Μαζέψαμε όλες τις καλές ειδήσεις της χρονιάς που μας 

πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν στην 

αντίληψή σας, για να ξεκινήσει ευχάριστα το 

2022!

 

Άλλη μία χρονιά που φτάνει στο τέλος της. Μια ανατρεπτική χρονιά που άλλαξε τα πάντα γύρω μας. Μια χρονιά γεμάτη στιγμές -όχι και τόσο καλές. Μια χρονιά με προκλήσεις αλλά και γεγονότα που ήρθαν για να μας διδάξουν κάποια μαθήματα. Όμως επειδή εμείς θέλουμε να θυμόμαστε μόνο τα θετικά κάνουμε μια αναδρομή μέσα στο 2022 και σ’ εκείνα τα 10 θετικά γεγονότα που υπόσχονται μια δόσης ελπίδας και αισιοδοξίας.

 

1. Ο γυναίκες επαναστατούν στο Ιράν για πρώτη φορά

 Κι αν αιτία αποτέλεσε η δολοφονία της Mahsa Amini απ΄την αστυνομία των ηθών, η σιωπή της την ώρα της δολοφονίας της, έγινε παγκόσμια κραυγή με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» και ένα κύμα οργής μετέτρεψε το Ιράν σε καζάνι που βράζει. Η παραγκώνιση της γυναικείας φύσης απ’ το ισλαμικό νόμο, έρχεται αντιμέτωπη με ιστορικές αναταραχές και γεγονότα που δεν έχει αντικρίσει ποτέ στην ιστορία το Ισλαμικό κράτος και το οδηγεί σε μια διαδικασία αλλαγών.

 

2. Πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Οι πειραματικές θεραπείες έδωσαν καλά νέα. Αναπτύχθηκαν δοκιμές που φαίνονται ότι μπορούν να διαγνώσουν μορφές καρκίνων -τραχήλου της μήτρας, προστάτη- χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος και ούρων. Έφηβος με «ανίατη» λευχαιμία θεραπεύτηκε και γυναίκα ανταποκρίθηκε θετικά σε φάρμακο για τον καρκίνο του εντέρου. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά φαίνονται πολλά υποσχόμενες.

 

3. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αιθιοπία λαμβάνει τέλος

Αν και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία γι’ αυτό το θετικό γεγονός, οι αντιμαχόμενες πλευρές -μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων- υπέγραψαν ένα σχέδιο αφοπλισμού και έδωσαν ελπίδα στη δυστυχία του πληθυσμού.

 

4. Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή ενισχύθηκαν

Αδιαμφισβήτητα στο 2022 η κλιματική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο. Στα ενθαρρυντικά νέα η ΗΠΑ με νομοσχέδιο μπαίνει σε διαδικασία απαλλαγής ανθρακούχων εκπομπών, η ΕΕ θέτει στόχους μείωσης εκπομπών κατά 55% και επιτέλους αναγνωρίζονται ως ηθικά και νομικά υπεύθυνοι για την κλιματική βλάβη, οι μεγάλοι ρυπαίνοντες (ΗΠΑ και Κίνα).

 

5. Εμφάνιση ζώων που ήταν υπό εξαφάνιση

Μπορεί ο κατάλογος με τα απειλούμενα είδη ζώων να είναι μεγάλος, ωστόσο, ορισμένα φαίνεται ότι επανήλθαν απ’ το χείλος του γκρεμού. Οι κάστορες, οι βίσονες και οι πελεκάνοι επαναπροσδιορίζουν την πιθανότητα εξαφάνισής τους, η αναβίωση των πτερογυφαλαινών και της τίγρης που παλεύει να ξεφύγει απ’ την άβυσσο, αλλά και η αύξηση της καμηλοπαρδάλεων κατά 20% στην Αφρική, είναι μία νίκη που φέρνει ελπίδα για την αντιστροφή της απώλειας σε σπάνια είδη της βιοποικιλότητας.

 

6. Τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, ενισχύονται

 Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Γαλλία απαγορεύουν επίσημα τις θεραπείες μεταστροφής φύλου. Η Σλοβενία κρίνει αντισυνταγματική την απαγόρευση γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων και το Τόκιο αναγνωρίζει επίσημα την ύπαρξη των σχέσεων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών -παρόλο που ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην Ιαπωνία. Το Κογκρέσο εγκρίνει νομοθεσία για την ομοσπονδιακή αναγνώριση των ομόφυλων γάμων.

 

7. Το euro 2022 γυναικών κάνει ρεκόρ τηλεθέασης

Ο τελικός του euro γυναικών καταγράφει 88.000 περίπου θεατές -ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ανδρών και γυναικών- και μαζί στέλνει ένα μήνυμα για τη συνέχεια του γυναικείου ποδοσφαίρου, αλλά και τη θέση που του αξίζει ως προς τα δικαιώματα και τις απολαβές με τις αντίστοιχες των ανδρών.

 

8. Θεραπεία ενάντια στον HIV

 Γιατροί και ερευνητές του HIV ανακοίνωσαν την 5η περίπτωση ασθενούς που θεραπεύτηκε. Επιπλέον στην Ελλάδα έρχεται η κυκλοφορία του PrEP και τοποθετείται σε νέα βάση -για τα δεδομένα της χώρας μας- η βεντάλια με τα εργαλεία πρόληψης απ’ τον HIV.

 

9. Πρόοδος στην εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου

 Αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ και τον νόμο περί απαγόρευσης της άμβλωσης, η Μάλτα και η Σιέρα ήταν μερικές που ακολούθησαν ακριβώς το αντίθετο. Η Σκωτία γίνεται η πρώτη χώρα που κάνει δωρεά γυναικείων προϊόντων εμμήνου ρύσεως, ενώ την ίδια στιγμή η Αγγλία ανακοινώνει ευέλικτη εργασία για γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, βάζοντας ένα τέλος σ’ αυτό το ταμπού.

 

10. Ο κόσμος γίνεται πιο κοινωνικά προοδευτικός

 Ο τίτλος που χαρακτηρίζει το έτος 2022 είναι “Parmacrisis”. Ωστόσο, ο κόσμος αποτελεί ένα καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος, τα τελευταία έντεκα χρόνια. Κάτι που προκύπτει απ’ τον τελευταίο δείκτη της κοινωνικής προόδου έτσι όπως αποτυπώνεται απ’ την αξιολόγηση της ζωής σε 169 χώρες. Επομένως, όποια ένσταση και να έχουμε, δεν έχουμε παρά να δούμε τη θετική πλευρά της προόδου και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

 

Καλή Χρονιά λοιπόν, και να μην ξεχνάς πως η θετική πλευρά είναι πάντα η ωραιότερη!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου