καλοκαίρι και δε βλέπουμε την ώρα και τη στιγμή να ζήσουμε μια ακόμη περιπέτεια. Ετοιμάσου να σαλπάρεις, μια νέα αρχή σε περιμένει.

 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη