Μία απ’ τις πιο μαγικές ιδιότητες της μουσικής είναι η επιρροή που ασκεί στον άνθρωπο. Ένα τραγούδι, μια μελωδία, ένας ρυθμός, μπορεί να αγγίξει το μυαλό, την ψυχή μας και το σώμα μας ολόκληρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνουμε τους εαυτούς μας να συνδυάζουν μουσικά κομμάτια με καταστάσεις, στιγμές και πρόσωπα, δίνοντάς τους το προνόμιο να γραφτούν με ανεξίτηλο χρώμα στους τοίχους της μνήμης μας.

Μεγαλώνοντας, ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει το γούστο του γύρω απ’ την τέχνη αυτή, επιλέγοντας τα ακούσματα που τον εκφράζουν περισσότερο. Είτε επικεντρώνει την προσοχή του σε ένα συγκεκριμένο είδος είτε σε πολλά, καθώς τα χρόνια περνάνε, τα γούστα του –αναπόφευκτα– αλλάζουν κι εξελίσσονται μαζί με τον χαρακτήρα και τη διάθεσή του.

Η τεχνολογία έχει δώσει στον σύγχρονο άνθρωπο τη δυνατότητα να ‘ρχεται σε επαφή με μία τεράστια ποικιλία επιλογών, να ανακαλύπτει μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου και να ακολουθεί πολιτισμούς που παλιότερα δεν μπορούσε να γνωρίσει. Πέρα απ’ την προσωπική αναζήτησή μας, όμως, η μουσική έχει την ικανότητα να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να τους δένει.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έγκειται στη μαγεία που περιβάλλει κάθε τέχνη αλλά κυρίως τη μουσική. Αυτή αποτελεί ένα ανώτερο μέσο επικοινωνίας, μέσα απ’ το οποίο έρχονται σε επαφή οι πιο απόκρυφες γωνιές της ψυχής των ανθρώπων. Κάθε τραγούδι που ακούς εκούσια πάνω από μία φορά, κάθε τραγούδι που νιώθεις την ανάγκη να μοιραστείς με τους φίλους σου, έχει κάτι που μιλάει σε ‘σένα τον ίδιο. Καθώς μοιράζεσαι την αγάπη σου για αυτό, αποκαλύπτεις στους γύρω σου κι εκείνο το κομμάτι σου που ίσως να μην έβλεπαν ποτέ μέσα απ’ τα λόγια.

Το νόμισμα αυτό, όμως, έχει και μια άλλη πλευρά. Τι γίνεται όταν βρίσκεσαι στη μεριά που δέχεται το νέο μουσικό στοιχείο; Τι γίνεται όταν κάποιος άλλος σου γνωρίζει έναν νέο ήχο, που δεν είχες ανακαλύψει ακόμα μόνος σου, όταν σου συστήνει τα ακούσματά του και σε κάνει μέρος ενός νέου κόσμου;

Η μία περίπτωση είναι να το ακούσεις, να σου αρέσει λίγο, αλλά να μην τρελαθείς. Ίσως αυτό το είδος να μην είναι του στιλ σου, να μη σου κουμπώνει τόσο όσο θα ήθελες για να το κάνεις και δικό σου. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην ταιριάζει το γούστο σου με εκείνο όλων των γύρω σου, κι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ταιριάζεις και με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου.

Απ’ την άλλη, όμως, υπάρχει κι η πιθανότητα αυτό που θα γνωρίσεις να σε μαγέψει. Είναι εκείνη η στιγμή που γυρνάς στο σπίτι και βάζεις το ίδιο τραγούδι να παίζει ξανά και ξανά μέχρι να μην το αντέχεις πια. Το ακούς για μέρες, για βδομάδες ίσως, και τελικά καταλαβαίνεις ότι εκεί που βρέθηκε αυτό, υπάρχουν κι εκατοντάδες άλλα που σου αρέσουν εξίσου πολύ. Μόλις βρήκες το κλειδί που άνοιγε την πόρτα ενός καινούριου κόσμου, που σου ταιριάζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον είχες γνωρίσει μέχρι σήμερα. Ξαφνικά, ολόκληρο το «είναι» σου χορεύει και δεν ξέρεις πώς να ευχαριστήσεις τον άνθρωπο που σε μύησε σε αυτήν την ξεχωριστή, άλλη, διάσταση της πραγματικότητας που ζούσες.

Αν θες μία συμβουλή, αυτόν τον άνθρωπο που σου μίλησε με νότες, κράτησέ τον όσο πιο κοντά σου γίνεται. Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων των οποίων οι ψυχές μιλάνε περισσότερο απ’ τα στόματά τους. Αν βρήκες κάποιον που να καταλαβαίνει τον πόνο σου, τις σκέψεις σου και τα μυστικά σου και να σε βοηθάει να τα εκφράσεις μέσω της μουσικής, είσαι πολύ τυχερός. Με κάθε τραγούδι που σου μαθαίνει, είναι σαν να σε πηγαίνει σε ένα αυθόρμητο ταξίδι στο άγνωστο, σε εκείνο το άγνωστο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο μέσα σου και, τελικά, θα γίνει δικό σου.

Μπορείς να καταλάβεις πολλά απ’ το είδος της μουσικής που αρέσει στον κάθε άνθρωπο. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός κι, ευτυχώς, υπάρχουν άπειρα τραγούδια που θα μπορούσαν να επιλεχθούν για να τον αντιπροσωπεύουν. Οι φίλοι που θα κάνεις μέσω της μουσικής, όμως, είναι αυτοί που, κατά τη γνώμη μου, σου ταιριάζουν περισσότερο. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θα σε καταλάβουν ό,τι κι αν περνάς, που θα αράξουν μαζί σου σε έναν καναπέ για ώρες, ακούγοντας άλμπουμ καλλιτεχνών που κάποτε περνούσαν και ένιωθαν τα ίδια με ‘σένα. Και κάπως έτσι, νέοι ορίζοντες θα ανοιχτούν μπροστά σου, αφού θα ‘χεις κατορθώσει να βρεις συνοδοιπόρους και στηρίγματα που άλλοτε δεν είχες.

Και μην ξεχνάς ότι η ευτυχία βρίσκεται ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα. Σε μία παραλία, σε ένα χαμόγελο, σε ένα πεντάγραμμο κι ένα ζευγάρι ηχεία.

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη