Ο ανθρώπινος νους λειτουργεί με ένα περίεργο τρόπο που πολλές φορές δεν μπορείς να εξηγήσεις. Με τον ίδιο ακριβώς  τρόπο λειτουργούν και οι σκέψεις που αφορούν το λίγο πιο πικάντικο κομμάτι του υποσυνείδητού μας. Αρκεί ένα άτομο να σου κεντρίσει την προσοχή κι εκ πρώτης όψεως να το βρεις γοητευτικό για να αποθηκευτεί στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Και ενώ μπορεί να μην το ξαναδείς ή απαραίτητα, να θες να συνάψεις κάποιου είδους επαφής μαζί του, εκείνο αναπηδάει στις σκέψεις και εμπλέκεται με ένα τρόπο που δεν πίστευες ότι γινόταν.

Όσο είσαι ελεύθερος, σκέψεις σαν αυτές δε σε προβληματίζουν, ούτε σε γεμίζουν με ενοχές ανεξαρτήτως το άτομο που φαντασιώνεσαι. Ωστόσο όταν είσαι δεσμευμένος αυτό λειτουργεί ακριβώς αντίθετα. Πιάνοντας τον εαυτό σου να σκέφτεται ερωτικά οποιοδήποτε άλλο άτομο εκτός του συντρόφου σου, μπαίνεις σε σκέψεις κι ενοχές. Αυτομάτως κατηγορείς το μυαλό σου και λανθασμένα θεωρείς πως η σχέση σου έχει τελειώσει λόγω αυτού.

Το να σκέφτεσαι άλλα άτομα δε σε κάνει άπιστο ούτε ασεβή ως προς τον άνθρωπό σου, αντιθέτως είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό κι ανθρώπινο. Μάλιστα έρευνες έχουνε δείξει πως όσο περισσότερο καιρό βρίσκεσαι σε μια σχέση τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να σκεφτείς κάποιον άλλο. Ιδίως στο γυναικείο φύλο, το 50% αυτών που ρωτήθηκαν, παραδέχθηκαν ότι έχουν σκεφτεί άλλο πρόσωπο στο κρεβάτι. Το ίδιο εξομολογήθηκε και η πλειοψηφία των αντρών αποδεικνύοντας πως οι σκέψεις -όσο πονηρές κι αν είναι- δεν κάνουν εξαιρέσεις.

Συνήθως μια φαντασίωση κρύβει κάτι παραπάνω από μια σκέψη για κάποιον άνθρωπο. Κρύβει την ανάγκη για ικανοποίηση και πληρότητα. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φύσης του ανθρώπου και της επιθυμίας του στο να το εκφράσει. Επιπλέον εντείνει την έλξη ενώ παράλληλα επεκτείνει την ποικιλία και τις ιδέες, κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει θετικά στην ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Βάση αυτών που προαναφέρθηκαν, είναι σημαντικό να αποδεχτούμε μια σκέψη αυτού του τύπου, ως έμφυτο κομμάτι του χαρακτήρα μας. Μέσω αυτών καλύπτεται η επιθυμία για κάτι το διαφορετικό που θα σπάσει τη ρουτίνα. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτρέψει στην ουσία την πιθανότητα της απιστίας, παρά να την εκπληρώσει. Η έλξη προς ένα άλλο άτομο πέρα του συντρόφου μας είναι συνηθισμένο και ως επί των πλείστων ακίνδυνο φαινόμενο.

Επιπλέον μπορούν να αναβαθμίσουν το ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα στους συντρόφους. Έχει παρατηρηθεί σε αρκετά ζευγάρια πως όταν εξιστορούν τις ερωτικές τους σκέψεις κατά την πράξη, εξιτάρονται και καταβάλλουν διπλάσια προσπάθεια. Με αυτό τον τρόπο σπάει το μοτίβο των συνηθισμένων κινήσεων και παρακινούνται τα άτομα για κάτι περισσότερο. Εξάλλου όταν κάτι συμβάλει θετικά στο ζευγάρι δεν υπάρχει θέση για φραγμούς κριτική.

Επιπρόσθετα δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει τη σχέση εκτός αν το άτομο συμπεριφερθεί λανθασμένα με άξονα αυτές. Δηλαδή μπορεί να φέρει προβλήματα μόνο στην περίπτωση που η σκέψη αποτελείται μονάχα από άλλα άτομα εκτός του συντρόφου ή ακόμη να μην είναι εφικτή η διέγερση χωρίς αυτές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν η σχέση του περνάει κρίση ή αν διατρέχει κάποιο κίνδυνο που μπορεί να αποφέρει προβλήματα στη συναισθηματική ευημερία.

Ανεξαιρέτως τα προτερήματα και τις μεταβολές που μπορούν να επιφέρουν στο ζευγάρι, θα ήταν καλό να σημειωθεί πως οι σκέψεις δεν είναι κάτι που ελέγχει το ίδιο το άτομο. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον γι’ αυτά που σκέφτεται εφόσον έρχονται από μόνα τους προτού μπορέσεις να τα φιλτράρεις και να τα κατηγοριοποιήσεις στο αν είναι ηθικώς ορθά. Οι σκέψεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά μονάχα παρορμήσεις του νου. Δεν έχεις ευθύνη για αυτά και ούτε αποτελούν λάθος του χαρακτήρα σου. Εκτός αυτού γίνονται ασυνείδητα και μπορεί να περιέχουν άτομα που δε βλέπεις κατ’ αυτόν τον τρόπο. Άτομα δηλαδή όπως ένας φίλος, ή ένας συνάδελφος με τον οποίο περνάς αρκετό από το χρόνο σου σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα μετά να εισβάλουν στον νου σου.

Συμπερασματικά, όσο συχνά και αν εμφανίζεται κάποιος στο μυαλό σου δεν πρέπει να (αυτο)τιμωρείσαι για τις σκέψεις σου. Καμία σχέση δεν έληξε από μια αθώα- πονηρή σκέψη, κανείς δεν κατηγόρησε κανέναν για τα παιχνίδια του υποσυνείδητου. Όσο ο άνθρωπος σου αποτελεί το μόνο άτομο που θέλεις στη ζωή σου τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Στην τελική, μπορεί και ο ίδιος να το κάνει και με την εκμυστήρευσή τους να επωφεληθείτε.

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου