%ce%b3%cf%85%ce%b9%ce%b3%cf%85%ce%b9%ce%b3

Σκρολάρεις στην αρχική σου παρατηρώντας ένα σωρό πρόσωπα να γεμίζουν την οθόνη σου. Βλέπεις χαμόγελα, χρώματα και στολίδια. Δεκάδες άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι, βγάζουν φωτογραφίες τον εαυτό τους και τη ζωή τους και τις θέτουν στη διάθεσή σου, για να πάρεις κι εσύ μια γεύση από τον κόσμο τους, ακόμα κι αν δεν ανήκεις σε αυτόν.

Κάποιοι σου αρέσουν περισσότερο από άλλους. Θες η εμφάνισή τους; Θες το στυλ ή τα ενδιαφέροντά τους; Κάτι σε ελκύει σε αυτούς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Νιώθεις την ανάγκη να τους τραβήξεις κι εσύ κάπως την προσοχή και αποφασίζεις να το κάνεις τραβώντας για αρχή μια φωτογραφία.

Σου αρέσεις σ’ αυτήν την πόζα. Νιώθεις ήδη μεγάλη αυτοπεποίθηση και φροντίζεις να την τονώσεις λίγο ακόμα προσθέτοντας ένα κολακευτικό εφέ. Σίγουρα όλα τα βλέμματα θα πέσουν πάνω σου μετά από αυτό το αριστούργημα.

Δεν προλαβαίνουν να περάσουν λίγα λεπτά και το κινητό σου χτυπάει ασταμάτητα από τις ειδοποιήσεις. Είχες δίκιο, η εικόνα σου αρέσει πολύ. Το ίδιο κι εσύ μάλλον. Όταν μάλιστα, σου κάνει like κάποιο άτομο που σε ενδιαφέρει, δεν μπορείς παρά να υποθέσεις πως έπαθε πλάκα με αυτό που ανέβασες. Σίγουρα γουστάρει πολύ, εξ ου και το like. Αν δε, σου στείλει και μήνυμα μετά μιλάμε για σίγουρο θρίαμβο!

Στον κόσμο του διαδικτύου, δε χρειάζεται να γνωρίζεις από κοντά κάποιον για να συνάψεις μαζί του μια υποτυπώδη σχέση. Λίγα μηνύματα, ίσως και κάποιες βιντεοκλήσεις στο τσακίρ κέφι, αρκούν για να γνωρίσουν δύο ανθρώπους σε βαθμό που θα τους καταστήσουν έτοιμους να κρίνουν αν θα επεδίωκαν να δώσουν μια ευκαιρία ο ένας στον άλλο για κάτι παραπάνω από μια απλή διαδικτυακή επαφή. Έναν καφέ ίσως; Ένα ραντεβού; Μια βόλτα στη θάλασσα ή στα μπαράκια της περιοχής; Ποιος να το φανταζόταν πως όλα αυτά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από ένα like!

Μα βέβαια, για να πάρουμε μισό λεπτό. Μη μου πεις πως δεν έχεις καταλάβει σε ποια εφαρμογή αναφέρομαι τόση ώρα. Μη μου πεις πως δε γνωρίζεις καλά, από προσωπική σου ίσως ακόμα εμπειρία, ποια εφαρμογή είναι αυτή που μπορεί να σου υποσχεθεί νέες γνωριμίες αποκλειστικά βάσει των φωτογραφιών που ανεβάζεις σε αυτήν και των πραγμάτων που δηλώνεις για τον εαυτό σου.

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα να μιλάω για οποιαδήποτε εφαρμογή αυτή τη στιγμή. Είτε για κάποια από τις συνηθισμένες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, είτε για κάποια από τις αρκετά δημοφιλείς στις μέρες μας εφαρμογές γνωριμιών (dating apps). Αν ξαναδιαβάσεις το κείμενο ως εδώ είναι βέβαιο πως δε θα βρεις τίποτα που να σου αποκλείει κάποιο από τα δύο ενδεχόμενα.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι πώς συνέβη μόλις αυτό το ειρωνικό μπέρδεμα, επίτρεψέ μου να σου θυμίσω πως ο σύγχρονος κόσμος ξέρει να κρύβεται καλά πίσω από τις οθόνες, που μοιάζουν να διαφεντεύουν τη ζωή του. Εκεί κρύβει τα πάθη του, τους πόθους του, τα κίνητρά του.

Σε μια εφαρμογή όπως το instagram και το facebook, λίγοι είναι οι τολμηροί που ακολουθούν κάποιου είδους διακριτική -ή μη- πεσιματική, αποκαλύπτοντας πως τρέφουν ένα οποιοδήποτε ερωτικό ενδιαφέρον προς κάποιο άτομο που συνάντησαν τυχαία αλωνίζοντας τον κυβερνοχώρο. Ακόμα κι αν τολμήσει κάποιος να αποκαλύψει ωμά και ντόμπρα τις προθέσεις του αυτές, είναι πολύ πιθανό να μπλοκαριστεί, να χλευαστεί ή να χάσει μέχρι και την τελευταία ελπίδα του στην κατάσταση που πίστευε ότι φτιάχνει. Γιατί σε αυτές τις εφαρμογές, οι πόθοι είναι καλό να κρύβονται.

Σε ένα dating app όμως, ο σκοπός της δημιουργίας ενός λογαριασμού είναι ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή. Εκεί, όχι μόνο είσαι ελεύθερος να φλερτάρεις, αλλά αυτός είναι και ο σκοπός. Ξέρεις πως το κάθε like έχει άλλη βαρύτητα, μιας και υποδηλώνει καθαρά και ξάστερα πως κάποιος ενδιαφέρεται ερωτικά για σένα.

Κι αυτή είναι και η μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες εφαρμογών. Και στις δύο ανεβαίνουν φωτογραφίες με σκοπό να εντυπωσιάσουν. Επίσης και στις δύο υπάρχει το chat, στο οποίο ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Και στις δύο υπάρχει η δυνατότητα του like με μόνη διαφορά ότι στην πρώτη κατηγορία το like αφήνει πολλές -περιττές ίσως- αμφιβολίες, ενώ στη δεύτερη ξεδιαλύνει το τοπίο απόλυτα.

Ίσως λοιπόν είναι ασφαλές να πούμε πως τα social media δεν είναι παρά καλά καμουφλαρισμένα dating apps, που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε και να θαυμάζουμε τα άτομα που ακολουθούμε από μια ασφαλή απόσταση, χωρίς να προδίδουμε την αρέσκεια που τους τρέφουμε και χωρίς να προκαλούμε ή να προκαλούμαστε.

Ίσως απ’ την άλλη, να μπορούσαμε να πούμε πως και τα dating apps δεν είναι παρά άκρως ειλικρινή social media. Πλατφόρμες όπου οι μάσκες πέφτουν και οι άνθρωποι αφήνονται ελεύθεροι να ακολουθήσουν τα βασικότερα ένστικτά τους ή -για τους πιο ρομαντικούς- την καρδιά τους.

Μην ξεγελιέσαι όμως απ’ τα περιτυλίγματα που σου πλασάρουν. Όλοι μας κατά βάθος θέλουμε τον έρωτα, είτε δηλώνουμε πως τον ψάχνουμε είτε όχι. Κι αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δε θα ‘πρεπε ποτέ κανείς μας να ντραπεί, είναι η έκφρασή του. Στην τελική και χυλόπιτα να δώσουμε ή να φάμε, πρέπει να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο από το να ακούς ή να λες όμορφα λόγια σε κάποιον. Τόλμα το και δέξου το λοιπόν, κι ας μην έχει συνέχεια. Να θυμάσαι, ό ,τι ανεβαίνει στον κυβερνοχώρο δε σβήνεται ποτέ. Κυρίως επειδή πάντοτε θα υπάρχει στη μνήμη κάποιου από μας.

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη