Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Εάν δεν πανηγυρίσεις για τη φιλία για τι μένει να πανηγυρίσεις;

Σίγουρα αυτή θα ήταν μια από τις σκέψεις του Κέβιν Σίνφιλντ όταν σήκωσε τον φίλο του Ρομπ Μπάροου από το αμαξίδιο (παίχτης του ράγκμπι ο οποίος πάσχει από νόσο κινητικών νευρώνων) για να τερματήσουν αγκαλιά τον μαραθώνιο, που διοργανωνόταν προς τιμήν του. Γιατί όπως λέει και το Fast and Furious, οι φίλοι είναι οικογένεια μας.

 

2. Μιας και μιλάμε για ανθρωπιά, ας μιλήσουμε λίγο για τον δάσκαλο Δημήτρη Νικολαΐδη

O Κ. Νικολαΐδης κάθε μέρα παίρνει ένα μικρό πλοιαράκι από την Κάλυμνο για να πάει να κάνει μάθημα στον μοναδικό μαθητή του σχολείου τον Σάββα. Ακολουθεί κανονικά το σχολικό πρόγραμμα ακόμα και για ένα παιδί μονάχα κάνοντας τη διαδρομή με όποιες καιρικές συνθήκες υπάρξουν. Εμείς πάντως στηρίζουμε αυτό το αξεπέραστο ντουέτο και τους θαυμάζουμε και τους δύο.

 

3.  12 ελληνικά πανεπιστήμια και δύο κυπριακά βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου

Μιας και καμωνόμαστε για την εκπαίδευση ας πούμε και για το πόσο καλά είναι τα πανεπιστήμια μας (όχι εξωτερικά) στην ποιότητα των σπουδών τους. 12 ελληνικά πανεπιστήμια και δύο κυπριακά βρίσκονται στη λίστα (2.000 συνολικά) με τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου. Σε αυτό δίνουμε και στις δύο χώρες, 12 πόντους από εμάς για εκείνα.

 

4. Αργυρό μετάλλιο στην 40ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα για τον Παναγιώτη Λιάμπα

Τελευταία αλλά καθόλου ασήμαντη δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε την είδηση του μαθητή της τρίτης λυκείου Παναγιώτη Λιάμπα όπου όχι μόνο έχει διαπρέψει στα μαθηματικά (κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην 40ή Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα) αλλά έχει γίνει ήδη δεκτός στο Cambridge. Το μέλλον διαγράφεται σπουδαίο και λαμπρό, οπότε δε μένει να πούμε τίποτα παραπάνω πέρα από «συγχαρητήρια και να στοχεύει πάντα στα αστέρια (έχουμε πληροφορίες πως του αρέσει πολύ η αστρονομία)».

 

5. Στη δεύτερη θέση η χώρα μας με 617 βραβευμένες παραλίες

Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και μια διεθνή διάκριση για την Ελλάδα για ακόμα μια φορά μας περίμενε. Στη δεύτερη θέση η χώρα μας με 617 βραβευμένες παραλίες κατέκτησαν το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία». Εάν λέγαμε πως δεν το περιμέναμε θα λέγαμε ψέματα αλλά πιστεύουμε πως εάν ήταν και λίγο πιο καθαρές θα μπορούσαμε να πάρουμε και την πρώτη θέση.

 

6. Ακόμα και στην Αυστρία ξέρουν πως σαν τη Χαλκιδική δεν έχει

Δε μας κάνει εντύπωση πως οι Αυστριακοί επέλεξαν την Ελλάδα ως νούμερο 1 προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές τους κυρίως στις ακτές της Χαλκιδικής και της Πιερίας αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί είναι γνωστό πως σαν τη Χαλκιδική δεν έχει, ακόμα και στο εξωτερικό.

 

7. Ανακύκλωση ανεμογεννητριών

Ξέρετε πως το μελλοντικό σας γραφείο μπορεί να είναι φτιαγμένο από μια παλιά ανεμογεννήτρια; Κι όμως, οι επιστήμονες θεωρούν πως εφόσον η «ζωή» των γεννητριών από το 1990 έφτασε στο τέλος της ήρθε η ώρα να επαναχρησιμοποιηθούν με κάποιο τρόπο. Από παιδικές χαρές και πάρκα μέχρι και έπιπλα σπιτιού, η «ανακύκλωση» (μέχρι και ανεμογεννητριών) έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας που πλέον όποιος δε δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα πράγματα, είναι εκτός μόδας. Κι αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε τη μόδα.

 

8. Δωρεάν κι ανώνυμα τεστ για σεξουαλικά νοσήματα

Επιτελούς οδεύουμε λίγο πιο κοντά στην αποποινικοποίηση του στίγματος του να έχει κάποιος σεξουαλικό νόσημα. Το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών θα διενεργεί εντελώς δωρεάν, ανώνυμους και εμπιστευτικούς ελέγχους με τη μέθοδο της δοκιμασίας της ταχείας ανίχνευσης (rapid test), χωρίς ραντεβού, για HIV/AIDS, σύφιλη και άλλα νοσήματα. Γιατί είναι κρίμα λόγω της κοινωνικής κατακραυγής να μην ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στο σώμα μας.

 

9. Η Δράμα πάει στις Κάννες

Αφού πέρασε το ΜΕΤ Gala σειρά έχουν οι υπέλαμπρες Κάννες και πέρα από τον σχολιασμό στον ρουχισμό που θα κάνουμε (σαν να ήμασταν στο my style rocks) έχουμε να πούμε πως για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Δράμας θα βρίσκεται επισήμως στο φεστιβάλ κινηματογράφου, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οπότε τώρα το μόνο που μας μένει εφόσον έχουν ανοίξει οι πόρτες προς στη διεθνή αναγνώριση, πρέπει να αποφασίσουμε τι θα φορέσουμε στο κόκκινο χαλί.

 

10. Ομάδα αστρονόμων κατάφερε να εντοπίσει τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Ξέρουμε πως σας αρέσει το διάστημα, όπως και εμάς. Οι εικόνες που παρουσιάζει η NASA απλά μας κάνουν να θέλουμε να κλείσουμε εισιτήριο για τη σελήνη. Ομάδα αστρονόμων κατάφερε να εντοπίσει τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Το γεγονός AT2021lwx όπως ονομάστηκε, είναι πάνω από 10 φορές πιο φωτεινό από οποιοδήποτε άλλο σουπερνόβα έχει καταγραφεί. Μπορεί για εμάς να φαίνεται πως πάρα πολλά χρώματα ενώνονται σε ένα αχανές πλάνο αλλά σκεφτείτε τι σημαίνουν όλα αυτά για τη δημιουργία του κόσμου. Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο να εξηγήσουμε και να μάθουμε αναλυτικότερα τη γέννηση της Γης.

 

Έρχεται το καλοκαίρι, χαμογελάστε λίγο παραπάνω, βγείτε στον ήλιο (πάντα με αντηλιακό) και κάντε μια βουτιά. Έρχονται οι μέρες του φωτός!

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου