pillow234232342

Μέρες δύσκολες και παράξενες μας βρίσκουν για ακόμα μια φορά -ελπίζουμε υγιείς. Μέσα σε όλη τη συννεφιά και τα όσα μας ρίχνουν την ψυχολογία, συγκεντρώσαμε κάποια ευχάριστα νέα της εβδομάδας που πέρασε, με στόχο η Δευτέρα να ξεκινήσει λίγο πιο ελαφριά, μ’ ένα χαμόγελο, και με την ελπίδα πως κάποια πράγματα θα βελτιωθούν.

 

1. Εγκαινιάστηκε ο πρώτος Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας

Επιτέλους, κάνουμε ένα βήμα μπροστά, με τρόπο κάπως μη αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των στόχων του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των φύλων». Βασικοί πυλώνες είναι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και η συμμετοχή γυναικών σε διάφορες δραστηριότητες. Οι πρώτες εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, με τη γενική γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας Φύλων, Καλυψώ Γούλα, να δηλώνει πως τέτοιες δράσεις σίγουρα θα ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ζητήματα ισότητας. Εύγε!

 

2. Πέντε λεπτά τρέξιμο εγγυώνται επιπλέον χρόνια ζωής

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Iowa, πέντε λεπτά τρέξιμο την ημέρα μπορούν να προλάβουν τα καρδιοαγγειακά προβλήματα σε ενήλικες, ενώ βάσει ερευνών άνθρωποι που τρέχουν ζουν 3 χρόνια περισσότερο συγκριτικά με εκείνους που δεν αθλούνται. Το τρέξιμο μειώνει κατά 45% την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τι άλλο θες δηλαδή για να σηκωθείς μια ώρα αρχύτερα από τον καναπέ;

 

silhouette of three women running on grey concrete road

 

3. Συλλεκτική έκδοση του περιοδικού «Σχεδία» για τα 10 χρόνια κυκλοφορίας του

Το περιοδικό γιορτάζει τα 10 χρόνια του, με την κυκλοφορία επετειακής έκδοσης για όλους τους πιστούς αναγνώστες που συντροφεύει με τις ιστορίες του. Η «Σχεδία» αριθμεί πλέον 109 τεύχη και περισσότερες από 2.000.000 πωλήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Δικαίωση για όλους εκείνους τους πωλητές που υπομονετικά και με αξιοπρέπεια στέκονται στους δρόμους για εξασφαλίσουν το εισόδημά τους. Ίσως αυτή τη φορά να μην τους προσπεράσουμε τόσο γρήγορα στην πορεία μας.

 

4. Ελληνίδα σε σχολείο του Λονδίνου αναδείχθηκε «Παγκόσμια Δασκάλα»!

Η 39χρονη Άννα Ζαφειράκου, σε μια φτωχή γειτονιά του Λονδίνου, έμαθε στους μαθητές της να χαιρετούν σε 35 γλώσσες, στο πλαίσιο της ένωσης παιδιών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, κοινότητες και στρώματα. Διδάσκοντας σε ένα σχολείο που φοιτούν παιδιά χαμηλού βιοτικού επιπέδου, θέλησε να μάθει τους χαιρετισμούς και στις 35 γλώσσες που μιλούσαν οι μαθητές της, προκειμένου να κάνει και τους γονείς να αισθανθούν πιο κοντά στην κοινότητα του σχολείου. Η Άννα Ζαφειράκου τιμήθηκε με το Βραβείο «Παγκόσμιου Δασκάλου»  του ιδρύματος Varkey. Η ίδια δήλωσε: «Αν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και να εκτιμήσει το υπόβαθρό σας, τότε είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό». Αυτά συμβαίνουν όταν άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν, βρίσκονται στις κατάλληλες θέσεις.

 

love to learn pencil signage on wall near walking man

 

5. Τζέισον Άρντει: Ο νεότερος φοιτητής του Κέιμπριτζ

Ο Τζέισον είναι και επίσημα ο νεότερος φοιτητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ενώ μόλις στα 22 του χρόνια προετοιμάζεται για το διδακτορικό του στην κοινωνιολογία. Αν αναλογιστεί κανείς πως μέχρι τα 11 δεν ήταν σε θέση να μιλήσει και μέχρι τα 18 να γράψει, πρόκειται για μια περίπτωση αδιάκοπης προσπάθειας, επιμονής και θέλησης. Ο ίδιος δήλωσε πως η επιτυχία του ήρθε μετά από πολλές απορρίψεις σε όσες εργασίες κατέθετε, αλλά για αυτόν η αποτυχία αποτέλεσε διαδικασία μάθησης. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, τίποτα δεν τελειώνει με μια κλειστή πόρτα. Ιδού οι αποδείξεις.

 

6. Στη λίστα διάσημου οινοκριτικού 2 ελληνικά κρασιά κερδίζουν μια θέση

Δεν είναι μύθος πως τα ελληνικά προϊόντα δεν απογοητεύουν τους καταναλωτές τους, ενώ για άλλη μια φορά τα κρασιά μας έχουν την τιμητική τους. Συγκεκριμένα, οι Ρητινίτης Nobilis και το Young Vines Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα 2017 βρίσκονται ανάμεσα στις προτάσεις οινoκριτικού των New York Times. Ας τολμήσει κάποιος να υποτιμήσει ξανά την ρετσίνα, γατάκια.

 

person holding clear wine glass with red wine

 

7. Δανειστική βιβλιοθήκη κόμικς λειτουργεί στο 2ο Δημοτικό Ζωγράφου στην Αθήνα

Οι μαθητές του Ζωγράφου έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους με έναν ευχάριστο τρόπο, κατάλληλο για την ηλικία τους. Μικρά παιδάκια, με τη βοήθεια του σχολείου, μαθαίνουν βήμα-βήμα να αγαπούν το διάβασμα χωρίς να το θεωρούν βαρετό χόμπι, μέσα από κόμικς που δανείζονται. Κίνηση τεράστιας σημασίας για τη φιλαναγνωσία, ιδιαίτερα σε μέρες που οι γονείς ίσως να μη διαθέτουν χρόνο για τέτοιου είδους δραστηριότητες μέσα στην μέρα. Πολύ γλυκό και μακάρι να το δούμε και σε άλλα σχολεία.

 

8. Μαθήματα παραδίδονται σε γονείς για την πρόληψη της παχυσαρκίας 

Στην Αττική φαίνεται να έχει κηρυχθεί εκστρατεία κατά της νόσου, με πρωτοβουλία που έλαβαν 10 Κέντρα Υγείας. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται οικογένειες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και ενημερώνονται για τις μεθόδους αποφυγής εμφάνισης παχυσαρκίας. Μέχρι σήμερα, 484 γονείς έχουν βρεθεί σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με 244 από αυτούς να εμφανίζουν προδιαβήτη, και 85 σακχαρώδη διαβήτη. Εντυπωσιακά τα νούμερα και ακόμα πιο εντυπωσιακή η συμβολή της δράσης αυτής στην πρόληψη και την ενημέρωση, ώστε να πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.

 

red apple fruit beside green apple and yellow fruit on brown woven basket

 

9. Νέα θεραπεία αντιστρέφει την απώλεια ακοής

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας, Frequency Therapeutics, μετά από έρευνα, βρήκε έναν νέο τρόπο να αντιστρέφει την απώλεια ακοής μέσω των προγονικών κυττάρων. Σχεδιάστηκε μια θεραπεία και εφαρμόστηκε σε 200 ασθενείς, σημειώνοντας τρομερά ποσοστά επιτυχίας σε πρώτη φάση. Η βελτίωση ήταν εμφανής στην αντίληψη της ομιλίας -που ήταν και το βασικό ζητούμενο- με μια μονάχα ένεση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην επιστήμη, το οποίο αν ευδοκιμήσει, θα απαλλάξει πολλούς ανθρώπους από τη δυσχέρεια στην επικοινωνία και την ακουστική αντίληψη.

 

10. Ο μεγαλύτερος μαραθώνιος χορού συγκεντρώνει 15 εκατομμύρια δολάρια για τον παιδικό καρκίνο

Πραγματικά συγκινητικές εικόνες, άξιες λόγου και σχολιασμού. Φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Penn State, κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 15 εκατομμυρίων, μέσα σε 46 ώρες, κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου που δεν επέτρεπε ύπνο ή κάθισμα. Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν στο Four Diamonds, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος θα καλύψει πλήρως τα έξοδα ιατρικής φύσεως όλων των παιδιών με καρκίνο. Στον μαραθώνιο συμμετείχαν περισσότεροι από 70ο χορευτές και 16.οοο εθελοντές φοιτητές. Όλοι αυτοί, το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, έδωσαν ένα τεράστιο μάθημα αγάπης και αλληλεγγύης, χορεύοντας για τον ομορφότερο σκοπό. Έτσι απλά, δίνουμε ζωή, δίνουμε χαρά. Το παν είναι να μη μένουμε ακίνητοι -μεταφορικά και κυριολεκτικά.

 

group of people dancing

 

Αυτά ήταν τα καλά νέα για την εβδομάδα που μας πέρασε. Ελπίζουμε να δώσουν κίνητρο, λίγη θετική ενέργεια και πίστη για όσα έρχονται. Όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, όσα κι αν είναι τα βάρη, να κοιτάτε προς το φως. Να προσέχετε τους εαυτούς σας και όσους αγαπάτε. Καλή εβδομάδα, αστέρια.

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.