«Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε», είπε ο Κύριος. Απαραίτητη προϋπόθεση αυτού, ο γάμος. O γάμος; Κι εσύ ίσως να είσαι ένας από αυτούς που παράκουσε την εντολή αυτή. Ειδικά αν έχεις περάσει τα πρώτα άντα, τότε από κάποιους κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, θεωρείσαι ανολοκλήρωτος. Σχεδόν αποτυχημένος. Βλέπεις, στην κοινωνία μας, όσο κι αν αυτή έχει εξελιχθεί, εξακολουθεί να επικρατεί η πεποίθηση πως ο προορισμός του ανθρώπου είναι ο γάμος και κατ’ επέκταση η διαιώνιση του είδους.

Καλώς ή κακώς, λοιπόν, υπάρχουν κι εκείνοι που παρόλο που έχουν κλείσει την τρίτη (ακόμη χειρότερα ενίοτε και την τέταρτη) δεκαετία της ζωής τους κι ακόμα δεν έχουν παντρευτεί. Και ο υπόλοιπος κόσμος παντρεύεται. Αν ανήκεις στην κατηγορία των πρώτων, σίγουρα κάποια στιγμή, έστω και μια φορά στη ζωή σου θα σ’ έχουν κάνει να νιώσεις πως κάτι σου έχει ξεφύγει. Πως κάτι δεν έχεις κάνει σωστά. Κι όλο και κάποιος θα σε κοιτάξει περίεργα σαν να είσαι άρρωστος, όλο και κάποιος θα σχολιάσει την προσωπική σου κατάσταση και συνήθως όχι καλοπροαίρετα. Το χειρότερο είναι πως τις περισσότερες φορές αυτός ο κάποιος θα ανήκει στο στενό οικογενειακό σου περιβάλλον.

Τα σχόλια κατά κύριο λόγο γίνονται πίσω από την πλάτη σου. Μη σε πληγώσουν κιόλας. Ωστόσο το κουτσομπολιό καλά κρατεί. «Δεν παντρεύτηκε ακόμη ο Χάρης; Μα καλά, τι περιμένει; Η Περσεφόνη; Ακόμη ανύπαντρη είναι; Έχει φτάσει πόσο χρονών;» Να τος λοιπόν μαγκούφης ο Χάρης, να γεροντοκόρη και η Περσεφόνη να κοσμούν το περίφημο εκείνο ράφι που τοποθετούνται όσοι δεν έχουν παντρευτεί. Κι αν τύχει να σε πετύχουν καλεσμένο σε κάποιο γάμο, τότε η επίθεση γίνεται κατά μέτωπο. Ειδικά δε, εάν οι νεόνυμφοι είναι νεαρότεροι από εσένα. Πρέπει ν’ αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Θα κάνουν και κάνα δυο παιδιά. Ενώ εσύ; Ως πότε θα είσαι κούτσουρο; Άντε και στα δικά σου. Και η φράση αυτή ακούγεται πιο πολύ σαν διαταγή παρά σαν ευχή.

Τότε είναι που θα εμφανιστούν και οι διάφοροι σωτήρες σου με τη μορφή του προξενητή. Είναι γνωστή άλλωστε εκείνη η κλίση ορισμένων ανθρώπων να αναμειγνύονται στις ζωές των άλλων. Γίνεσαι κι εσύ αποδέκτης προτάσεων μιας καλής τύχης. Εκείνου του καλού παλικαριού με την καλή δουλειά που ψάχνει να βρει τη συμβία του ή εκείνης της όμορφης κοπέλας που δε βρήκε ακόμη τον άντρα της ζωής της- και σημειωτέον έχει και δικό της σπίτι. Και πραγματικά δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς όλο αυτό. Να εξοργιστείς επειδή σε θεωρούν ανίκανο να βρεις από μόνος σου το σύντροφό σου, σαν να θέλεις αλλά να μην μπορείς; Μήπως να χαμογελάσεις διασκεδάζοντας μ’ όλο αυτό το σχέδιο, λες και ζεις σε κάποιο προηγούμενο αιώνα; Η περίπτωση του να μην είσαι έτοιμος να δεσμευτείς ή απλώς να μη γουστάρεις, δεν παίζει με τίποτα.

Παντρεύτηκες; Όχι ακόμη; Καλά, πόσο χρονών είσαι; Τι περιμένεις; Στο ράφι θα μείνεις κι εσύ. Αν είσαι κι εσύ ανύπαντρος, είτε γιατί δεν έλαχε ακόμα είτε εκ πεποιθήσεως και βομβαρδίζεσαι από περί γάμου προτροπές, μη μου χαλιέσαι. Ασ’ τους να λένε. Κι όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό, όσο κι αν πρέπει να εξηγούμε τ’ αυτονόητα κάποιες φορές, είναι αλήθεια πως ένας γάμος δεν αποτελεί την ολοκλήρωση. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να υπαγορεύει πως πρέπει να παντρευτείς. Κι αν κάποιοι επιμένουν να σε παντρέψουν, ε, τυχερά είναι αυτά. Άντε και στα δικά μας!

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου