Τα φοιτητικά χρόνια λέγεται πως είναι τα ομορφότερα στη ζωή ενός ανθρώπου. Ως φοιτητές οι περισσότεροι ζούμε μια ζωή άκρων, όμορφη και πάνω απ’ όλα ξέγνοιαστη. Οι περισσότεροι μήνες είναι αφιερωμένοι σε ξενύχτια, συνεχή διασκέδαση, φίλους, χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση, ιδίως αν σπουδάζουμε μακριά απ’ το πατρικό μας. Έρχεται όμως η στιγμή που βλέπεις να αναρτάται εκείνο το πονεμένο «πρόγραμμα εξεταστικής» κι αντιλαμβάνεσαι πως πιθανόν κάτι δεν έκανες καλά, κάτι είχες ξεχάσει!

Στη θέα του, αρχίζει να μας λούζει κρύος ιδρώτας, διότι αρχίζουμε ν’ αναλογιζόμαστε τον όγκο της ύλης που έχουμε μπροστά μας, ενώ εμείς μέχρι χθες είχαμε ξεχάσει τον ρόλο μας! Ως γνωστόν όμως, φοιτητές είμαστε και λατρεύουμε να ενεργούμε τελευταία στιγμή, αλλιώς δεν έχει πλάκα! Έτσι λοιπόν, έστω και τελευταία στιγμή, υπάρχουν λύσεις για να πιάσουμε το πεντάρι στην εξεταστική μπας και κάνουμε καλοκαίρι φέτος.

 

1. Απαλλάξου από το μαγείρεμα

Αρχικά, πριν μιλήσουμε για το διάβασμα, κάτι πρακτικό κι ιδιαίτερα βοηθητικό για τους φοιτητές είναι να γλιτώσουν χρόνο, εάν υπάρχει η δυνατότητα, από καθημερινές φοιτητικές αγγαρείες όπως το μαγείρεμα. Οκ, δεν είναι ανάγκη να καθαρίσεις το σπίτι σου κατά την εξεταστική περίοδο, αλλά αν δε μαγειρέψεις πώς θα ζήσεις; Πόσα λεφτά και στα delivery πια! Η μαμά με τα τάπερ, τα έτοιμα γεύματα στο σούπερ ή μαγείρεμα για δυο μέρες είναι καλές επιλογές για να γλιτώνεις χρόνο.

 

2. Κάνε επανάληψη τα βασικά

Τώρα, εάν ανήκουμε στους τυχερούς που κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν νωρίτερα τι εστί εξεταστική, τότε βρισκόμαστε σε προνομιακή θέση και μπορούμε να διαβάσουμε χαλαρά, χωρίς άγχος, με οργάνωση και θετικές σκέψεις για τα μαθήματα που μας αγχώνουν. Ωστόσο, όπως έλεγαν κι οι παλιοί «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Λίγες μέρες πριν την εξέταση του μαθήματος, κι όχι το ίδιο πρωί, μερικές ώρες ή λεπτά πριν, η σύντομη επανάληψη των βασικότερων σημείων θα μας βοηθήσει να τα πάμε περίφημα και χωρίς πίεση. Το μυστικό είναι να κρατήσεις τίτλους και βασικούς ορισμούς σε μια κόλλα Α4 την οποία θα μπορείς να συμβουλεύεσαι σε περίπτωση που νιώθεις ότι δες ένα φρεσκάρισμα. Όλα μαζεμένα, και νοικοκυρεμένα.

 

 

3. Πάνε στις τελευταίες διαλέξεις

Επίσης, όσο δύσκολο κι αν είναι το πρωινό ξύπνημα δε θα πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μαθήματα, διότι εκτός απ’ την ύλη και τυχόν sos που επρόκειτο να δώσουν οι καθηγητές, συνήθως οι περισσότεροι κάνουν μια σούμα όλων των μαθημάτων του εξαμήνου, παρέχοντάς μας σημαντικές πληροφορίες και μάλιστα αρκετά μαζεμένες και συγκεκριμένες. Για τους ακουστικούς τύπους, τα τελευταία αυτά μαθήματα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και θα τους γλιτώσουν απ’ το περισσότερο διάβασμα.

 

4. Ζήτα σημειώσεις

Παράλληλα, ακόμη κι αν η ιδιοσυγκρασία μας δε μας βοηθά, θα πρέπει να γίνουμε πιο κοινωνικοί σε περίπτωση που θέλουμε να ζητήσουμε σημειώσεις από κάποιον συμφοιτητή μας. Με αυτή τη κίνηση είμαστε διπλά κερδισμένοι, διότι και θα λάβουμε συγκεντρωτικές σημειώσεις που θα μας καθοδηγήσουν στο διάβασμα, και ταυτόχρονα μπορεί να κερδίσουμε κι έναν φίλο ή έναν έρωτα.

 

5. Διάβασε περιλήψεις και τα sum up

Ένα ακόμη tip που ίσως είναι βοηθητικό αν ο χρόνος είναι πραγματικά πιεσμένος, είναι να διαβάσουμε απ’ όλο το κεφάλαιο ενός βιβλίου μόνο τη περίληψη ή την ανακεφαλαίωση αυτού. Σίγουρα, δε θα λάβουμε τις ίδιες γνώσεις, αλλά αν οι προσδοκίες μας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για το συγκεκριμένο μάθημα για τον χ-ψ προσωπικό μας λόγο, είναι μια αρκετά έξυπνη και βοηθητική λύση τελευταία στιγμής.

 

6. Διάλεξε τις μάχες σου

Εάν ο στόχος μας είναι η επιτυχία σε ένα μάθημα, κι όχι απλώς να το περάσουμε με όσο-όσο, τότε δε χάθηκε κι ο κόσμος να αφήσουμε είτε αυτό είτε κάποιο άλλο κατευθείαν για τον Σεπτέμβρη. Στην πρώτη περίπτωση το αφήνουμε συνειδητά για να μην το χαντακώσουμε, με σκοπό να προετοιμαστούμε κατάλληλα το καλοκαίρι, διότι τώρα ο χρόνος ξέφυγε. Στη δεύτερη περίπτωση αφήνουμε ένα άλλο μάθημα για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα γι’ αυτό που μας ενδιαφέρει ο καλό βαθμός, χωρίς πίεση! Κι οι δυο περιπτώσεις είναι εν δυνάμει βοηθητικές και καθόλου καταστροφικές.

 

7. Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι

Σαν καλοί φοιτητές έχουμε και κάλους φίλους που μπορούν να μας βοηθήσουν! Είναι αρκετά χρήσιμο να διοργανώνουμε φοιτητικά βράδια διαβάσματος με την παρέα μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε και τον εαυτό μας και την παρέα μας, διότι θα έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τις όποιες γνώσεις καταφέραμε να λάβουμε απ’ το εξάμηνο, να κάνουμε και να λύσουμε απορίες. Κι αν είσαι άνθρωπος που σου αρέσει να διαβάζεις με παρέα, ίσως βρεις κι ένα παραπάνω κίνητρο έτσι!

 

8. Ποιο είναι το κίνητρό σου;

Κίνητρα καλώς ή κακώς όλοι χρειαζόμαστε, και ως φοιτητές είναι άκρως βοηθητικό να θέτουμε κίνητρα στον εαυτό μας, με σκοπό να διαβάσουμε. Υπάρχουν άτομα που δυσκολεύονται να στρωθούν κι απλώς να διαβάσουν ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτό υπάρχουν τα κίνητρα. Εάν δυσκολευόμαστε τόσο, μπορούμε να γράψουμε σ’ ένα χαρτάκι πως θα πάμε στην παρέα μας το βράδυ μόνο αν καταφέρουμε να διαβάσουμε το πρώτο κεφάλαιο, παραδείγματος χάριν. Είναι δύσκολο και χρειάζεται αυτοπειθαρχία, αλλά έχουμε μάθει να επιβιώνουμε μόνοι μας, εκεί θα κολλήσουμε;

 

9. Άσε κάτω τα σόσιαλ

Ακόμη, είναι γνωστό πως τα social media και το ατέρμονο chatting είναι οι χειρότεροι σύμμαχοι. Όχι μόνο μας τρώνε πολύτιμο χρόνο, μα δε μας βοηθούν να συγκεντρωθούμε κιόλας όταν είναι κοντά μας κι ανοιχτά. Μια καλή ιδέα είναι να κλείσουμε τελείως το κινητό μας ή να το βάλουμε στη σίγαση και να το απομακρύνουμε απ’ τον χώρο που διαβάζουμε. Αξίζει να πιέσουμε τον εαυτό μας να κάνει υπομονή μακριά του, κι όταν συγκεντρωθούμε θα το ξεχάσουμε από μόνοι μας.

 

10. Λύσε τα θέματα που έπεσαν πέρυσι

Τέλος, εάν υπάρχει η δυνατότητα, μια καλή λύση είναι η μελέτη προηγουμένων θεμάτων εξεταστικής για τα μαθήματα που επρόκειτο να δώσουμε. Ακόμη κι εκείνοι που δυσκολεύονται να διαβάσουν ολόκληρα κατεβατά, η επίλυση παλαιοτέρων θεμάτων θα τους βοηθήσει να συγκρατήσουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το μάθημα, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν ώρες πάνω από ένα βιβλίο.

 

Θα βγει το πεντάρι, θέλει σύστημα και καλά σκονάκια κι όλα θα γίνουν.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Ρέκκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου