Άλλη μια Δευτέρα μας βρίσκει σ’ έναν Αύγουστο που καίει κι ελπίζουμε να μας διαβάζετε σε ξαπλώστρα με Aperol στο χέρι. Αν όχι, εμείς μαζέψαμε τα δέκα καλύτερα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε, για να κάνουμε πιο εύκολη τη ρουτίνα, πιο χαρούμενο εκείνο το δυσβάσταχτο πρωινό στην κίνηση ή τη δουλειά. Έτσι θα σε αφήναμε;

 

1. Η Πάρος κι η Μήλος μέσα στους top ταξιδιωτικούς προορισμούς για τις ΗΠΑ

Και πάλι ο τουρισμός έχει τα ηνία για τις πρωτιές του τόπου μας, αφού όπως δημοσίευσε το US News, η Πάρος και η Μήλος βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα για τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών, για τις παραλίες τους, τα αξιοθέατα που κοσμούν κάθε γωνιά του ενός και του άλλου νησιού. Μας προκαλούν να (ξανά) κλείσουμε εισιτήρια με λίγα λόγια.

 

2. Ελεύθερο κι ασφαλές κολύμπι στον Σηκουάνα ξανά, 100 χρόνια μετά

Μόλις έναν χρόνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, οι Γάλλοι αποφάσισαν να καθαρίσουν τον Σηκουάνα, κάνοντάς τον ξανά προσβάσιμο για κολύμπι. Σημαντική πρωτοβουλία, αν αναλογιστούμε πως το κολύμπι ήταν απαγορευμένο στον ποταμό λόγω βρόμικων νερών. Το έργο κόστισε 1,4 δισ. ευρώ κι ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα για να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, φροντίζοντας την φυσική τους ομορφιά και κληρονομιά. Εύγε!

 

3. Τα προβιοτικά και το ελαιόλαδο φαίνεται να κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου

Η έρευνα που διεξήχθη στη Βοστόνη φέτος, με τίτλο “Nutrition 23”, τα προβιοτικά βοηθούν στην πρόληψη μείωσης της μνήμης που εμφανίζεται κατά τα πρώτα χρόνια γήρανσης. Συμμετείχαν 169 άνθρωποι ηλικίας 52 έως 72 ετών, με τα αποτελέσματα να δείχνουν αύξηση στις γνωστικές τους λειτουργίες μετά από λήψη του προβιοτικού Lactobacillus rhamnosus GG για τρεις μήνες. Το ελαιόλαδο πάλι, φαίνεται πως βοηθά στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αλλά και στην πρόληψη της εμφάνισης θανατηφόρου άνοιας. Ε, δεν το λες και λίγο, υπάρχουν ελπίδες να μείνουμε κοτσονάτοι ως τα 80!

 

4. Γραμμή SOS για τα κατοικίδια που χάνονται, επίσημα πλέον από το topetmou.gr

Σπουδαία κίνηση για τα ζωάκια μας, που στις μεγάλες πόλεις υπάρχει κίνδυνος να τα χάσουμε, ή να το σκάσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, το topetmou.gr μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε στέλνοντας μια φωτογραφία του ζώου μας, δίνοντας μια λεπτομερή περιγραφή του. Φυσικά οι πιθανότητες πιο σύντομης εύρεσης αυξάνονται, αφού αυτόματα οι πληροφορίες αναρτώνται στο διαδίκτυο. Μας λιώνετε όταν νοιάζεστε έμπρακτα για τετράποδες ψυχούλες, μπράβο.

 

5. Δωρεάν εφαρμογή για να γνωρίσουν τα παιδάκια τον πολιτισμό των Αντικυθήρων

Τα “Μυστήρια Μηχανισμού Αντικυθήρων” είναι μια νέα εφαρμογή που δημιούργησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σκοπός της είναι μικροί και μεγάλοι να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν στοιχεία του μηχανισμού, επιλέγοντας μία ή παραπάνω επιστημονικές ειδικότητες. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ανασύρθηκε πριν από 122 χρόνια χαρίζοντας τεράστιο ενδιαφέρον στους αρχαιολόγους λόγω της πολύπλοκης δομής του, αλλά και σε άλλες ειδικότητες επιστημόνων.

 

6. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζει τη λειτουργία κοινωνικού κομμωτηρίου

Ακόμα μια πράξη αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας, στην πόλη μας τη λατρεμένη. Από τον επόμενο μήνα, στην οδό Ειρήνης, θα λειτουργήσει κοινωνικό κομμωτήριο για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να ζήσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Τη λειτουργία του θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, και θα στηριχθεί στη δομή του εθελοντισμού, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες.  Άποροι κι άστεγοι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να κουρευτούν αλλά και να χτενιστούν δωρεάν. Ανθρωπιά υπάρχει μπόλικη, ελάτε να την κάνουμε περισσότερη. Αφού μπορούμε!

 

7. Η Κύπρος αναλαμβάνει την αναδάσωση της Ρόδου!

Μετά τις τελευταίες τραγικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί της Ρόδου, πολλοί Κύπριοι επιχειρηματίες, εξέφρασαν την επιθυμία να αναλάβουν αυτοί εξ ολοκλήρου το κόστος της αναδάσωσης, προκειμένου να μη χαθεί η φυσική ομορφιά του τόπου. Προσφέρουν χρήματα αλλά κι όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, και να δούμε την Ρόδο μας όσο πιο σύντομα γίνεται ακριβώς όπως ήταν πριν τις φωτιές, μαγευτική μέσα στο πράσινό της. Πολλά ευχαριστώ και μπράβο σε τέτοιες πράξεις.

 

8. Ένας κόσμος με λιγότερο πλαστικό, με το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Pepsico

Όπως φαίνεται η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την Pepsico Hellas, η οποία ταξίδεψε ως τη Σαντορίνη, για το πρόγραμμα Recycle your Sail. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή στα σκάφη αναψυχής, έχοντας ως στόχο κυρίως την ευαισθητοποίηση των τουριστών αλλά και των ντόπιων. Ο κόσμος ενημερώνεται μέσα στα σκάφη για τη δυνατότητα διαλογής υλικών και τα ανακυκλώσιμα συγκεντρώνονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιες δραστηριότητες διεξάγονται σε συνεργασία με ιστιοπλοϊκές κοινότητες και δράσεις και μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε που οι αρμόδιοι βρίσκουν πρωτότυπους τρόπους για να προστατεύσουν τις θάλασσές μας. Πολλά μπράβο.

 

9. Τροφές για σίτιση των πυρόπληκτων ελαφιών της Ρόδου στέλνει ο αγροτικός συνεταιρισμός Λήμνου

Ο συνεταιρισμός “Η ΕΝΩΣΗ” στην Λήμνο, ευαισθητοποιήθηκε βλέποντας τα πυρόπληκτα ζώα, στέλνοντας έναν τόνο κριθάρι στο νησί της Ρόδου,  με πρωτοβουλία και σε συντονισμό της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Τέτοιες κινήσεις δείχνουν πως δεν είμαστε μόνοι στα δύσκολα, και δεν πρέπει κιόλας. Πολλά μπράβο, ξανά.

 

10. Ένα summer camp ιδανικό για παιδάκια που παραδίνονται σε γευστικές απολαύσεις

Το Kids Cooking Club, η πρώτη επίσημη σχολή μαγειρικής για παιδιά, προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους  στο Summer Cooking Club.  Από τις 24 Ιουλίου έως και τις 8 Αυγούστου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δραστηριότητες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, video games, παιχνίδια στον κήπο και active rafting. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν από την αρχή ως το τέλος συνταγές μόνα τους, να μάθουν να ακολουθούν βήματα με πειθαρχία, αλλά και να εκπαιδευτούν στην οικιακή οικονομία και την οικολογική μαγειρική συνείδηση. Αφήστε τον λιχούδη εαυτό σας να μεγαλουργήσει μικροί και μεγάλοι, μην το σκέφτεστε.

Αυτά ήταν λοιπόν και για την εβδομάδα που έφυγε, ενώ ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε την επόμενη. Όλα θα πάνε καλά, όπως κι αν είμαστε, ό,τι κι αν κάνουμε. Λίγο παραπάνω χαμόγελο θέλει και πίστη στην καλή μας πλευρά. Δεν το λέω εγώ, τα γεγονότα! Καλά να περνάτε και να προσέχετε τους εαυτούς σας. Kisses back.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου