«Σχεδόν Σχέσεις: Μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει!» Νέο βιβλίο, ανακάλυψέ το εδώ!

pillow25512

Αγάπη. Το πιο βαθύ και ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να νιώσει κάποιος. Το συναίσθημα εκείνο που δεν μπορείς να δώσεις κάποιον ορισμό όσο κι αν ψάξεις. Κι αν ρωτήσεις τι είναι η αγάπη, όσες φορές, όσους ανθρώπους κι αν ρωτήσεις καμία απάντηση δε θα είναι ίδια με την άλλη. Γιατί την αγάπη δεν μπορεί κανένας να την προσδιορίσει. Την αγάπη δεν την εξηγείς. Την βιώνεις. Κι ανάλογα με το πώς τη βιώνεις, την εκφράζεις.

Αυτός που αγαπάς είναι μοναδικός για σένα. Έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου και θέλεις να το εκφράσεις. Θέλεις να του δείξεις πόσο ξεχωριστός είναι στα μάτια τα δικά σου. Ψάχνεις τρόπους όχι μόνο για να το εκφράσεις, αλλά και για να τον πείσεις. Γεννιέται τότε μέσα σου ένας μικρός ποιητής. Λόγια γλυκά και τρυφερά, βγαλμένα μέσα από την καρδιά σου. Κάνεις κομπλιμέντα. Εξυμνείς τα μάτια που ‘ναι τα πιο όμορφα που έχεις δει ποτέ σου και όλα εκείνα που λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να βρεις το θάρρος και να το πεις εν ψυχρώ. Ακριβώς όπως το νιώθεις. Τόσο καιρό που το κρατάς μέσα σου σε πνίγει. Σ’ αγαπώ. Δυο μικρές λέξεις που μέσα τους όμως εμπεριέχουν όλα τα αισθήματα του κόσμου. Τη χαρά που νιώθεις όταν είσαι με αυτόν τον άνθρωπο, την ευγνωμοσύνη γιατί υπάρχει στη ζωή σου, την ανησυχία που πολλές φορές σε κατατρώει γιατί επιθυμείς να είναι καλά. Ταυτόχρονα όμως οι δυο μικρές αυτές λέξεις προκαλούν κι έναν φόβο. Και μια αμφιβολία. Φόβο, γιατί είναι τρομακτικό για τον αποδέκτη του να διαχειριστεί την ομολογία των συναισθημάτων σου. Αμφιβολία διότι προφανώς και είναι δύσκολο να το πιστέψει. Όσο κι αν τον κολακεύει. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η έννοια του σ’ αγαπώ έχει εκπέσει. Πλέον λέγεται τόσο εύκολα που πολλές φορές δεν το πιστεύει ούτε αυτός που το ξεστομίζει και ακόμη περισσότερες αυτός που το ακούει.

Έχουν, λοιπόν, ουσία τα λόγια αν δεν μπορείς να τα αποδείξεις; Αν δεν δείξεις έμπρακτα την αγάπη σου; Κι αν έχουν χωρίς αποδείξεις, χωρίς πράξεις, κάπου στην πορεία θα χάσουν το νόημά τους. Δείξε με πράξεις τι νιώθεις, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Δεν είναι δύσκολο. Ένα φιλί το πρωί όταν ξυπνάτε. Το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Ετοίμασε ένα δείπνο και στρώσε το τραπέζι. Να βρει έτοιμο ζεστό φαγητό γυρνώντας κουρασμένος από τη δουλειά του. Φρόντισε να υπάρχει ζεστό νερό, ώστε να κάνει ένα χαλαρωτικό ντουζάκι. Κάνε του ένα μικρό δωράκι. Μικρό αλλά συμβολικό. Από καρδιάς δοσμένο. Έτσι χωρίς λόγο. Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις τα γενέθλια ή την ονομαστική εορτή για να κάνεις κάτι τέτοιο. Για να ζωγραφίσεις ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του. Άλλωστε όταν αγαπάς κάθε μέρα είναι γιορτή. Απλά πράγματα. Καθημερινά. Όχι. Δε δείχνεις καμία δουλοπρέπεια. Κανείς δε θα σε πει ανασφαλή και εξαρτημένο. Αντιθέτως. Το μόνο που δείχνεις είναι η αγάπη που τρέφεις για τον άνθρωπο αυτόν. Και αυτό είναι που μετράει. Να δείχνεις την αγάπη και το ενδιαφέρον σου έμπρακτα. Γιατί τα λόγια είναι όμορφα, σίγουρα. Σε ποιον δεν αρέσει να ακούει γλυκόλογα και κομπλιμέντα; Η ουσία όμως είναι στις πράξεις. Τα λόγια εύκολα μπορούν να αμφισβητηθούν. Οι πράξεις όμως ποτέ.

Αγάπη. Πόσο πολύπλοκα εύκολο είναι τελικά αυτό το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς συγκεκριμένους κανόνες. Παίξε το, λοιπόν, ελεύθερα. Εκφράσου με λόγια, αλλά μην ξεχνάς να το δείχνεις και με πράξεις. Και να θυμάσαι. Αν κερδίσεις, θα κερδίσετε και οι δυο. Αν χάσεις,  νικητής πάλι θα είσαι εσύ. Γιατί ήσουν ο εαυτός σου. Και στην τελική, αυτό είναι που μετράει.

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα