Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Η πρώτη κλινική για survivors του καρκίνου στο Αττικό Νοσοκομείο

Στο Αττικό Νοσοκομείο λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα εδώ κι εννέα μήνες κλινική για ασθενείς που επιβίωσαν από τον καρκίνο. Η κλινική προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διατροφή, την ψυχοθεραπεία, τις διαταραχές ύπνου και τους eθισμoύς με βάση κατευθυντήριες που έχουν μελετηθεί. Μέχρι τώρα, έχουν λάβει υποστήριξη 38 ασθενείς που νοσούσαν από καρκίνο του μαστού, ενώ στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών να διευρυνθεί ώστε να υποστηριχθούν ογκολογικοί ασθενείς με κάθε τύπο καρκίνου.

 

2. Επανένταξη αρκούδας από τον Αρκτούρο

Η Γλύκα, η αρκούδα που είχε τραυματιστεί από τροχαίο στο κεφάλι κοντά στην πόλη της Κοζάνης, αφού αρχικά έλαβε τις πρώτες βοήθειες από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου», είχε μεταφερθεί στο Κτηνιατρείο Άγριων Ζώων. Μετά την πλήρη ανάρρωσή της επανεντάχθηκε στο φυσικό της περιβάλλον ενώ όπως ανέφερθηκε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της οργάνωσης: «μόλις άνοιξε η πόρτα του κλουβιού μεταφοράς της, εκείνη έσπευσε να ξεχυθεί έξω και χάθηκε στο δάσος». Της ευχόμαστε να είναι πάντα γερή!

 

3. Συνεχίζεται η εθελοντική δράση καθαρισμού ακτών

Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου συνεχίζεται ο εθελοντικός καθαρισμός των ακτών σε όλο τον κόσμο, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Στη δράση συμμετέχουν πάνω από 17 εκατομμύρια εθελοντές σε όλον τον κόσμο. Μετά το τέλος της, τα απορρίματα που έχουν συλλεχθεί θα καταμετρηθούν και θα δημοσιοποιηθούν σχετικά στοιχεία. Στην Ελλάδα, ο εθνικός συντονιστής της δράσης είναι για 33η χρονιά η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA.

 

4. Βιοτράπεζα στην Ισπανία πρωτοπορεί στην έρευνα του καρκίνου

Ερευνητές από την Ισπανία δημιούργησαν μια βιοτράπεζα με δείγματα ζωντανών εγκεφαλικών κυττάρων ασθενών που νοσούν από μεταστατικό καρκίνο εγκεφάλου.  Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της αναζήτησης αποτελεσματικών θεραπειών κατά των εγκεφαλικών μεταστάσεων. Χάρη στη δημιουργία του προγράμματος RENACER, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για εγκεφαλικές μεταστάσεις σε 18 ισπανικά νοσοκομεία, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δωρίσουν ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου τους για ερευνητικούς σκοπούς.

 

5. Έλληνες οι καλύτεροι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας κι Οινολογίας (CEUCO) τίμησε τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαροπούλου με το βραβείο του «Καλύτερου Ελαιοπαραγωγού της Ευρώπης». Η απονομή έλαβε χώρα κατά το συνέδριο της CEUCO  που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη Castellion, στη Βαλένθια της Ισπανίας, μεταξύ 27 και 29 Οκτωβρίου. Το συνέδριο διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο κι αποτελεί τεράστιο event, ενώ τα μέλη του δεσμεύονται για τη διάδοση των πολιτιστικών, ιστορικώ  και ποιοτικών διαστάσεων της γαστρονομίας.

 

6. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι πιο πράσινος.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας κλείνει 40 χρόνια. Για πρώτη φορά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συνεργάζεται με τον ΣΕΓΑΣ ως θεσμικός υποστηρικτής του μαραθωνίου. Στους δρομείς όλων των αγώνων θα διατεθούν ειδικές τσάντες από ανακυκλωμένο υλικό για τα πράγματά τους και με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται 12 τόνοι πλαστικού που μας φέρνουν πιο κοντά στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Να μην ξεχνάμε πως από τις από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου 2023 δρομείς και θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να δωρίσουν στο εκθεσιακό κέντρο TAE KWON DO  παλιά και μεταχειρισμένα αθλητικά τους παπούτσια προκειμένου να δοθούν σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

 

7. Ανοιχτά θα είναι τα προαύλια σχολείων στη Γλυφάδα τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, τα προαύλια επιλεγμένων σχολείων στη Γλυφάδα θα παραμείνουν ανοιχτά ώστε τα μικρά παιδιά να έχουν χώρο να παίζουν, με την επίβλεψη φυσικά εργαζομένων του Δήμου. Η δράση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά προαύλια τα Σαββατοκύριακα», θα γίνει σταδιακά και στοχευμένα ώστε οι χώροι που θα διατεθούν αλλά κι οι υποδομές να μην υποστούν φθορές.

 

8. Νέο κεφάλαιο στην ιστορία των κινηματογράφων Αττικόν-Απόλλων

Όπως φαίνεται, το ιστορικό τετράγωνο των κινηματογράφων Αττικόν-Απόλλων ετοιμάζεται να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι πuρπoλήθηκαν το 2012 κα έκτοτε δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την ανάπλασή τους. Όπως ωστόσο τόνισε ο πρόεδρος του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, κ. Αντώνιος Γ. Βογιατζής, σε πρόσφατο χαιρετισμό του στην έκθεση της κα Ντίνας Αναστασιάδου, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με επενδυτή ώστε οι διαδικασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν.

 

9. Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε ταξιδιωτικό προορισμό της χρονιάς στη Φινλανδία

Ως ταξιδιωτικός προορισμός της χρονιάς, παγκοσμίως, αναδείχθηκε η Ελλάδα στη Φινλανδία για το 2023. Η χώρα μας κατέκτησε για πρώτη φορά το Βραβείο του Διεθνούς Ταξιδιωτικού Προορισμού (International Travel Destination of the Year 2023), στο Finnish travel Gala 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι στις 3 Νοεμβρίου και ξεχώρισε ανάμεσα στις χώρες της τελικής πεντάδας Ισλανδία, Νορβηγία, Ιταλία και Νέα Ζηλανδία. Το Φινλανδικό Ταξιδιωτικό Γκαλά (Finnish Travel Gala) μετράει πέντε χρονια και διοργανώνεται ετησίως από τη Φινλανδική Ένωση Τουρισμού (SMAL) με εκπροσώπους του χώρου των ταξιδιωτικών εμπειριών.

 

10. 10 χρόνια προσφοράς στο σύγχρονο πολιτισμό για τον ΝΕΟΝ

Ένας σύγχρονος οργανισμός πολιτισμού, ο ΝΕΟΝ κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα. Καθόλη τη λειτουργία του έχει επικεντρωθεί στο να προωθήσει την τέχνη στο ευρύ κοινό και να το εμπλέξει με δημιουργικό τρόπο διοργανώνοντας εκθέσεις, δράσεις πολιτισμού αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον, το πρόγραμμα υποτροφιών του έχει απονείμει 79 υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και συνεχίζει στηρίζει επαγγελματίες που μπορούν να συμβάλουν με την τεχνογνωσία τους στο πολιτιστικό οικοσύστημα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη είναι το πρώτο πρόγραμμα σε δημόσια σχολεία που εστιάζει και προωθεί τη σύγχρονη τέχνη στις σχολικές τάξεις.

 

Θερμές ευχές για μια υπέροχη εβδομάδα!

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά