Ο έρωτας μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από τρομακτικός -όταν είναι αληθινός. Κι επειδή είναι μεγάλο σαράκι να θέλεις να μιλήσεις και να νιώθεις ότι δεν μπορείς, είμαι εδώ για να προσπαθήσω να σου φορέσω ένα αλεξίπτωτο και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο -άντε κι άλλο ένα για το πρόσωπο, μη φάει καμιά στο άσχετο και τρέχουμε! Ίσως εδώ να βρεις έναν τρόπο να πεις όλα όσα νιώθεις επιτέλους. Ερωτική εξομολόγηση, σκηνή πρώτη, πάμε!

 

 

1. Ανώνυμο γράμμα/πρόσκληση

Κλασικά εικονογραφημένα, θα μου πεις, δωσ’ μου ένα λεπτό να εξηγηθώ, θα σου πω. Τα ραβασάκια και τα ερωτικά γράμματα ήταν ανέκαθεν ο νούμερο ένα τρόπος έκφρασης του έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Κι επειδή εγώ πάντα λέω πως οι παλιοί κάτι παραπάνω ήξεραν κι έκαναν ό,τι έκαναν, ένιωσα την ανάγκη να ξεκινήσω με τα εύκολα, για να μη σε τρομάξω. Επειδή, όμως, δεν το ‘χουμε όλοι με την έκθεση, ενώ άλλοι δεν το ‘χουν με την ανάγνωση και τη μελούρα, θα σου κάνω μια μίνι αντιπρόταση πάνω στην πρότασή μου. Ένα σημείωμα με ένα «Έχεις έναν ανώνυμο θαυμαστή. Συνάντησέ τον εκεί, τότε» θα φέρει και γέλιο και λιώσιμο πάγων και σίγουρα αποτελέσματα. Το αν θα κάνεις ξεκάθαρο πως εσύ είσαι ο αποστολέας ή όχι (με ένα αρχικό στο τέλος, αφήνοντας το σημείωμα στην τσάντα του to be αμόρε ενώ είστε μόνο οι δυο σας κ.λπ.) το αφήνω πάνω σου.

 

 

2. Τολμηρό «καρφί» μεταξύ σοβαρού κι αστείου

«Έλα που θα σε χάλαγε να τα ‘χαμε» ή κάτι παρεμφερές. Όταν είπα τολμηρό το εννοούσα. Άντε, να σου κάνω τη χάρη να κατέβω ένα επίπεδο, για τους λιγότερο θαρραλέους -ή μάλλον, πιο ρομαντικούς- παίχτες μας: «Κρίμα δεν είναι να ταιριάζουμε τόσο και να είμαστε μόνο φίλοι;». Δεν μπορώ να το κάνω λιγότερο τολμηρό απ’ αυτό.

 

 

3. Περιγραφή ιδανικού ταιριού (εκείνου δηλαδή)

Νομίζω πως ο τίτλος τα λέει όλα. Φέρνεις τη συζήτηση εκεί που θέλεις, στο «Αυτό που ψάχνω ιδανικά είναι το εξής» κι αρχίζεις και περιγράφεις το άτομο που έχεις απέναντί σου. Ξεκίνα από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και γενικότητες και πήγαινε σιγά-σιγά στα ειδικά, μέχρι εκεί που αντέχεις -και λίγο παραπέρα. Το χιντ θα το πάρει, δεν μπορεί!

 

 

4. Δώρο που θα το ‘λεγες και ρομαντικό

Δεν ξέρω αν έχεις δει «Φιλαράκια», αλλά σε ένα επεισόδιο του πρώτου κύκλου η Rachel έχει γενέθλια και ο Ross της έχει πάρει για δώρο μια καρφίτσα που του είχε δείξει μήνες πριν σε ένα τυχαίο μαγαζί στο δρόμο. Τα συμβολικά δώρα πάντοτε έχουν μια παραπάνω αξία, και φυσικά η τιμή μηδενίζεται όταν μπαίνει στο παιχνίδι το συναίσθημα. Κάτι τέτοιο υπονοεί ξεκάθαρα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σου προς τον παραλήπτη. Αν θες να ταρακουνήσεις ακόμα περισσότερο την κατάσταση, όμως, μη διστάσεις να γράψεις και μια κάρτα του τύπου «Σε αυτόν που αγαπώ πιο πολύ» ή «Στον άνθρωπό μου» ή κάτι τέτοιο. (Ένα mix tape με ρομαντικούρες είναι αποδεκτό από μένα στο σημείο αυτό.)

 

 

5. Πανό (για τους φιλάθλους και τους τολμηρούς)

Όσο κι αν θέλω να σε συμβουλεύσω να κάνεις γκράφιτι για χάρη του αμόρε, δεν πρόκειται να σε βάλω στη διαδικασία να παρανομήσεις. Θα σου προτείνω, λοιπόν, μια μέθοδο δοκιμασμένη, ακραία, αλλά καθόλου παράνομη: το πανό. Ένα όνομα -ή nickname- και μια αφιέρωση -από «σε θέλω/ σ’ αγαπώ» μέχρι «είσαι ό, τι καλύτερο». Σε στρατηγικό σημείο, φυσικά, με ή χωρίς την παρουσία σου εκεί. Προσάρμοσέ το στην προσωπικότητά σου και ορίστε!

 

6. Βίντεο

Δεν ξέρω αν πιάνει το χέρι σου σ’ αυτά, μα όλοι έχουμε μια κάποια σχέση με την τεχνολογία πλέον. Δε σου λέω να κάνεις βίντεο όπου θα λες όλα όσα νιώθεις -αν θες, βέβαια, κι αυτό ακούγεται καλό. Αυτό που έχω δει να δουλεύει εγώ είναι ένα βίντεο με slides όπου κάποιος γράφει σύντομα και περιεκτικά ό,τι νιώθει. Έχει βάλει και ένα ωραίο τραγούδι από πίσω, και το αποτέλεσμα μπορεί να βγει από μελό μέχρι έξυπνο και διασκεδαστικό. Το θέμα εδώ είναι το πώς θα φτάσει στο άτομο για το οποίο προορίζεται. Θες να το στείλεις μέσω τρίτου; Θες να το στείλεις ο ίδιος και να περιμένεις αντιδράσεις; Θες να το στείλεις μέσω mail -ανώνυμου ή μη-; Ό, τι κι αν διαλέξεις, οι τρόποι είναι πολλοί και πάνε ανάλογα με το safety zone σου. Το ίδιο ισχύει και για το ίδιο το βίντεο.

 

 

7. Βραδιά καραόκε

Να πω από τώρα πως εδώ δε χρειάζεται ούτε φοβερός τραγουδιστής να είσαι ούτε τίποτα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι είτε ένα μαγαζί του προαναφερθέντος στιλ είτε μια καλή παρέα σε σπίτι. Βρες ένα τραγούδι που περιγράφει εντελώς την κατάσταση -έλα που δεν έχεις ήδη κάποιο στο μυαλό σου!- και τραγούδησέ το. Πέτα ματιές, χαμόγελα, τόνισε φράσεις ιδιαίτερα, ξέρεις εσύ. Και στο τέλος, τα έχεις πει όλα και τίποτα την ίδια στιγμή.

 

 

8. Story time

Ο πιο safe τρόπος που θα διαβάσεις εδώ μέσα: χρησιμοποίησε τα story σου στο instagram προς όφελός σου. Σίγουρα έχεις προσέξει τη δυνατότητα των «κλειστών φίλων». Μπες, λοιπόν, εκεί, και πρόσθεσε το άτομο που σε ενδιαφέρει, αφαιρώντας αυτόματα όλους τους άλλους -ποιος θα το μάθει; Αυτό καν’ το καμιά βδομάδα πριν τη μέρα που έχεις σκοπό να αποκαλυφθείς. Ανέβαζε στόρι τύπου «Μα πείτε μου βρε παιδιά» για να το κάνεις να φαίνεται λες και δεν τα βλέπει μόνος του. Και την κατάλληλη στιγμή, βάλε το τραγούδι που αναφέραμε και πριν -εκείνο το όλο νόημα ντε!-, πες ό, τι νιώθεις ότι θες να πεις στο πρόσωπο, γράψε και ένα ξέρεις ποιος είσαι, πέτα και καμιά inside σπόντα, αν έχετε, και ορίστε!

 

 

9. Μήνυμα απ’ το πουθενά

Το ξέρεις πως υπάρχουν τρόποι να στείλεις ό, τι θες να πεις στον άλλο χωρίς να χρειαστεί να φανείς πουθενά; Γράφεις ό, τι θες, το στέλνει η υπηρεσία που διάλεξες να χρησιμοποιήσεις και ο άλλος μένει να αναρωτιέται -αν του αφήσεις περιθώριο, γιατί σίγουρα θα βρεις τρόπο να καταλάβει, αν θέλει, ποιος κρύβεται πίσω απ’ το σοκ του. Ψαξ’ το λίγο, κάτι πήρε το αυτί μου και για μια τέτοια υπηρεσία του pillowfights.

 

10. Ραντεβού στα τυφλά

Και ναι, θα κλείσω με ένα ακόμα κλασικό εικονογραφημένο. Κι αυτό επειδή ποτέ δε μου άρεσε να ανακατεύω φίλους στα προσωπικά μου, και δε μου πήγαινε η καρδιά να σου προτείνω να βάλεις μεσάζοντα για να πεις τα εσώψυχά σου. Αν, όμως, έχεις τέτοια κάψα να βάλεις κάποιον άλλο να κάνει έστω τη μισή δουλειά, καν’ τον να σου στήσει ένα ωραιότατο ραντεβουδάκι. Το «στα τυφλά» είναι για αν σου δώσει λίγο παραπάνω χρόνο να επεξεργαστείς ό, τι σκοπεύεις να πεις και για να προσδώσει μια δόση περιέργειας και αγωνίας στην όλη φάση. Πάντως, να ξέρεις, αυτό είναι το πιο ριψοκίνδυνο bullet της λίστας. Είναι το μόνο στο οποίο τα αλεξίσφαιρα που λέγαμε πριν αχρηστεύονται.

 

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου