cat2

Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

1. Η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» θα προβάλλεται προσεχώς στο Netflix

Μετά το «Maestro», την πρώτη ελληνική σειρά που προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας του Netflix, σειρά παίρνει η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη». Σύμφωνα με συντελεστές της, η ταινία αναμένεται να προβληθεί στη Ρωσία και την Κίνα το προσεχές διάστημα. Υπέροχα νέα για την ελληνική μυθοπλασία που βρίσκει σιγά-σιγά το δρόμο της προς τη διεθνή προβολή και καταξίωση. Αναμένουμε με ανυπομονησία την ανακοίνωση της ημερομηνίας που η ταινία θα είναι διαθέσιμη για streaming.

 

2. Η πρώτη Barbie με σύνδρομο Down είναι γεγονός

Η Mattel παρουσίασε την πρώτη κούκλα Barbie με χαρακτηριστικά που προκύπτουν από το σύνδρομο Down. Η κούκλα αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τη National Down Syndrome Society (NDSS). Η κούκλα αυτή φέρει στο λαιμό της ένα περιδέραιο που αποτελείται από τρία σιρίτια τα οποία συμβολίζουν το 21ο χρωμόσωμα που φέρει τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Down. Κυκλοφορεί στο πλαίσιο της σειράς παιχνιδιών Barbie Fashionistas όπου παρουσιάζονται κούκλες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μαλλιά, χρώμα και βάρος, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάρριψη των στερεοτύπων ομορφιά0ς κι επιτρέποντας στα νέα παιδιά να είναι σε θέση να παίξουν και να ταυτιστούν με παιχνίδια πιο ρεαλιστικά, μέσα στα οποία μπορούν και τα ίδια να δουν ένα κομμάτι του εαυτού τους.

 

3. Η 13χρονη σκακίστρια Ευαγγελία Σίσκου στην πρώτη θέση των Παγκόσμιων Σχολικών Πρωταθλημάτων Σκακιού

Η νεαρή μαθήτρια Ευαγγελία Σίσκου του ΑΜΟ «Γαλαξίας» Θεσσαλονίκης μας έκανε περήφανους κερδίζοντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού. Με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, ανέβηκε επάξια στο πιο ψηλό βάθρο έχοντας συναγωνιστεί με άλλες 34 σκακίστριες. Συγχαρητήρια Ευαγγελία, ευχόμαστε να έχεις πολλές ακόμα επιτυχίες στο μέλλον!

 

skakisvsto

Πηγή φωτογραφίας

 

4. Το σκάκι στο πρόγραμμα δεξιοτήτων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων

Παραμένοντας σε θέμα σχετικό με το σκάκι, τα ευχάριστα νέα είναι πως από το νέο σχολικό έτος, το σκάκι μπαίνει στο πρόγραμμα δεξιοτήτων μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού. Το σκάκι δε θα αποτελέσει μια παράλληλη δραστηριότητα αλλά ένα επιπλέον μάθημα μέσω των εργαστηριακών δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διανθίσουν έτσι τα μαθήματά τους διδάσκοντας στα παιδιά βασικές κινήσεις και τεχνικές.

 

5. Έκθεση μόνο για γυμνιστές στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Λυών

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Λυών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γυμνιστών «Rhône-Alpes», προσφέρει την ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς την έκθεση «Ενσάρκωση», χωρίς ρούχα, βιώνοντας το γυμνισμό, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φύση, τα δάση και τις παραλίες, σ’ ένα αστικό περιβάλλον και μάλιστα το περιβάλλον ενός μουσείου. Όπως δηλώνουν οι συντελεστές, το να μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και βίντεο τέχνης γύρω από το θέμα του σώματος, βοηθά τους ανθρώπους να αντιληφθούν πως αλληλεπιδρούν τα σώματα μεταξύ τους αλλά και να βγουν από το καβούκι τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα. Έλαβε χώρα στις 27 Απριλίου και ευχόμαστε να υπάρξει και συνέχεια!

 

6. Πρότυπο συντήρησης κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο η Ακρόπολη

Σύμφωνα με την UNESCO, η Ακρόπολη αποτελεί πρότυπο συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Centre – WHC) της UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS, τα μνημεία του ιερού βράχου είναι πολύ καλά προστατευμένα και σε εξαιρετική κατάσταση ενώ οι όποιες εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται από επιστήμονες υψηλού επιπέδου, που ακολουθούν μια πλήρη κι αναλυτική διαδικασία.

 

7. Ερευνητικό πρόγραμμα «πολιτιστικής συνταγογράφησης» για τις ψυχικές νόσους

Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ τέχνης και ψυχικής υγείας διερευνάται τα τελευταία χρόνια από σχετικούς φορείς του εξωτερικού και πλέον και στη χώρα μας ξεκινά το ερευνητικό πρόγραμμα για την πολιτιστική συνταγογράφηση, το οποίο επενδύει στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025 ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πιλοτικές δράσεις από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ και άλλους φορείς σύγχρονου πολιτισμού. Με βάση τα αποτελέσματα των πιλοτικών δράσεων, θα προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις και οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της πολιτιστικής συνταγογράφησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 

8. Η Αμοργός ως κορυφαίος προορισμός για το 2023

Ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν που στη χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει, τα διεθνή μέσα προτείνουν την Αμοργό ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί κανείς αυτό το καλοκαίρι. Το νησί του απέραντου γαλάζιου με τα κρυστάλλινα νερά, την πανέμορφη χώρα και την απόλυτη ηρεμία, δικαίως βρήκε τη θέση του στη λίστα του Conde Nast Traveller με τα 26 πιο ελκυστικά ελληνικά νησιά για επίσκεψη το 2023. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μια επίσκεψη στην Αμοργό σίγουρα θα σας μείνει αλησμόνητη.

 

Beautiful,Stone,Made,Road,With,Old,Traditional,Houses,And,A

Πηγή φωτογραφίας

 

9. Δωρεάν αντισυλληπτικά και φάρμακα για πρόληψη του AIDS προσφέρει ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων

Ένα σημαντικό βήμα έκανε ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων (AIFA) εγκρίνοντας τη δωρεάν χορήγηση αντισυλληπτικών για τις γυναίκες καθώς και του χαπιού Prep, το χάπι για την πρόληψη κατά του HIV. Η απόφαση θα κοστίσει στο κράτος περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά στα αντισυλληπτικά και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το χάπι Prep. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες.

 

10. Μαθητές σχεδίασαν εφαρμογή που δοκιμάζεις ρούχα από το σπίτι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί κώδικα αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), στην οποία κάποιος, εισάγοντας μια φωτογραφία του, το ύψος του και τα κιλά του, μπορεί να επιλέξει ρούχα από διάφορες εταιρείες, που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και να δει στην οθόνη πώς αυτά τα ρούχα εφαρμόζουν στο σώμα του, σχεδίασαν μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του «Junior Achievement Greece». Η εφαρμογή ονομάζεται «Fashion Lab» και η αρχική ιδέα ήταν η εφαρμογή να διευκολύνει άτομα με κινητικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μεταβούν σε κάποιο κατάστημα για την αγορά ρούχων ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί και τους ανθρώπους οι οποίοι αποφεύγουν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές από φόβο μήπως τα ρούχα δεν τους ταιριάζουν. Συγχρόνως, η εφαρμογή δίνει την ευκαιρία να λάβει κανείς τα δικά του εικονικά ρούχα, τα οποία είναι ψηφιακά τρισδιάστατα ρούχα που δημιουργούνται σε προγράμματα υπολογιστή, χωρίς τη χρήση υφασμάτων αλλά μόνο με τη χρήση pixel. Τα εικονικά ρούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για να αναδείξουν ακριβέστατα τις λεπτομέρειες ενός ρούχου. Συγχαρητήρια στα παιδιά και τους καθηγητές τους!

Όσο κι αν το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας μοιάζει δύσκολο, οι ευχάριστες ειδήσεις σίγουρα μας δίνουν κίνητρο να κάνουμε κι αυτήν την εβδομάδα ξεχωριστή! 

 

 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου