Άλλη μια βδομάδα μας αφήνει, και έχουμε ξανά το ίδιο βάρος για τη Δευτέρα που έρχεται κατά πάνω μας. Κλασικό το πρόβλημα, ακόμα πιο κλασική η γκρίνια. Όμως ποιοι είμαστε εμείς να σε αφήσουμε με το παράπονο, με την ξινίλα διάχυτη στο πρόσωπο; Είμαστε εδώ με τα καλά νέα την εβδομάδας, στο τυπικό μας ραντεβού υπενθύμισης πως τίποτα δεν είναι τόσο μαύρο όσο φαίνεται. Βαθιά ανάσα, καφές στο χέρι, και ξεκινάμε.

 

1. Ελληνικά νησιά που θεωρούνται outsiders βρίσκονται στην κορυφή καλοκαιρινών προορισμών

MUNICIPALITY OF LIPSI - ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΨΩΝ

Πηγή: ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΨΩΝ

Γνωρίζαμε ήδη πως τα νησιά μας απολαμβάνουν παγκόσμια λατρεία και προτίμηση. Αυτό που δε γνωρίζαμε όμως είναι πως επιτέλους χαίρουν εκτίμησης και λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί, οι οποίοι όμως σε καμία περίπτωση δεν έχουν να ζηλέψουν σε ομορφιά και ξεχωριστά τοπία της υπόλοιπης Ελλάδας. Την τιμητική τους φέτος, σύμφωνα με το European Best Destinations 2024, έχουν οι Λειψοί, η Κάρπαθος και η Θάσος. Το κάθε νησί σε ξεχωριστές λίστες αναφέρεται συγκεκριμένα για τις παραλίες, την ηρεμία που προσφέρεται στον ταξιδιώτη, και την ομορφιά που δύναται να απολαύσει σε μέρη που θυμίζουν card postal. Σιγά- σιγά να κάνουμε πλάνα για καλοκαιράκι, τι λέτε;

 

2. Πρωτοποριακή πατέντα δίνει λύσεις στην ανακύκλωση ρούχων

Clothes may be easier to recycle, thanks to U-M-developed tech that can encode information in fabric

Πηγή: secondwavemedia.com

Η ανακύκλωση των ρούχων, η οποία ετησίως ανέρχεται στους 92 εκατομμύρια τόνους, κωλύεται όπως μαθαίνουμε στο ζήτημα της ετικέτας. Οι ελλιπείς πληροφορίες για είδος του ρούχου, εμποδίζουν τη διαδικασία, με ένα ποσοστό 15% να μην μπορεί τελικά να ανακυκλωθεί. Τη λύση έδωσε η πανεπιστημιακή ομάδα φοιτητών στο Μίσιγκαν, με την κατασκευή ετικέτας από φωτόνιο, η οποία θα είναι ενσωματωμένη πάνω στο ρούχο, βοηθώντας καλύτερα στην ανάλυση των συστατικών του υφάσματος. Ο καθηγητής της ομάδας Max Shtein, δήλωσε πως οι ετικέτες προβλέπεται να είναι πιο εξελιγμένες, χάρη στις φωτονικές ίνες. Και εμείς θα πούμε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό η επιστήμη να μεριμνά για το περιβάλλον. Εύγε.

 

3. Το τηλεσκόπιο Webb έλυσε ένα κοσμικό μυστήριο 40 χρόνων

James Webb: Στην τελική του θέση το τηλεσκόπιο που θα κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ | in.gr

Πηγή: in.gr

Οι εξελίξεις στην αστροφυσική δε θα σταματήσουν ποτέ να εντυπωσιάζουν τον κοινό νου, που πασχίζει να κατανοήσει την αστερόσκονη από την οποία είμαστε φτιαγμένη. Αυτή τη φορά, τα νέα είναι και πάλι εκπληκτικά μιας και οι επιστήμονες, μελετώντας μια γιγαντιαία έκρηξη από τον υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα) 1987Α, ανακάλυψαν πως μετά τον εντυπωσιακό θάνατό του, δημιουργήθηκε ένας αστέρας νετρονίων. Κι αν δεν καταλαβαίνουμε και πολύ τι μπορεί να συμβαίνει αυτό, πρόκειται για την παρατήρηση ενός φαινομένου που δεν ξέραμε ότι μπορεί να συμβεί, πράγμα που ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση του σύμπαντος. Μέχρι τώρα, μετά τον θάνατο των αστεριών το πιο πιθανό σενάριο ήταν η δημιουργία μιας μαύρης τρύπας, όχι, όμως, πια, χάρη στο τηλεσκόπιο που κοίταξε πιο μακριά από κάθε άλλη φορά!

 

4. Ηλικιωμένοι με άνοια ζουν μαζί με μικρά παιδάκια, και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει

Belong Chester :

Πηγή: Housing care

Το Belong Chester στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μάλλον η πρώτη μονάδα φροντίδας όπου παιδιά και ηλικιωμένοι ζουν και μαθαίνουν μαζί. Εντυπωσιακό μεν, αποτελεσματικό δε. Κι αυτό γιατί οι ηλικιωμένοι μέσα από την αλληλεπίδραση τους με τα παιδάκια έρχονται σε επαφή με ερεθίσματα που εντείνουν την εγρήγορσή τους, την κοινωνική τους δραστηριότητα και τους προσφέρεται χαρά από απλά καθημερινά πράγματα. Ταυτόχρονα τα παιδάκια αναπτύσσουν την ενσυναίσθησή τους, αλλά και την προσαρμοστικότητά τους. Οι δραστηριότητες ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, και θα λέγαμε πως είναι από τις όμορφες ενέργειες που έχουμε δει στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Εξαιρετικό.

 

5. Γοριλάκι γεννιέται μέσω καισαρικής

Premature Baby Gorilla Delivered at Fort Worth Zoo in Emergency C-Section

Πηγή: People

Η εγκυμονούσα Sekani, που προετοιμαζόταν να γεννήσει γοριλάκι της, εμφάνισε συμπτώματα προεκλαμψίας, παρόμοια με αυτή που εμφανίζουν οι άνθρωποι. Η επιπλοκή αυτή ανάγκασε τους γιατρούς που τη φρόντιζαν εντός του ζωολογικού να προχωρήσουν σε καισαρική τομή, προκειμένου να σώσουν και τη μητέρα και το μωράκι της. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στο Texas, κάλεσαν μια ομάδα πέντε γυναικολόγων και μαιευτήρων, προκειμένου η διαδικασία να στεφθεί υπό επιτυχία, πράγμα το οποίο αποτέλεσε πρωτοτυπία για το ιστορικό γέννησης ενός γορίλα. Τι όμορφο θα πούμε κάπου εδώ!

 

6. Βρέθηκε μετά από 50 χρόνια το κλεμμένο μπάσο του Paul McCartney

Paul McCartney's Stolen Bass is Found and Returned to the Beatle after More than 50 Years

Πηγή: english.aawsat.com

Και μετά σου λένε πάψε να ελπίζεις! Αυτό ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του σταρ των Baeatles, Paul McCartney, ο οποίος έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια βρήκε ξανά το χαμένο του μπάσο, αφού είχε χαθεί το 1961. Το όργανο είχε κλαπεί από το πίσω μέρος ενός φορτηγού στο Λονδίνο, το οποίο ανήκε στον Ian Horne, πράγμα για το οποίο είχε δηλώσει πως κουβαλούσε τύψεις σε όλη του τη ζωή. Αφού οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν, επικοινώνησε κάποιος με την εταιρία που κατασκεύασε το όργανο, λέγοντας πως ο πατέρας του το είχε, και είχε πουληθεί σε κάποιον Ron Guest. Με τα πολλά και τα λίγα, από χέρι σε χέρι, το μπάσο τελικά επιστράφηκε στον αρχικό του κάτοχο. Κοίτα συμπτώσεις που έχει η ζωή.

 

7. Ξεπέρασαν τις 700.000 υπογραφές για το ψήφισμα των Τεμπών

Μαρία Καρυστιανού: Ξεπέρασε τις 700.000 υπογραφές η πρωτοβουλία για απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών - REPORTAZ NET

Πηγή: REPORTAZ NET

Δεν το λες ακριβώς καλό νέο, αφού μιλάμε για ένα δυστύχημα που θα θυμόμαστε για πάντα. Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός πως ο κόσμος κινητοποιήθηκε, πήρε τα πάνω του και συνέβαλε με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο που μπορούσε, μια υπογραφή, για να αρθεί η βουλευτική ασυλία. Ο στόχος ανανεώθηκε, και ανήλθε στο 1.000.000 υπογραφές. Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο δυνατοί είμαστε, και ο σκοπός είναι να βρεθεί δικαίωση για τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα, και εγκληματικά. Ας συνεχίσουμε έτσι.

 

8. Το πρώτο πάρκο σκύλων με αναλώσιμα υλικά είναι γεγονός

Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον δήμο Καλαμαριάς • Κανάλι Ένα 90.4

Πηγή: Κανάλι Ένα 90.4

Αυτή τη φορά, την αλλαγή έκανε ο δήμος Καλαμαριάς, με ένα πάρκο σκύλων έκτασης 50τμ. Το πάρκο περιλαμβάνει επτά κατασκευές και παιχνίδια ειδικά για σκύλους, τα οποία δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά. Η κατασκευή αυτή αποτελούσε χρόνια επιθυμία του δήμου, πράγμα το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα χαράς για τους ιδιοκτήτες τετράποδων φίλων. Με το καλό κι αλλού λοιπόν!

 

9. Στεφανιάδα, η νεότερη φυσική μας λίμνη

Στεφανιάδα: Ο κρυμμένος παράδεισος της νεότερης φυσικής λίμνης στην Ελλάδα | travel.gr

Πηγή: travel.gr

Η Στεφανιάδα βρίσκεται στην καρδιά του Αργιθεατικού, δημιουργήθηκε έπειτα από κατολίσθηση, στην πλαγιά Σταχειού. Παρόλο που θεωρείται μη παραγωγική, τα καταπράσινα νερά της αποτελούν στολίδι για την περιοχή της Καρδίτσας, ενώ παράλληλα αποκτήσαμε ένα ακόμη πανέμορφο φυσικό τοπίο από λάθος.

 

10. Ανάμεσα στις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου, και δύο ελληνικές

Φαλάσαρνα, Κίσσαμος, Χανιά - Παραλίες της Κρήτης :: Elizabeth Estate Agency

Πηγή: Elizabeth Estate Agency

Την τιμητική τους λαμβάνουν η παραλία Φαλάσαρνα στην Κρήτη, και ο Μύρτος στην Κεφαλονιά. Η λίστα που εξέδωσε το Tripadvisor, περιλαμβάνει παραλίες από όλο τον κόσμο με την Ιταλία και την Πορτογαλία να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά δε μένουμε ποτέ παραπονεμένοι, αφού τα τοπία μας πάντα ξεχωρίζουν και κατακτούν τον θαυμασμό όλων των επισκεπτών τους. Ελλαδίτσα όμορφη, και τώρα και για πάντα.

 

Αυτά ήταν για τούτη τη βδομάδα, όμορφα, πολύχρωμα, με χαρά που αποχαιρετούμε σιγά-σιγά τον χειμώνα. Τα ζόρια μας ποτέ δε φεύγουν. Αλλά οι λόγοι για να βλέπουμε λιγότερη μαυρίλα ίσως ανανεώνονται. Κι αυτή τη Δευτέρα, ξεκινήστε με χαμόγελο, με το αγαπημένο σας τραγούδι στη διαπασών, και όλα καλά θα πάνε. Trust me. Φιλιά στα μούτρα.

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου